"Székelyföld román föld!" – kiabálták hangosan a román Új Jobboldal (ND) magukat nacionalistának képzelő, ám valójában soviniszta szervezet tagjai hétvégén Gyergyószentmiklóson, amikor román zászlókat lengetve vonultak fel a székelyek lakta város központjában. 
A megmozdulás vezetője beszédében a horthysta magyar hadsereg gaztetteiről számolt be, elmondta, 1940 szeptemberében 58 román nemzetiségű polgárt gyilkoltak meg Gyergyószentmiklóson. Nem lehet tudni, hogy az információt honnan vette, azt azonban igen, hogy ilyesmi nem történt Gyergyóban. A románokra amúgy is jellemző szelektív memória most is megnyilvánult, a magát következetesen nemzetinek hazudó, ám valójában puszta magyargyűlöletből élő szervezet elfelejti, hogy az európai nacionalista szervezetek alapja a II. világháborúhoz való hozzáállás.
Igaz, ezzel nem is büszkélkedhetnének a zöldinges elvtársak, mivel ők 1944 augusztus 23-án elárulták addigi szövetségesüket és az oroszokhoz átállva, megnyitották a bolsevik csürhe előtt Európa egyik kapuját.
Az oláhok hivalkodását pár bátor székely hazafi ellensúlyozta - a HVIM helyi tagjai -, akik Árpád-sávos zászlókat lobogtatva a szőröstalpúak tudtára adta: „Székelyföld magyar föld!”, „Vesszen Trianon!” Fokozott csendőri és rendőri jelenlét kísérte a megmozdulást, a két tábor a tisztes távolságot betartva követte egymást, összetűzés nem történt. A járókelők megdöbbenve figyelték az idegenek szélsőséges megnyilvánulását, hisz a békés kisvárosban ilyesmire eddig nem igazán volt példa. Tegyük hozzá – ami egyébként sokat elmond a Nemzeti Degeneráltak szervezetéről, hogy Piatra Neamt (Moldova) és Bukarest (Havasalföld) városaiból hozták fel a tüntetőket és erre a pár órára „leigazoltak” mintegy húsz, harcművészetekben jártas román hülyegyereket. Ennyit a bátorságukról.
Ideje lenne már rendet rakni az európai nacionalista erők színterén, ilyen idiótákkal nehezen lesz megvalósítható a Nemzetek Európája.
(Kitekintő nyomán)