Felgyújtották szerdán délelőtt a felvidéki Vágtapolcán (Teplicka nad Váhom) Bosnyák Zsófia (Wesselényi Ferencné) közel 400 éves múmiáját – közölte a szlovák rendőrség. A tettes (aki értesüléseink szerint egy magyargyűlölő tót volt a - sok közül) kihúzta a templomból az üveges koporsót, majd gyúlékony anyagot locsolt rá és lángra lobbantotta.
A múmiát a vágtapolcai római katolikus templom kápolnájában őrizték. Egy 31 éves zsolnai férfi a helyi cukrászdából kikért kulccsal látogatás ürügyén jutott be a templomba. Rövid idő múlva kihúzta a koporsót a templom elé, ahol ismeretlen anyaggal leöntötte és felgyújtotta azt, majd végignézte porrá égését.
Jana Balogová rendőrségi szóvivő szerint a férfit még a helyszínen letartóztatták. Tette elkövetésének oka egyelőre ismeretlen. A szóvivő szerint ugyanakkor a férfi beismerte tettét. „Az elkövetés oka hatósági vizsgálat tárgya” – jegyezte meg Balogová. A hatóságok halottgyalázás miatt büntetőeljárást indítottak a zsolnai férfi ellen. Egytől öt évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti, ha bűnössége bebizonyosodik.
Bosnyák Zsófia Wesselényi Ferenc magyar nádor példamutatóan vallásos felesége volt, halála után földi maradványait a sztrecsényi vártemplomban helyezték el. Mumifikált holttestét 1689-ben, 45 évvel halála után vitték át a vágtapolcai templomba. A környék lakossága a mai napig szentként tiszteli.
(MTI nyomán)