Traian Bodea, a Konzervatív Párt Bihar megyei szervezetének elnöke és a párt jelöltje Nagyvárad polgármesteri tisztségére szerdán bejelentette, el fogja távolítani az utcák magyar nyelvű feliratait, amelyek az elmúlt hetekben jelentek meg a városban.
Traian Bodea, aki egyébként egy építészeti cég tulajdonosa is, sajtótájékoztatóján kijelentette, festékoldóval és festékkel felszerelkezett alkalmazottja az elkövetkező napokban Nagyvárad utcáin azon fog dolgozni, hogy eltakarja egy réteg festék alá a "törvénytelen" magyar utcaneveket.
A festékkel felírt magyar nyelvű utcanevek tavaly nyáron kezdtek megjelenni a hivatalos feliratok mellett. Az akciót az Erdélyi Magyar Ifjak képviselőinek tulajdonították. Az EMI képviselői tagadták ezt, Csomortányi István, az EMI-képviselője kijelentette, a szövetség már 2006-ban kétnyelvű táblácskákat kért Nagyvárad utcáira, de nem kapott semmiféle hivatalos választ a polgármesteri hivataltól.
Két héttel korábban a polgármesteri hivatal alkalmazottai nekifogtak eltávolítani a feliratokat, nagy részüket le is törölték. Mihai Groza demokrata-liberális polgármester akkor kijelentette, addig folytatják az akciót, ameddig mindegyik feliratot le nem törlik.
(Paprika Rádió)