Frissítés (szept. 1. 11:17): a mai papír alapú napilapok közül egyetlen egy sem foglalkozott az általunk már tegnap este (lásd az ITTENI olvasói levelet és videót) lehozott exkluzív információkkal – azzal, hogy, ahogy az a tót médiumok híradásaiból kiderült, a lemészárolt cigányok ellen már évek óta próbálják a szomszédok fellépésre bírni a hatóságokat, és hogy azok (ill., most, rokonyaik) olyan szinten fenyegették-fenyegetik őket, hogy nem mernek arccal nyilatkozni a kamerába.

Az elkövető

A Népszabadság papírverziója, ahogy a svájci eset tárgyalásánál is már megtörtént, mélyen kussol az ügyről – pedig tegnap még lapjuk címoldalán jelent meg az eredeti sztori, azelőtti nap pedig az „áldozatok” cigány származását már a címben is hangsúlyozó (v.ö. „szegín romákokat mindenki csak báncsa!”) cikkük az online verzióban. A mai lapszámban egy büdös szó(!) nincs a fejleményekről, szemben a többi lappal. Hiába, míg tegnapelőtt este (hivatalosan még) nem tudtunk a kiirtott kiccsálád viselt dolgairól, a tegnap esti (Népszabó-)lapzártakor már igen – legalább olyan szinten, mint amit az MTI hírében is olvashatunk, hogy ti. nem voltak éppen szentéletűek. Ez már megfeküdhette a cigányfajvédő szerkesztők gyomrát, akárcsak a svájci anyag, és ezért döntöttek az elhallgatás mellett. „Korrektség”, Népszabadság-módra...

A Magyar Nemzet mai, papírverziós anyaga az MTI-hír szolgai leközlésén kívül semmi pluszt nem tartalmaz. A Magyar Hírlap „Rálőttek, majd öngyilkos lett” c. anyaga ellenben igen: leírja, hogy „gyakran hangoskodtak, mulatoztak, éjszaka is. Egyszobás lakásukban néha tízen is laktak.” Értsd: aki szelet vet, vihart arat...

Előzőleg írtuk (aug. 31. 20:07): Az egyik lakó amatőr felvétele:
 
