Sajtónyilatkozatban reagált Rudolf Chmel kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettes Berényi József, az MKP elnökének bírálatára a kisebbségi kulturális támogatásokkal kapcsolatban. A Bugár Béla pártjához tartozó miniszterelnök-helyettes azzal indokolta a pályázatok elbírálásának késését, hogy kötelezően ellenőrizni kellett a támogatási kérvényeket. "A megítélésnél mérlegelni kellett, hogy a pályázó ne működjön együtt olyan hazai és külföldi szervezetekkel, pártokkal és mozgalmakkal, amelyek pszichológiai revizionizmusukkal és irredentizmusukkal megkérdőjelezik Szlovákia integritását, és konfliktusokat idéznek elő az együttélésben" - jelentette ki pénteken Jozef Svolík, Chmel szóvivője a TASR hírügynökségnek.
Berényi erre válaszolva kijelentette: az MKP-nak nincs tudomása arról, hogy bármelyik "kisebbségi" (értsd: magyar) szervezet ilyen tevékenységet folytatna, és még állami támogatást is kérne. A politikus szerint a hivatal nagy politikai hibát követ el, ha nem megfelelően bánik ezzel az információval, "bizalmatlan légkört" kelt a többségi nemzet és a kisebbségek között.
„A kisebbségi kulturális támogatásokra nincs jogigény, ezért mind a bíráló bizottságok ajánlásaiban, mind az én módosításaimban hatványozottan érvényesült a méltányosság elve, és rengeteg szlovákiai magyar szervezet jutott állami támogatáshoz, miközben 99 százalékukat az alábbiak nem érintik“ – kezdődik Rudolf Chmel közleménye.
Chmel szerint, ellentétben a meciari-ficói kormányzat magyarokhoz való viszonyával, a jelenlegi kormány nagyra tartja a „szlovákiai magyar közösség“ intellektuális erejét, vállalkozói kreativitását és állampolgári elkötelezettségét. „Ugyanakkor nem hunyhat szemet afölött, hogy a Jobbik is parlamenti párt lett Magyarországon, s értékrendjük az államhatárokon is átszüremlik. Azt sem hagyhatja figyelmen kívül, hogy működnek szlovákiai magyar honlapok, amelyekről egy kattintással elérhető a kuruc.info, a barikád.hu, a Hatvannégy Vármegye és egyéb szélsőséges magyar honlapok“ – írja Chmel.
„A méltányosság és a személyiség tiszteletének elve alapján továbbra sem vagyok hajlandó konkrét szlovákiai magyar személyeket vagy szervezetek megjelölni, kérdése viszont arra kényszerít, hogy elismerjem, információk hiányában néhány olyan szervezetnek is jóváhagytam támogatást, amelynek nem kellett volna. Utólag nem szándékozom megvonni tőlük, hiszen pályázatuk megfelelt a követelményeknek. Meggyőződésem azonban, hogy kormányomnak nem kötelező finanszíroznia olyan személy vagy szervezet kulturális tevékenységét, aki együttműködik a programszerűen revizionista és irredenta, köztársaságunk integritását kétségbe vonó Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal“ – szögezi le a miniszterelnök-helyettes, és hozzáteszi: múlt héten közzétett nyilatkozata tehát nem az idei, hanem egyértelműen a jövő évek elbírálási gyakorlatát vetíti elő.
„Nem tisztem minősíteni, hogy az MKP-nak miért nincs tudomása ilyen kapcsolatokról és történésekről, azonban biztosíthatom Berényi József elnök urat, hogy kívánalmának megfelelően a jövőben ezeket az információkat megfelelő módon fogom kezelni. Hazánkban sajtó- és véleményszabadság van, bárki bármiről szabadon kifejtheti véleményét. Berényi József megtapasztalhatta a ficoi hungarofóbia reakcióit. A szlovák demokratikus jobboldal békeszerető és toleráns, a szabad véleménynyilvánítás védelmezője, de annak a meggyőződésének következetesen hangot ad, hogy a fent jelölt értékrend érvényesüléséhez az államnak nem kötelessége pénzt rendelnie“ – zárul Rudolf Chmel közleménye.
(Bumm nyomán)