Soros ülését tartotta Budapesten a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT). Ezen többek között deklarálták, hogy az Európai Unió segítségét kérik Erdély autonómiájának elérése érdekében.
A testület újonnan megválasztott elnöke, Tőkés László romániai európai parlamenti képviselő mindenekelőtt örömét fejezte ki amiatt, hogy egyre bővül a magyarság törekvéseiért küzdők köre, azaz a felvidéki után immár a délvidéki magyar szervezetek esetében is tapintható a nagyobb összefogás és jelenlét. Egyik leglényegesebb közös céljukként említették a nemzeti önazonosság megőrzését, és a belső önrendelkezésen alapuló közösségi autonómiák rendszerének kiépítését. A református püspök egyúttal hangot adott aggodalmának is, mégpedig a magyar közösségek által lakott országokban szinte mindenütt erősödő magyarellenesség miatt, amely egyre inkább nem csak verbális agresszió, hanem tettlegesség formájában is megnyilvánul. Ennek kapcsán ismételten felhívta a figyelmet a csángók többféle módon megnyilvánuló és még mindig megoldatlan helyzetére.
Legfontosabb szerdai döntéseikről közölte: a KMAT a küszöbön álló bukaresti NATO-csúcs alkalmából a NATO-tagországokhoz fordul, hogy tegyék biztonságpolitikai megfontolás tárgyává a békés, demokratikus eszközökkel történő autonómiatörekvések támogatását, összhangban a koszovói helyzet rendezésének alapjául szolgáló Ahtisaari-tervvel. A testület támogatja továbbá a Székely Nemzeti Tanácsnak az Európai Tanács Parlamenti Közgyűléséhez intézett felkérését, és az ahhoz kapcsolódó Memorandumot, amely a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó határozat elfogadását szorgalmazza.
(Stop)