 
Nem öngyilkos lett, hanem rendőrtől kapott halálos lövést a dévényújfalui gyilkos - közölte keddi sajtóértekezletén Daniel Lipsic tót belügyminiszter. „Később, talán hogy rövidebb legyen a szenvedése, gépkarabéllyal lelőtte magát” – tette hozzá a boncolási adatokra hivatkozva.
Jaroslav Spisiak országos rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatón elmondta: a tettes a 48 éves Ljubomír Harman volt, aki 21 éve lakott abban a tömbházban, ahol összesen hét ember életét oltotta ki. Az agglegény férfi nem volt hivatásos katona, sorkatonai szolgálatát 1981 és 1983 között töltötte. Egy sportlövész egyesület tagja volt. Környezete szerint normálisan viselkedett, a később lemészárolt szomszédokkal szembeni esetleges ellenszenvéről, viszályról az egyesület elnökének sem beszélt. A férfi a kilencvenes években négy munkahelyet is váltott, az utóbbi két évben állástalan volt.
Hat fegyver volt legálisan a birtokában, köztük - öt éve - az a gépkarabély is, amellyel a hét embert megölte. Az incidens során két másik lőfegyver is volt nála számos lőszerrel. Egyelőre vizsgálat tárgya, hogy a gépkarabély alkalmas volt-e sorozatlövések leadására is, mert tanúk szerint úgy tüzelt.
Faragó Csaba pozsonyi kerületi rendőrfőkapitány elmondta, a lövöldözésről 9.45-kor érkezett bejelentés, két perccel később már a helyszínre ért az első járőr, nyolc percen belül pedig kutyás rendőrjárőr is, továbbá a készenléti egységek. A kommandósok 10 óra 10 perctől voltak a dévényújfalui helyszínen, a támadót hat perccel később ártalmatlanították.
Az ügy kapcsán a Felvidéken ismét téma lett a fegyvertartás szigorítása. A belügyminiszter tiltaná automata fegyverek tartását civileknek abban az esetben is, ha félautomatává átalakítottakról van szó.
(FH nyomán)
Korábban írtuk: Cigány családot irtott ki a pozsonyi lövöldöző
Mindhárom nála talált lőfegyverhez volt engedélye annak a 48 éves férfinak, aki hétfőn délelőtt hét embert lőtt le Pozsonyban, majd magával is végzett. A Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság legfrissebb adatai szerint a sebesültek száma 13. Tíz embert kórházban ápolnak, hárman pedig hazatérhettek. A hétfő délutáni híradások még 15 sérültről számoltak be, akik közül 13-an kerültek kórházba, két személyt pedig a helyszínen láttak el. Az egyik sérült cseh állampolgár.
Az incidens Pozsony északnyugati részén, Dévényújfalu külvárosi negyedben történt, amely a bűnözési statisztikák szerint nem a legjobb hírű városrész (ugyanis többnyire cigányok lakják - a szerk.).
Röviddel tíz óra után érkezett lakossági bejelentés a rendőrségi segélyhívón keresztül, és az első járőrök két percen belül a helyszínen voltak. A támadó röviddel az előtt ért ki abból a tömbházból, amelynek egyik harmadik emeleti lakásában öt embert - négy nőt és egy férfit - lőtt le, majd a bejáratnál egy hatodikat is. Utóbb kiderült, mind a hatan egy család tagjai. Daniel Lipsic belügyminiszter a sajtó érdeklődésére azt is megerősítette, hogy a hat áldozat cigány származású.
Arról azonban, hogy rasszista indítékú mészárlásról van-e szó, egyelőre nem nyilatkoznak a tót hatóságok. Lapértesülések szerint a lövöldöző férfi korábban katonaként vagy rendőrként szolgált, ám a belügyminiszter a TA3 hírtelevízió hétfő esti vitaműsorában sem közölt részleteket.
A támadó a ház előtt sorra lőtt mindenkire, akit a környéken - a ház ablakaiban, erkélyein - meglátott. Hétfő délután ötkor derült ki, hogy hetedik áldozata egy 52 éves nő, akit ötödik emeleti lakása erkélyén vagy annak közelében ért halálos haslövés - közölte a Független Hírügynökséggel Petra Hrásková, a Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője.
A körbekerített, a ház tövébe szorult férfi végül öngyilkos lett: a legfrissebb rendőrségi jelentés szerint a koponyáját lőtte szét. Holtteste mellett egy, a tót hadseregnél is rendszeresített 58-as típusú gépkarabélyt és további két lőfegyvert találtak sok lőszerrel.
