Juro Jánosík "szlovák rablóvezér" és bandája azért akar kilátót építeni, hogy mielőbb kiszúrhassa a pandúrokat és a magyar turistákat - ez is szerepel a középiskolák országos programozói versenyének feladatsorában.

Múlt hét péntekig zajlottak le a Zenit 2009/2010 országos programozói verseny iskolai fordulói. A tót oktatási minisztérium immár 26. alkalommal hirdette meg a versenyt a középiskolák számára.
A versenyt meghirdető oktatási tárcát a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jelöltje, Ján Mikolaj vezeti. Ennek fényében talán nem is annyira meglepő, hogy az iskolai forduló programozói feladatsora a leghíresebb tót rablóvezér, Juro Jánosík alakja köré épült. Ő egyébként Robert Fico kormányfő egyik példaképe is, 2008-ban például in memoriam őrnaggyá léptették elő.
A feladatok készítői egy kis magyarellenességet sem felejtettek el becsempészni a versenybe, hadd szokják az új tót rendet az ifjú programozók. A feladatsor g) pontjában egy kilátó legoptimálisabb helyét kell megállapítani, mégpedig oly módon, hogy onnan Jánosík és bandája minél több hegycsúcsot szemmel tarthasson. Erre a feladat szerint azért van szükség, hogy minél hamarabb észrevegyék és "kileshessék a pandúrokat és a magyar turistákat a többi hegycsúcson“. A példában az már nem szerepel, mi célból szeretnék kilesni a turistákat, és miért pont a magyarokat, de miután rablóvezérről van szó, biztos nem megvendégelni akarják őket.
A versenyen magyar iskolák diákjai, így többek között a komáromi Selye János Gimnázium tanulói is részt vettek. A feladatsort csak az ún. tót nyelven kapták meg a magyar diákok.
Andruskó Imre, a komáromi gimnázium igazgatója a Bummnak elmondta, egyáltalán nem tartja jó viccnek a magyar turisták emlegetését a példában.
Megjegyezte, az országos középiskolás versenyek esetében a bizottságok összetételétől függ, hogy készülnek-e magyar nyelvű tesztek. Amennyiben az előkészítő bizottságnak van magyar tagja – mint például a matemetika és a fizika tárgyak esetében – magyar nyelvű tesztek is készülnek, ám például biológiai, kémiai vagy éppen programozói versenyeken már hosszú évek óta csak szlovák teszteket kapnak a magyar iskolák is. Hozzátette, amíg az SNS vezeti az okatási tárcát, nincs is reális esély arra, hogy ezen változtassanak.
(Bumm nyomán)