Szlovákia a lehető legtöbb jogot biztosítja a magyar kisebbségnek – mondta el Peter Weiss, az ún. Szlovákia hazánkba delegált nagykövete egy hétfő esti budapesti rendezvényen. A nagykövet szerint fontos lenne, hogy "feldolgozza Magyarország a Trianon-szindrómát". A cinikus zsidó ezt azzal tetézte: a nyelvtörvény nem tekinthető a magyarság ellen tett lépésnek.
Átmehetett volna a hídon Sólyom
A Sólyom-látogatás kapcsán kifejtette, hogy az elnök nem volt magánembernek tekinthető. Weiss szerint Sólyom átkelhetett volna a hídon. A diplomata sérelmezte, hogy a komáromi szoboravatásra "csak magyar vendégeket hívtak, valamint kevés volt az információ az elnöki vizitről".
Zavarja a tolvajokat az igazság
Weiss úgy látja, a problémák megbeszélésének a színtere az lenne, hogy a "szlovákiai magyar kisebbség" és kormány vitassa meg a nézetkülönbségeket. A nagykövet nem örül annak, hogy az Európai Unióban a magyar-szlovák ellentétekről hallani csak. A jelenlegi kisebbségi jogokat a lehető legnagyobb kedvezményeknek nevezte Weiss. Nagyon károsnak tartja a diplomata, hogy sokan Nagy-Magyarország pólókat és térképeket tartanak maguknál, valamint, hogy sok politikus előszeretettel használja a Felvidék szót, ami szerinte "joggal irritálja a szlovákságot". „Fel kell dolgozni mindkét félnek, hogy Trianon a magyarság számára az egyik legnagyobb kudarc, míg a szlovákság számára történelmi siker”. Weiss bízik benne, hogy a több évszázados francia-német vagy a német-lengyel ellentéthez hasonlóan a szlovák-magyar viszony is rendeződni fog, amihez szerinte csak a folyamatos párbeszéd vezethet el.
(MTI - MNO nyomán)