Mint ismeretes, augusztus közepén felújítás céljából ideiglenesen levették a pozsonyi Szent Márton-dóm tornyának tetejéről a magyar Szent Korona aranyozott másolatát.
 
 

"Felújítva", kiállítva, kiegyenesített kereszttel

A korona belsejében egy 1905-ös újságot is találtak, ekkor volt az alkotás utoljára leemelve a toronyról. Szintén találtak benne egy 1846-ból származó színlapot és egy 1785-ből származó pergament, mely részben megégett, így valószínűsítik, hogy még az előző koronában is benne volt, mely egy 1833-as tűzvész során lezuhant.


A műtárgy rézlemezből készült, 164 centiméter magas és mintegy 150 kilogrammot nyom. Egy évszázada Wienstabl Móric helyi aranyműves műhelyében aranyozták be. A felújítás után akkor is kiállították a székesegyházban.


Amint az köztudott, 1563 és 1830 között a pozsonyi dóm volt a magyar uralkodók koronázási temploma, ennek a székesegyháznak a padlásáról került elő a XII. század derekán keletkezett Pray-kódex, amely egyebek közt a legrégibb összefüggő magyar szövegemléket, a Halotti beszédet is magában foglalja.

Ilyen volt eredetileg

A Szent Korona másának visszahelyezését megelőzően ismét egy iratot fognak elhelyezni benne, melyen a jelenlegi pápa neve szerepel majd, valamint tót vallási vezetők, Pozsony polgármestere, ill. a magyargyűlölő tót elnök, Gasparovics neve is. Az egyelőre nem derült ki, hogy magyar nyelven is, vagy csak tótul, de vannak sejtéseink.
A korona kiállított mása számos látogatót vonz, tótok is érdeklődnek. Persze ők csak érdekes műtárgyat látnak benne, mely még csak nem is magyar - történelemhamisító tót "akadémikusaiknak" köszönhetően ez a korona ugyanis nem más, mint "uhor": Uhorská koruna, azaz uhor korona. (Az Uhorsko-Madarsko - Nagy-Magyarország-értelmező tót felfogásról itt olvashat.)
Egy másik, tótországban még gyakrabban használatos neve a "Szent István-i korona" (Svatostefanska koruna): "Szent István-i korona megnevezés alatt ismert a korona, mert egy legenda fűződik hozzá, miszerint az első fej, amelyet megkoronáztak vele, az első uhor király, Szent Istváné volt. De a kutatások szerint ez nem igaz, a korona későbbi gyártású. A valóságban a korona régebbi, már kiselejtezett ékszerekből lett összerakva és először V. Istvánt koronázták meg vele."
(Kuruc.info - olvasónktól)