A román államfő és a miniszterelnök egyaránt nem létező területi-közigazgatási egységnek minősítette Székelyföldet annak kapcsán, hogy Brüsszelben megnyílt a székelyföldi képviseleti iroda.


Traian Basescu államfő egy román újságírói kérdésre válaszolva – amely azt firtatta, hogy mi a véleménye a Székelyföldet népszerűsítő brüsszeli iroda megnyitásáról – azt felelte: rossz a véleménye. Megállapította ugyan, hogy ennek az ügynek „nincs politikai vonzata”, de hozzáfűzte rögtön, hogy szerinte ez a lépés a románok és a román alkotmány semmibevételének minősül. Kijelentette, hogy ilyen közigazgatási terület nem létezik.
Lényegében ugyanígy foglalt állást Emil Boc miniszterelnök is, aki annak a megállapítására szorítkozott, hogy a kormány nem ismer el az alkotmányban nem szereplő területi entitásokat.
Megjegyzendő, hogy a Basescu által támogatott, Boc által vezetett Demokrata Liberális Párt (PD-L) együtt kormányoz a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), melynek a színeiben mandátumhoz jutott európai parlamenti képviselők (Winkler Gyula, Sógor Csaba és Tőkés László) támogatták a székelyföldi iroda megnyitását.
Bár a román külügyminisztérium kedden jelezte „elvárását”, hogy magyarországi politikai személyiség ne vegyen részt a brüsszeli megnyitón, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ott volt, és beszédet is mondott.
A székely megyék (Kovászna, Hargita és Maros) kezdeményezését a fent említett politikusok viszonylag visszafogott reagálásával ellentétben sokkal keményebben támadták az ellenzékben lévő politikai erők.
Bogdan Niculescu Duvaz, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője nem csupán az iroda brüsszeli megnyitását bírálta, hanem a kormányon és az államfői hivatalon is számon kérte, miért nem reagált hivatalosan az ügyre. Duvaz szerint emiatt a parlamentnek kell lépnie. Jelezte: a szociáldemokratákból, liberálisokból és konzervatívokból álló ellenzéki szövetség (USL) sohasem tárgyal egy etnikai alapon létrehozandó területről, és nem szavazza meg a kisebbségi törvényt sem, amelyet az RMDSZ szorgalmazott, és amely ez utóbbi kormányon maradásának egyik feltétele is.
(MTI nyomán)