A belügyminiszter hangsúlyozza, sokkal több áldozat is lehetett volna, ha a rendőrség nem cselekszik elég gyorsan. Szemtanúk és a sajtó azonban kifogásolta, hogy a rendőrség nem lépett fel kellő eréllyel, a helyszínt pedig nem biztosította megfelelően. Tény ugyanakkor, hogy a helyi hangosbemondón keresztül kérték a lakosokat: ne hagyják el otthonaikat.
A sajtó kifogásolja, hogy csak több mint négy órával a történtek után kapott érdemi információkat a hatóságoktól. Emiatt órákon át különféle adatok jelentek meg az áldozatok és a sérültek számát illetően. A belügyi tárca vezetője szerint azért sem adhattak előbb tájékoztatást, mert ellenőrizniük kellett, hogy egy vagy több támadóról van-e szó.
(FH nyomán)
Korábban írtuk: Már nyolc áldozata van a hétfői dévényújfalui mészárlásnak, egy 52 éves nőt néhány órával a történtek után holtan találtak a lakásában – jelentette be délutáni sajtótájékoztatóján Daniel Lipsic tót belügyminiszter.
A sajtó érdeklődésére megerősítette, hogy a Pozsony Dévényújfalu városrészében történt mészárlásnak egy cigány család az áldozata. Velük - négy nővel és egy férfival - a 48-50 év körüli támadó egy lakásban végzett. Később egy idősebb férfit is lelőtt a lépcsőház előtt.
A támadó az áldozatok mellett összesen 15 embert sebesített meg, köztük egy rendőrt, majd végzett magával. A 15 sérült közül kettőt a helyszínen láttak el, tizenhármat pozsonyi kórházakba szállítottak. Egyikük válságos, három sérült pedig súlyos állapotban van. A többiek állapota kielégítő, stabil.
Mivel a tömbházban fegyveres testületek volt tagjai is laknak, újságírók megkérdezték: a tettesnek van-e köze ezekhez a testületekhez. Lipsic - további részletek közlése nélkül - annyit felelt, hogy van ilyen összefüggés. A Sme napilap értesülése szerint egy volt katona lövöldözött.
(FH nyomán)
Korábban írtuk: Heten meghaltak és huszonegyen megsebesültek a hétfő délelőtti lövöldözésben Pozsony Dévényújfalu nevet viselő városrészében - közölte a pozsonyi mentőszolgálat. Négy nő is van az áldozatok között. A támadó állítólag öngyilkos lett. Hivatalosan ezeket az adatokat nem erősítették meg, a rendőrség egyelőre nem nyilatkozott, és az sem ismert, mi volt a lövöldözés kiváltó oka, illetve valójában mi történt.
A TA3 hírtelevízió szerint egy férfi kezdett lövöldözni, aki valószínűleg egy óvoda felett lakó családra támadt rá lőfegyverrel.
Az áldozatok számáról eltérő információk érkeznek. Dominika Sulková, a mentőszolgálat operációs központjának szóvivője szerint már 7 halottja és 21 sérültje van a támadásnak.
Az ismeretlen férfi állítólag alkohol befolyása alatt állt, a sajtó meg nem erősített információi szerint öngyilkos lett - közölte a Bumm.
Sulková tájékoztatása szerint egy öt éves gyermek is megsérült, akit édesanyjával együtt lőtt meg a támadó. Őt kórházba szállították, nincs életveszélyben.
A hatóságok a helyi hangosbemondón figyelmeztették a lakosságot, hogy kerülje el a lövöldözés helyszínét. A TA3 jelentése szerint a rendőrautók fokozatosan elhagyják a helyszínt, az akció befejeződhetett.
A pozsonyi lövöldözésről a világ vezető hírügynökségei is beszámoltak.
Andrej Durkovsky pozsonyi főpolgármester részvétét fejezte ki az áldozatok családjának. Stanislav Zvolensky pozsonyi érsek imádkozik az áldozatokért és családtagjaikért - adta hírül az Új Szó Online, amely videót is közöl a helyszínről.
Az InfoRádió pozsonyi tudósítója arról számolt be, hogy a helyiek szerint egy 15 éves drogfüggő fiatal lövöldözött.
(InfoRádió)
Korábban írtuk: Lövöldözés volt hétfőn délelőtt Pozsonyban. A mentők szerint nyolcan megsebesültek a Dévényújfalu nevet viselő városrészben, míg egy másik hírforrás már két halottról is tud - közölte a felvidéki elektronikus média.

A rendőrség egyelőre nem nyilatkozott, s az sem ismert, mi volt a lövöldözés kiváltó oka, illetve valójában mi is történt.
Az eset helyszínén több mentőautó, rendőr és tűzoltó van. A hatóságok a helyi hangosbemondón figyelmeztették a lakosságot, hogy kerülje el a lövöldözés helyszínét.
(MTI nyomán, kép: Index, videó: FN)