A Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint tele van hibával az a minisztériumi jegyzék, amely a felvidéki magyar tankönyvekbe szánt tót és magyar földrajzi megnevezéseket tartalmazza. „Ez a jegyzék hiányos, hibás, és nem veszi figyelembe a magyar nyelv szabályait” – jelentette ki Szigeti László, az MKP oktatási alelnöke hétfői sajtóértekezletén Pozsonyban.
A listát a szlovák oktatási tárca készítette. „Sajnos számtalan olyan eset van, ahol nincs feltüntetve a földrajzi név magyar változata” – húzta alá a volt oktatási miniszter. Kifogásolta, hogy a jegyzékből több folyó, völgy vagy síkság megnevezése hiányzik. „A diákoknak joguk van arra, hogy teljes értékű tankönyveket kapjanak” – húzta alá Szigeti. Bírálóan szólt arról is, hogy a tankönyvek nem készülnek el időre, s a nemzetiségi iskolák diákjai csak több hónapos késéssel jutnak az új tankönyvekhez. Az oktatási törvény módosítását, amely az államnyelv mellett engedélyezi a földrajzi megnevezések kisebbségi anyanyelvű használatát is, idén tavasszal fogadta el a felvidéki törvényhozás.
Ján Mikolaj oktatási miniszter azonban nem ért egyet a törvénymódosítással, s kezdetektől fogva azt állítja, hogy az zavaros és megvalósíthatatlan. Különösen az nem tetszik neki, hogy a törvény szerint a tankönyvekben a megszokott és általánosan használt "kisebbségi nyelvű" megnevezéseket kell használni. Azt hangoztatja: nem lehet meghatározni, melyek az általánosan használt, megszokott "kisebbségi nyelvű" megnevezések.
A törvénymódosítást a kormánykoalíció két kisebbik pártja – a Szlovák Nemzeti Párt és a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom – is ellenzi. Mindkét párt bejelentette, hogy beadvánnyal fordul az alkotmánybírósághoz az ügyben, de erre eddig nem került sor, mert a pártok nem tudnak megegyezni.
(MTI nyomán)