Az Erdélyi Magyar Ifjak nagyváradi szervezete megelégelte a román városvezetés elodázó taktikáját, és előzetes egyeztetést követően kétnyelvű utcanév-táblákat helyezett el néhány a város központjában levő (magyar tulajdonú!) ingatlanra. A magát demokratikusnak és magyarbarátnak hazudó román hatalom azonnal letépte azokat, akárcsak az elrabolt Babes-Bolyai Egyetemen, a magyar nyelvért szót emelő EMI-st pedig tettleg is bántalmazták. Ja: az EU-ban a magyar is hivatalos nyelv, hasonlóan az összes tagország összes nyelvéhez.


Ilyennek kellene lennie (minimum)...


A történet előzménye, hogy a váradi EMI, végigjárva a hivatalos utat, kérvényezte a városvezetéstől, hogy a magyar lakosság arányában, (vagyis 28,9%-ban) magyar utcaneveket helyezzenek el Szent László 900 éves városában. Abban a városban, ahol nem mellesleg 17 éve magyar alpolgármester van, és ahol Szent László emlékét egy "Sf. Ladislau" nevű sikátor "őrzi". Szintén az előzményhez tartozik, hogy április közepén ismeretlenek magyar nyelvű utcaneveket festettek fel több nagyváradi épületre. Exkluzív fotóriportunk itt tekinthető meg.


... de csak ilyen lehet az EU-tag demokratikus Romániában


Teljesen jogos és elvárható volt az ifjak kérése, de az oltyán polgármester, akinek amúgy semmi köze Váradhoz, hallani sem akart ilyesmiről, karöltve természetesen a többi oláh sovinisztával és azok RMDSZ-es csatlósaival. Az úgynevezett magyar érdekképviseletnek annyit sikerült elérnie, hogy a városi tanács határozatot hozott, mely szerint az oláh utcanevekre kibiggyesztik az utca, tér, park megnevezéseket magyarul. Ennek már több mint egy éve, azóta természetesen semmi nem történt.

Ezt unták meg a határozott fiatalok, és miután magyar nyelvű hivatalos levelükre, amelyben a fenti ígéretet kérték számon, semmilyen válasz nem érkezett, cselekvésre szánták el magukat. Tegnap délelőtt elhelyezték a kétnyelvű utcanév-tábláikat a Városháza, és Kálvin János utcákon levő református egyházi ingatlanokra (!), természetesen előzetes egyeztetés után. Az eseményt nagy médiaérdeklődés kísérte, és megjelentek a nagyromán posztkommunista sajtó képviselői is, akik hangosan fenyegetőzve vették tudomásul, hogy – ahogy a fiatalok fogalmaztak – „szennylapnak nem hajlandóak nyilatkozni.”


Csomortányi István
Fenyegetőzésüket be is váltották, mert nem egészen hat órával a felemelő aktus után, mikor is 67 év után újra magyar utcaneveket láthattunk Várad városában, a sovén erők akcióba léptek. Kiküldtek egy autót kigyúrt "munkásokkal", akik a tiltakozás ellenére azonnal leszerelték a táblákat, az EMI helyszínre érkező elnökségi tagját, Csomortányi Istvánt, aki számon kérte rajtuk a lopást és rongálást (mivel a táblákat nemes oláh szokás szerint ellopták) tettleg is bántalmazták.

Természetesen az ügynek lesz folytatása, feljelentés, illetve per formájában, amelyet az EMI és a KRE (Királyhágómelléki Református Egyházkerület, az ingatlanok tulajdonosa) ismeretlen tettes, valamint a Crisana nevű magyarellenes román szennylap ellen tesz meg, mondták el a fiatalok a Kuruc.infonak. Utóbbi lap már számtalanszor hazudott és rágalmazott az EMI és KRE kapcsán, fasisztának, és egyéb hasonlónak nevezve őket.

A bátor fiatalok azt ígérik: „folytatás következik. Szent László szellemében.”


Van még muníció bőven... (Kép: Erdon)


A táblaszerelést megörökítő videók itt és itt tekinthetők meg.

Kuruc.info


Kapcsolódó

Eredeti neveikkel látták el Nagyvárad utcáit - EXKLUZÍV KÉPEKKEL frissítve!
Nagyvárad: magyar utcanevek önerőből
Az EMI honlapja