Huszonnégy helyi magyar civil szervezet csatlakozott néhány nap alatt a Felvidéken élő római katolikus magyar hívők sérelmére kialakított új egyházmegyei felosztás ellen szóló és egyben megnyugtató korrekciót szorgalmazó nyílt levélhez – jelentették be kedden pozsonyi sajtótájékoztatójukon a levelet jegyző civil szervezetek képviselői.
A Pázmáneum és a Mécs László Társulás a Jó Pásztor Alapítvánnyal, a felvidéki magyar hívőkkel és lelkipásztoraikkal közösen a múlt héten intézett nyílt levelet a szlovák püspöki karhoz, amelyben mély csalódottságuknak adnak hangot amiatt, hogy a szlovákiai egyházmegyék új területi felosztásával megbontották a Szlovákia déli sávjában élő négyszázezer magyar hívő vallási közösségének természetes egységet alkotó tömbjét. Elek László, a Jó Pásztor Alapítvány titkára a sürgető megoldás reményében azt mondta: elvárásaik szerint a megyés püspököknek olyan magyarul beszélő püspöki helynököket vagy segédpüspököket kellene kinevezniük, akik a nagyobb lélekszámú magyar népességet magukba foglaló egyházmegyék területén megfelelő illetékességgel felruházva látnák el a magyar hívek pasztorációját. A Pázmáneum Társulást képviselő Karaffa János arról beszélt, hogy ahogyan a szlovákiai cigányok hitéletének gondozását külön ezzel a feladattal megbízott püspök, Bernard Bober látja el, úgy a négyszázezer magyar katolikus hívő is joggal tarthat igényt azonos megoldásra.
Az aláírók szerint a magyar katolikusok teljes, a hitélet minden területére kiterjedő pasztorációjával megbízott püspökre az egyház minden tagjának joga van. A magyar anyanyelvű püspök természetesen a magyar papok utánpótlásának ügyével is hivatott lenne törődni. A nyílt levélhez eddig csatlakozottak között nemcsak egyházi és civil társaságok találhatók, de olyan szervezetek is, mint a felvidéki magyarok legnépesebb művelődési intézménye, a Csemadok, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége vagy a magyar szülők érdekképviseletét ellátó Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége. Jóllehet a nyílt levél aláírói hangsúlyozták, hogy a fellépésük nem tiltakozás, hanem kérelem, a Szlovák Püspöki Konferencia röviddel a sajtótájékoztató után „a párbeszédet mellőző, kényszerítő nyomásnak” minősítette és visszautasította a dokumentumban megfogalmazottakat. A püspöki konferencia szóvivője ugyanakkor hozzátette, hogy a testület felméri a helyzetet, tárgyal az érintett területek plébániáival, s ha a magyar hívők részéről valóban „szükség mutatkozik, segédpüspökök és vikáriusok kinevezésével vagy más módon fogja megoldani” a pasztorációjukat. Jozef Kovácik megismételte, hogy a magyar hívők hitéletéről megfelelően gondoskodnak, amit az is bizonyít, hogy a szentmisék tíz százaléka magyar nyelvű.
(MTI korrigálva)