Megkezdődött az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) által hetedik alkalommal megszervezett EMI-tábor, amelyen a szervezők bejelentése szerint Kövér László, az Országgyűlés elnöke nem vesz részt.
A Szabadság című napilap szerdán tudósított honlapján arról, hogy sajtótájékoztatóval vette kezdetét az augusztus 10-14. között Gyergyószentmiklós mellett megrendezett tábor, amely előadásokkal, kulturális programokkal, koncertekkel és más szabadidős tevékenységek lehetőségeivel várja a résztvevőket.
A szervezők részéről Soós Sándor, az EMI elnöke közölte, hogy Kövér László lemondta tervezett előadását. Hozzátette: az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke arról tájékoztatott, hogy a házelnök teljes erdélyi körútját lemondta. A tábor szervezői ennek ellenére fenntartják számára a két órát, és jelezték, hogy továbbra is várják - írta a Szabadság.
Soós szerint Kövér kabinetje már korábban jelezte: szeretnék, ha Szász Jenő, az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke is "megjelenne a táborban", de Szászt nem hívták meg, így a portál szerint ez állhat Kövér távolmaradásának hátterében.
Az EMI elnöke elmondta: nem állnak szemben az MPP-vel, de Szász Jenő személye nem kívánatos az EMI-táborban. Mint mondta, azt róják fel neki, hogy 2009-ben részt vett december 1-jén, Románia nemzeti ünnepe, azaz Erdély elcsatolásának alkalmából a román elnöki hivatal által szervezett fogadáson. "Nincs helye a táborban egy olyan felelős pártelnöknek, aki december elsején a Cotroceniben (a román elnöki hivatalnak otthont adó bukaresti épület neve) koccint” – mondta Soós. A tábor idei meghívottjai között van Vona Gábor, a Jobbik elnöke, aki minden évben előadást tart a táborban.
Az erdélyi szervezet szerint a legnagyobb rendezvényük ez a tábor, amelyet a szervezők "a nemzeti elkötelezettségű ifjúság találkozóhelyeként" mutatnak be a tábor honlapján.
(MTI)