“Tengert akarok Magyarország helyén!!!” címmel 2009. június 8-án a világ egyik legnépszerűbb közösségi internetes oldalán (Facebook) bizonyos Veronika Slobodová, a pozsonyi Comenius Egyetem hallgatója “nyíltvégű” csoportot hozott létre, hogy felmérje, mekkora az igény egy ilyen gondolatra a nyári turistaszezon kezdetén - meg úgy egyáltalán. Miután tolvaj ősei olyan országot kiáltottak ki hazánk földjén, melynek egy négyzetcentiméternyi olyan része sincs, mely ne Magyarország területéhez tartozna, ez a kedves hölgy felveti, milyen lenne, ha bevégeznék a munkát. Csak viccből, persze...

"A Szent Béke tengere"

A fiatal egyetemistát állítólag semmiféle mögöttes gondolat nem motiválta. (Teljes mértékben hihető, nem?) Kikötötte, a csoport létrehozása nem szolgál “rasszista”, sem nacionalista érdekeket. És teljesen apolitikus is. Egyszerűen csak elképzelte magának: mi lenne, ha... mondjuk Révkomárom Makarskává változna?
Nem túlságosan meglepő módon az ötlet a felvidéki közösségi oldalak talán leglátványosabb, legmeredekebben felfelé ívelő sikersztorijává nőtte ki magát. Közel két hét alatt (!) a facebookos csoport június 23-ig majdnem hatvanezer tagot gyűjtött, naponta több ezres létszámnövekedést érve el.
Az ez idő szerinti (június 23.) 1084 hozzászóló többségének megjegyzései nyíltan vagy alig burkoltan magyarellenesek, primitívek és uszítók. Aki veszi magának a fáradságot és beleolvas, Magyarországgal és a magyarokkal kapcsolatban az enyhe cinizmus és az elvakult primitívség közötti skálán belül elhelyezkedő, nevüket és arcukat vállaló fiatal tótok százainak őszinte megnyilvánulásait követheti nyomon. (A leggyakoribbak a bős-nagymarosi vízi erőmű kiengedése körüli “ötletes” fantáziálások, a magyarok úszni tanítása, a dagály "dél-szlovákiai” “pozitív” következményei, stb.)
Ami megdöbbentő, az az első, felületes olvasásra is feltűnő primitív, gyűlölködő hozzászólók aránya, ami következtetni enged a rekordidő alatt összejött majdnem hatvanezres tagság összetételére is.
A Magyarországot és a magyarokat szimbolikus, képletes módon elsüllyesztő projekt viharos sikere jelzésértékű. Az ott megjelenő cinizmus és gyűlölet pedig riasztó – írja a jelenségre felfigyelő felvidéki híroldal.
(A csoport megnevezése tótul: Chcem more namiesto Ma?arska!!!, www.facebook.com)
(Felvidék Ma nyomán)

Továbbfejlesztve

Olvasónk írja:
Tisztelt Kurucok!
A tegnapi "szlovák Facebook-akcióról" szóló cikketek után felháborodva írtam levelet az üzemeltetőnek, és kértem rajtuk számom, hogyan lehetséges, hogy körülbelül 55000 szlovák arról ábrándozik, milyen jó is lenne, ha Magyarország helyén tenger lenne.
Gondolom, mások is reklamálhattak, mert mostanra a "Tengert akarunk Magyarország helyére" csoport eltűnt!
Jelenleg másik három csoport tovább működik hasonló tartalommal, de ezek taglétszáma elenyésző.
Természetesen megírtam nem túl hízelgő véleményemet a tót egyetemista hölgynek is...
Üdvözlettel,
Cssz

Ma délután még a Zsindex is címlapra tette az esetet...

És mit gondolnak a kedves olvasók, mi derül ki? Hogy felháborító, hogy a területrablók beszélnek sovinizmusról, közben meg ők jönnek hetente hasonló ötletekkel, vagy az etnikai gyűlölet miatt felháborodott igazi liberális héberek tiltakoznak a gyűlöletkeltés, tízmillió ember vízbefojtásának gondolata, hazánk maradékának felszámolása ellen?
Nem.
Az "derül ki", hogy szegény szlovák lány csak egy ártatlan tréfát sütött el, erre jöttek a szélsőséges magyarok, címlapra tették a Kuruc.infón e jámbor viccet, és szegénynek törölnie kellett az egészet, mert megfenyegették ezek a náci magyarok, akik mindig mindenkit fenyegetnek, mert ők olyanok.
Tehát ismét mi vagyunk a bűnösök, a hibások, a provokátorok, a másokat fenyegetők, a gyönge lelkeket keserítők. Ez van, tessenek megszokni.
Vagy egyszer jó alaposan elmagyarázni már egyszer a Zsindexnek, hol a határ.


Újabb fejlemény:
Olvasónk figyelmeztet: cikkünk hatására nem megszüntették a csoportot, csak korlátozták, ami azt jelenti, hogy most már csak az láthatja a fórumot, aki külön meghívót kap a csoport üzemeltetőjétől.
Lecsökkent a létszám 53 ezerre (valószínűleg mert kitették a magyarokat, köztük olvasónkat is). Tehát kamu volt a nagy pálfordulás. Biztos, ami biztos, jelentettem az oldalt, több más magyarral együtt - áll a levélben.