Ellenőrizni fogja a szlovákiai magyar diákok szlovák nyelvtudását az állami tanfelügyelőség. Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter ezzel reagált Sólyom László magyar államfő szerbiai kijelentésére, miszerint a kisebbségi magyar diákoknak idegen nyelvként kellene tanulniuk a többségi nemzet nyelvét – közölte a SITA hírügynökség szerdán.
„Úgy tűnik, hogy a szlovák nyelvtudás – különösen a magyar tannyelvű iskolákban – nem jó” – jelentette ki Mikolaj azután, hogy a pozsonyi kormány elfogadta a "kisebbségi" tannyelvű iskolákban az államnyelv oktatási színvonalának javítását célzó javaslatát. Ennek alapján fogják szúrópróbaszerűen ellenőrizni a tót nyelvtudást a magyar iskolákban. Az anyag a szokásos előkészítés, véleményezés nélkül került a kormány elé. Mikolaj azt állította, hogy a gyorsaságra szükség volt. „Kötelességemnek éreztem reagálni, ha a Magyar Köztársaság elnöke keményen megtámadta az oktatás színvonalát” – mondta újságíróknak az oktatási miniszter, aki a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselője a kabinetben.
„Az állami tanfelügyelőség jelentése azt mutatja, hogy a szlovák nyelvtudás szintje alig haladja meg az 50 százalékot, ez figyelmeztető eredmény, ezért a tanfelügyelőségnek foglalkoznia kell ezzel a témával” – magyarázta a miniszter, aki szerint a magyar diákok tót nyelvtudása évről évre romlik. Mikolaj – kérdésre válaszolva – azt állította: nem tart attól, hogy lépése következtében romlana a szlovák–magyar viszony. „Miért, mert nem ismerik az államnyelvet? Ellenkezőleg, azt hiszem, hogy ez megerősíti kapcsolatainkat” – szögezte le.
(MTI korrigálva)