Utcai tüntetést szerveznek ma 18 órától Csíkszeredában a megyei közintézmények magyar igazgatóinak leváltása miatt. Az RMDSZ, a civil szervezetek és a magyar történelmi egyházak közösen adnak hangot elégedetlenségüknek: a román kormánypártok politikai és nem a szakmaiság alapján nevezik ki az igazgatókat, nem tartják tiszteletben Székelyföld sajátosságát, a nemzetiségek arányát.
(Szép szavak, de itt egész egyszerűen arról van szó, hogy amióta az RMDSZ elesett a húsosfazéktól, egyre több pártkatonája marad jó állás nélkül. Tényleg tisztogatnak a románok, és tényleg nemzetiségi alapon, de legalább ennyire pártalapon is, a nagy felháborodás pedig ez utóbbiból fakad, hiszen húsz éve nyilvánvaló, hogy az RMDSZ-t a legkevésbé sem érdekli az erdélyi magyarság sorsa. Ha viszont a klientúra van veszélyben azonnal fel tudnak háborodni nemzeti jelszavakat kiabálva. Szánalmas.)
Elsőként a Hargita megyei Közegészségügyi Igazgatóság előljáróját menesztették, majd sorban a mezőgazdasági, a pénzügyi, az ifjúsági igazgatóság vezetőjét, a főtanfelügyelőt és a többi közintézmény magyar igazgatóját. Azon 37-es sürgősségi kormányrendelet alapján mentették fel őket tisztségükből, amelyet éppen Hargita megye egyetlen szociáldemokrata párti képviselője kezdeményezett. Országos akcióról szól a történet és már folyamatban az új igazgatók kinevezése. Csakhogy a 85%-ban magyarok lakta Hargita megyében a politikai alapon leváltott magyar nemzetiségű intézményvezetők helyét a maroshévízi képviselő bizalmasai foglalják el.
- Az etnikai arányokat megváltoztatják, és tényleg itt már lehet beszélni etnikai tisztogatásról is. Amellett az embereknek a napi szolgáltatásait, a napi intézményeknek a működtetését, amelyek az itteni élethez nagyon fontos, azokat fogják leterhelni olyan vezetőkkel, akik nem értenek hozzá. Soha ilyen nem volt az elmúlt 18-19 év demokráciájában, hogy ennyire politizáltan váltsák le az embereket – nyilatkozta a Duna TV-nek Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke, aki amúgy az egyik legnagyobb gazember Verestóy után, már diákkorában pályázati pénzek lenyúlása miatt lett híres.
A kormánypártok eddig figyelmen kívül hagyták a romániai magyarság érdekképviseletének kérését. Nem hatották meg őket sem a székelyföldi lármatüzek, sem a csíkszeredai közintézmények előtt kihelyezett gyászjelentők, sem a kormány temetőjét ábrázoló óriásplakát darabjaihoz csatolt petíciók.
A kérések újabb nyomatékosításaként pénteken 18 órakor Csíkszereda főterén lesz tüntetés.
(Kuruc.info - Duna TV -Erdély Ma nyomán)