Nem zárja ki a magyar nyelv használatát Szlovákiában az államnyelvről elfogadott törvény - hazudta Peter Weiss, az ún. Szlovák Köztársaság budapesti nagykövete. A diplomata így válaszolt Babák Mihálynak, a szlovák nemzetiségek által is lakott Szarvas város polgármesterének arra a korábbi levelére, amelyben azt írta a nagykövetnek, hogy szerinte az új szlovák nyelvtörvény gyakorlatilag kizárja a magyar nyelv használatát Szlovákiában.
A tót nagykövet levelében, amelyet Babák Mihály szerdán juttatott el az MTI-nek azt írta: a szeptember 1-jével hatályba lépő törvény értelmében országában továbbra is "szabadon lehet használni a magyar nyelvet". A nagykövet szerint "semmilyen esetben sem lesz korlátozva az anyanyelv használata a magánszférában és a szlovák szabályok továbbra is garantálni fogják a magyar nyelv használatát a vegyes lakosságú területeken".
Peter Weiss kitért arra is, hogy zavartalanul folytatódik a kisebbségi oktatás, az óvodáktól kezdve egészen a Selye egyetemig, amely "Magyarországon kívül az egyetlen államilag támogatott magyar egyetem". Mint megjegyezte, a Selye János Egyetemen ebben az évben 480 új végzős hallgató - "egyben a szlovákiai magyar értelmiség új tagja" - vehette át diplomáját.
Peter Weiss levele végén arra kérte Szarvas város polgármesterét, "(...) segítsen meggyőzni és megnyugtatni magyar polgártársait arról, hogy az államnyelvről szóló törvény módosításának nem célja, hogy büntesse, vagy megtiltsa a magyar nyelv használatát Szlovákiában. A célja az, hogy az interetnikus megbékéléshez történő hozzájárulás érdekében biztosítsa a kétnyelvűséget a hivatalos és a nyilvános érintkezésben" - írta egyebek mellett a tót nagykövet.
Ezzel szemben a szeptember elsején hatályba lépő tót államnyelvtörvény egyebek mellett arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben tótul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben pedig csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a "szlovák" nyelvet, vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár ötezer eurós pénzbírsággal büntethetik.
(MTI korrigálva)