Miklós Árpád
Két magyar állampolgárságú férfi ellen emeltek vádat közerkölcs elleni vétség és csendháborítás miatt a kolozsvári magyar nyelvű táblaelhelyezési ügyben.
Tegnap hat miskolci turistát - négy férfit és egy gyerekes anyát kísért be a kolozsvári rendőrség (az anyának és a tízéves gyereknek nem kellett részt vennie a kihallgatáson) -, miután rajtakapták őket, hogy Kolozsvár bejáratánál magyar nyelvű, Kolozsvár feliratú táblát helyeztek el.
A Mediafax hírügynökség tegnapi késő esti tudósítása szerint két férfi ellen vádat emeltek, a másik kettő tanúként fog megjelenni.
A négy magyarországi férfit - az 56 éves M. Árpádot, a 43 éves B. Lajost, a 27 éves M. Árpád Ferencet és az 53 éves T. Leventét - több mint nyolc órán át hallgatták ki a kolozsvári 6-os számú rendőrörsön.
"A Kolozsvár feliratú tábla felszerelésével gyanúsítható négy magyar állampolgár közül kettő ellen vádat emeltek közerkölcs elleni vétség, illetve közrend- és csendháborítás miatt. Elkezdődött a bűnügyi eljárás, az eljárás ideje alatt szabadlábon védekezhetnek. A másik két személyt tanúként kezelik. Aktájukat átküldik a Kolozsvári Bíróság melletti ügyészségre" - nyilatkozták a Mediafax hírügynökségnek meg nem nevezett törvényszéki források.
A rendőrök elmondása szerint a négy magyarországi férfi azt vallotta: a Jobbikos Szegedi Csanád által kiadott Barikád nevű lap internetes versenyén vettek részt. A versenyzőknek minél több erdélyi város bejáratánál kell lefényképezniük magukat magyar nyelvű helységnévtáblával.
(Manna.ro)
Korábban írtuk:
A román hatóságok által előállított magyarok egyike Miklós Árpád, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlési frakcióvezetője.
„Közerkölcs elleni vétség és közrendháborítás” gyanújával hétfőn hajnalban őrizetbe vette a román rendőrség Miklós Árpádot, a borsod megyei közgyűlés Jobbik-frakciójának vezetőjét és öt társát – köztük egy tízéves gyereket.
Miklós Árpád a történtekről elmondta:
„Hétfőn hajnalban, úgy két óra körül érkeztünk meg Kolozsvárra Torda felől, a Feleki-tető irányából. Megálltunk a Cluj-Napoca táblánál, és alá két kábelkötegelő segítségével rögzítettük a magunkkal hozott, magyar nyelvű Kolozsvár feliratú táblánkat. Nem akartuk otthagyni, csak néhány fotót akartunk készíteni magunkról a tábla alatt, amikor megérkeztek a rendőrök. Vagy másfél órán át tanakodtak, mit kezdjenek velünk, aztán előállítottak a rendőrségen. Ujjnyomatot vettek tőlünk és most zajlanak a kihallgatások. Én az imént végeztem, a rendőröknek is elmondta: senkinek sem ártottunk, eszünkbe se jutott, hogy bűncselekményt követünk el. Csak egy emléket akartunk Kolozsvárról – és nem Cluj-Napocáról”.
"Mi nem vagyunk románellenesek. Letartóztattak, mint valami bűnözőket, és ujjlenyomatot vettek tőlünk. Elvették az iratainkat, és nem tudjuk, mikor engednek el. Nem tettünk semmi rosszat. Nekünk "Cluj-Napoca" nem jelent semmit, de "Kolozsvár" a történelmet jelenti" – tette hozzá Miklós.
Máskülönben van egy másik táblánk is, Torda magyar nevével. Magyarországon ezért nem büntetnének meg" - mondta el az őrizetbe vett jobbikos megyei képviselő.
Miklós Árpádék értesítették őrizetbevételükről a magyar konzult, aki már járt ügyükben a rendőrségen. Szilágyi Mátyás az MTI-nek elmondta: a főkonzulátus mindent megtesz a történtek tisztázása érdekében, különös tekintettel arra, hogy az előállítottak között van egy tíz éves gyermek is. A képviseletnek tájékozódnia kell arról is, hogy a hatóságok szerint a magyar állampolgárok milyen szabályokat sértettek meg, s hogy a rendőrségi intézkedésnek milyen jogi alapja van - mondta a főkonzul. A magyarokat egy helyi újságíró is meglátogatta, aki állítólag úgy értesült a rendőröktől, hogy kettőtől öt évig tartó börtönt is kaphatnak.
Alma Bruja Brehariu, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője az MTI-nek telefonon azt mondta: nincs szó őrizetbe vételről. A hivatalos rendőrségi közlés arról szól: a kolozsvári rendőrök "felderítették", hogy négy magyarországi illetőségű személy (az 56 éves M. Árpád, a 43 éves B. Lajos, a 27 éves M. Árpád Ferenc, valamint az 53 éves T. Levente magyar nyelvű helységnévtáblát helyezett el a helyszínen, majd gépkocsijukban (amelyben a 43 éves B. Ildikó és egy tíz éves gyermek ült) találtak egy másik magyar nyelvű helységnévtáblát Torda felirattal (a város román neve Turda). A rendőrségi szóvivő szerint a magyar állampolgárokat „közerkölcs elleni vétség és közrendháborítás” gyanújával bekísérték a rendőrségre.
Miféle közerkölcsöt sért?
