A gyergyószentmiklósi rendőrök a polgármesteri hivatal alkalmazottaival közösen razziát szerveztek tegnap, hogy kitessékeljék a környékbeli erdőkből a gombát és erdei gyümölcsöt szedő, idegenből érkezett, ideiglenesen Gyergyószentmiklós környékén sátorozó cigányokat.


A tavalyi razziáknak kétségtelen, hogy megvan az eredményük, hiszen jóval kevesebben jöttek idén, mint az eddigi években, azonban még mindig akadtak olyan személyek, családok, akik a tiltást nem vették figyelembe, így most a büntetések következtek.
„Törvényesen fogunk eljárni, és nem tűrjük meg erdeinkben az illegálisan itt tartózkodókat, valamint azokat a személyeket, akik engedély nélkül értékesítik az erdei gyümölcsöt, gombát – közölte Mezei János polgármester. – Most már minden feltétel adott ahhoz, hogy az erdők szélén, az út mentén, egységesített arculatú faházakban, hivatalosan, a törvény által előírt keretek között működjék az erdei gyümölcsök értékesítése. A törvények megszegése büntetéseket von maga után, és nem leszünk elnézők, hiszen már eddig is többszöri figyelmeztetésben részesítettük a kihágásokat elkövető személyeket.”
A kedd hajnali razzia keretében Targu Neamton, illetve Galócáson kiállított személyazonosságival rendelkező személyeket büntettek meg 1000 lejre (kb. 66 ezer Ft), ám a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a bírságot felére csökkentsék, amennyiben a kifizetés 48 órán belül megtörténik. Emellett elkobozták a gépkocsijuk csomagterében megtalált közel öt és fél kiló áfonyát.
Az erdei gyümölcsöket illegálisan értékesítő személyek, akik már régóta visszajáró „vendégek” a környéken, beismerték bűnösségüket, és megígérték, hogy többé nem jönnek Gyergyószékre gyűjtögetni és árulni. Ugyancsak erre tett ígéretet az a két család is, akik a szükséges hivatalos papírok beszerzését már évek óta figyelmen kívül hagyják, amikor sátrat vernek a Pongrácz-tetőn. A razziáról tudomást szerezve szekérrel próbáltak menekülni a helyi rendőrök elől. A törvényes keretek betartására kötelezték őket is a rendfenntartók, így mivel nem tudtak felmutatni semmilyen hivatalos okmányt, hazaküldték őket Galócásra.
(Krónika nyomán)