Az MPSZ logója
Egyelőre még nem tudjuk mi okból, ám a budapesti kormány meghozta a határon túli magyarokra vonatkozó első kirekesztő döntést: A Magyar Állandó Értekezletre (MÁÉRT) nem hívták meg a Délvidék markánsan nemzeti, az ott élő nemzettestvéreinket megalkuvás nélkül képviselő, Rácz-Szabó László vezette Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) nevű pártot.
Az MPSZ megalakulása óta – egyéb tevékenysége mellett - határozottan követeli a Tito partizánjai által a második világháború végén elkövetett magyarellenes vérengzés kivivizsgálását, küzd a magyar nyelv használatának jogáért és a magyar iskolaügyért.

Zentaiak emlékeznek a délvidéki magyarirtásra (Fotó: Hering József)
Közleményben tiltakozik a zentai székhelyű, Rácz-Szabó László vezette délvidéki Magyar Polgári Szövetség, amiért az Orbán-kormánytól nem kapott meghívót az előző, a szocionista kormányok által hosszú évekig hallgatásra ítélt, ám nemrégiben újjáélesztett Magyar Állandó Értekezlet soron következő budapesti összejövetelére. A délvidéki MPSZ elnöksége a mostani kormánynak az elmúlt esztendők magyargyűlölő gyakorlatára emlékeztető eljárását kifogásoló közleményét eljuttatta Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Répás Zsuzsannához, az Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárához és a MÁÉRT szervezőihez.
A délvidéki Magyar Polgári Szövetség elnöksége a közleményben mindenekelőtt üdvözölte az új magyar kormány azon döntését, hogy 2010. november 5-kére ismét összehívta a MÁÉRT-ot, mert ezek a rendszeres összejövetelek többek között a magyar nemzet újraegyesítésének ügyét szolgálják, s önbecsülést biztosítják a jelenlegi határokon kívül és belül élő nemzetrészeknek egyaránt.

A zentai Tisza-korzó (Fotó: Hering József)
A délvidéki magyar párt Árpád fejedelmünkre való hivatkozással emlékezteti a Fidesz-kormányt arra, hogy senkinek, még a jelenlegi budapesti vezetésnek sincs joga különbséget tenni magyar és magyar között, illetve némely nemzettestvért mostohagyermekként kezelni. „A Magyar Polgári Szövetség magyar pártként jegyeztette be magát, amihez 1300, közjegyzőnél hitelesített magyar ember kijelentését nyújtotta be a szerb államhoz. Az MPSZ magyar párt Szerbiában! Véleményünk szerint Magyarország, a MÁÉRT egyforma mércével kellene, hogy mérje, egyforma esélyt kellene, hogy adjon minden magyar pártnak, szervezetnek, határon túli magyar embernek, de az a legkevesebb, hogy mindenkit meghallgasson. Ha nem így tesz, akkor a széthúzást támogatja az összefogással szemben. Ez a politika egyenes folytatása lenne a Trianonban elkezdett nemzeti felszeletelésének és a többséget szorítaná a nemzeten kívülre”, áll a délvidéki Magyar Polgári Szövetség elnöksége által kiadott közleményben.
Hering József – Kuruc.info