Szávay István, a Jobbik épp Erdélyben tartózkodó nemzetpolitikai kabinetvezetője a Barikádnak elmondta: amint értesült a történtekről, még a délután folyamán telefonon tájékoztatást kért a magyar konzultól, akitől azt a felvilágosítást kapta, hogy az előállított magyarok számára tolmácsot biztosítottak, és magyarázatot kértek a román rendőrségtől.
Az országgyűlési képviselő felháborítónak nevezte, hogy ilyesmi miatt ma Romániában magyar állampolgárokat vegzálnak a hatóságok, hozzátéve, nem érti, miféle „közerkölcsöt, vagy közrendet sérthet egy magyar feliratú tábla Kolozsváron”.
Ha az ügy nem rendeződik megnyugtatóan, a Jobbik nem fogja szó nélkül hagyni magyar emberek jogtalan meghurcolását – szögezte le a politikus.
(Barikád nyomán)
Korábban írtuk:
Magyar állampolgárokat kísértek be hétfőn hajnalban a rendőrségre Kolozsváron „közerkölcs elleni vétség és csendháborítás gyanújával”, mivel a város bejáratánál fényképezkedni kezdtek egy magyar nyelvű, „Kolozsvár” feliratú helységnévtáblával. Az EU-tagállam Romániában tehát bűnnek számít, ha az EU egyik hivatalos nyelvét használja valaki.
Frissítés #1: Tisztelt Szerkesztőség! Az oláh televízió illusztrációja miatt írok. Közvetlenül láttam, még a kirándulás során, a Kolozsvár feliratú táblát, amin fehér alapon, nagy fekete betűkkel szerepelt Mátyás királyunk szülővárosának a neve. A Duna televízió riportjában látható a Torda feliratú tábla is, ami formailag teljesen megegyezik a lefoglalt táblával.
Lassan 1 órája engedték őket haza családjukhoz, a magyar főkonzul - meglepő -, de ordibált a románokkal, hogy mégis mit képzelnek, hogy egy 10 éves gyereket és szüleit így meghurcolnak, bűnözőként viselkednek velük. Végül közerkölcs elleni vétség miatt indítottak eljárást, így csak pénzbírság lesz a kaland vége. Az 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztést az oláh média kürtölte szét, amit a magyarok gondolkodás nélkül átvettek a híradásokban. Ez csak megfélemlítés volt az ő részükről...
Bízva egy szebb magyar jövőben üdvözlettel Miskolcról.
Korábban írtuk:
A hétfőre virradóra történt esetről az Adevarul című napilap kolozsvári kiadásának és az Evenimentul Zilei napilapnak az internetes portálja, illetve a Manna.ro magyar nyelvű hírportál adott először tudósítást. E források azt írták, hogy a magyar állampolgárokat „őrizetbe vették”. Szilágyi Mátyás kolozsvári főkonzul az MTI-nek elmondta: egy magyar állampolgári bejelentés szerint hajnali két óra körül hat, magát magyar állampolgárnak valló személy magyar nyelvű feliratot helyezett el a város Torda felőli bejáratánál. A bejelentést tevő magyar állampolgár már a rendőrségről hívta a főkonzulátust. Elmondása szerint mind a hatan miskolciak, a rendőrség előállította őket, jelen pillanatban a kolozsvári rendőrségen tartózkodnak. Az említett internetes híradások arról szóltak, hogy a magyarországi „kirándulócsoport” – négy férfi, egy nő és egy tízéves gyerek – erdélyi kirándulásról indult haza, megálltak Kolozsvár bejáratánál, ahol fényképezkedni kezdtek egy „Kolozsvár” feliratú helységnévtáblával, amit egy ócskapiacon vásároltak.
A Manna.ro Miklós Árpád matematika–fizika tanárt idézi, aki a hírek szerint az előállított személyek között van. „Mi nem vagyunk románellenesek. Letartóztattak, mint valami bűnözőket, és ujjlenyomatot vettek tőlünk. Elvették az iratainkat, és nem tudjuk, mikor engednek el. Nem tettünk semmi rosszat. Nekünk „Cluj-Napoca” (Kolozsvár román elnevezése – a szerk.) nem jelent semmit, de „Kolozsvár” a történelmet jelenti. Csak fényképezkedni akartunk a táblával, nem otthagyni. Magunkkal vittük volna. Máskülönben van egy másik táblánk is, Torda magyar nevével. Magyarországon ezért nem büntetnének meg” – olvasható a magyar nyelvű portálon.
Alma Bruja Brehariu, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője az MTI-nek telefonon azt mondta: nincs szó őrizetbe vételről. A hivatalos rendőrségi közlés arról szól: a kolozsvári rendőrök „felderítették”, hogy négy magyarországi illetőségű személy (az 56 éves M. Árpád, a 43 éves B. Lajos, a 27 éves M. Árpád Ferenc, valamint az 53 éves T. Levente magyar nyelvű helységnévtáblát helyezett el a helyszínen, majd gépkocsijukban (amelyben a 43 éves B. Ildikó és egy tízéves gyermek ült) találtak egy másik magyar nyelvű helységnévtáblát Torda felirattal (a város román neve Turda). A rendőrségi szóvivő szerint a magyar állampolgárokat „közerkölcs elleni vétség és csendháborítás” gyanújával bekísérték a rendőrségre.
Szilágyi Mátyás az MTI-nek elmondta: a főkonzulátus mindent megtesz a történtek tisztázása érdekében, különös tekintettel arra, hogy az előállítottak között van egy tízéves gyermek is. A képviseletnek tájékozódnia kell arról is, hogy a hatóságok szerint a magyar állampolgárok milyen szabályokat sértettek meg s hogy a rendőrségi intézkedésnek milyen jogi alapja van – próbálta a hatékony kiállás feladatát magától eltolni a főkonzul.
(MTI nyomán)