Hargita és Kovászna román föld, A román nyelv az uralkodó, Románia a románoké – ilyen üzenetekkel érkezett Sepsiszentgyörgyre csütörtökön az Új Jobboldal. A román szélsőséges soviniszta szervezet mintegy száz fiatalt toborzott az egész országból, akik autóbuszokkal, kisbuszokkal érkeztek megünnepelni december 1-jét, a román nemzeti ünnepet.

Képek: Bíró Blanka, Krónika
Az Új Jobboldal tagjai rendőri és csendőri kísérettel vonultak a belvárosi ortodox katedrális elé, ahol csatlakoztak a hivatalos „egyesülés menetének” nevezett ünnepséghez.

A magyargyűlölő oláhok többsége népviseletbe vagy katonaruhába öltözött, mindannyian román zászlót, szervezetük jelképét és Avram Iancut ábrázoló zászlókat lobogtattak, magyarellenes jelszavakat ordítozva vonultak végig a városközponton.

A Mihai Viteazul téren kifeszítették „A magyar szeparatizmus ellen” és a „Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam” óriásfeliratokat, és elénekelték a román himnuszt. Ezután megkezdődött a hivatalos ünnepség és a koszorúzás.

Mihály vajda szobrának megkoszorúzása után az Új Jobboldal tagjai Csíkszeredába indultak.

A háromszéki magyar politikusok mindannyian elítélik és provokációnak tartják az Új Jobboldal demonstrációját. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere kifejtette, a szélsőséges megmozdulások a helyi románoknak ártanak, mert a magyar közösség nehezen felejti el, hogy sértegették. Nemes Előd, az EMNT sepsiszéki ügyvezető elnöke szerint a december elsejei ünnepség szervezőinek kellene elhatárolódniuk az Új Jobboldal megmozdulásától. Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke szerint is az ügyészségnek kellene felelősségre vonnia a szélsőségeseket.

A Krónika beszámolója a csíkszeredai eseményekkel folytatódik:
Izgalmasnak ígérkezett csütörtökön kora délután a december 1-jei romániai nemzeti ünnep csíkszeredai rendezvénye, hiszen az eseményen részt vett az Új Jobboldal és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) több tagja is. A csendőrség, a prefektúra utasítására, az esetleges incidensektől tartva az ünneplés helyszínének két különböző oldalára csoportosította a két szervezet tagjait, majd körülállták őket. A csendőrség tizenöt magyar fiatalt kísért be és igazoltatott, mivel "az ünnephez nem illő feliratokkal jelentek meg".

Kép: Agerpres
Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a szervezet magyarországi vezetőjét, Toroczkai Lászlót is meghívta a rendezvényre.
„Ha a székelyeknek van gondjuk, mi jövünk, ha pedig nekünk, akkor ők jönnek. Nem a románság ellen akarok tüntetni, hanem egy olyan soviniszta szervezet ellen akarok fellépni, mint a Új Jobboldal. Én nem megyek Bukarestbe, Iasi-ba, vagy más román többségű városba az ottani románságot provokálni, nem mentem március 15-én sem kokárdával tüntetni” – mondta a szervezet vezetője.
Szőcs Csongor, a csíkszeredai HVIM vezetője leszögezte, a székelyföldi románok nem élnek elnyomásban, ezért tartják igazságtalannak a szélsőséges román szervezet fellépését. „Ez a mi szülővárosunk, nem szeretnénk, ha lennének olyan emberek, akik megmondanák, hogyan ünnepeljünk. Szeretnénk éreztetni velük, hogy a szélsőjobbra nincs szükség, láthattuk, mi volt tavaly Sepsiszentgyörgyön vagy Marosvásárhelyen. Nincs szó arról, hogy a nemzeti ünnepet befolyásoljuk, itt sem lennénk, ha nem azt hallanánk, hogy »Kifele a magyarokkal!« és hogy a románok itt elnyomásban élnek” – magyarázta jelenlétük célját Szőcs.
Egy órával az ünnepség kezdete előtt a csendőrök 15 fiatalt kísértek be a főtérről az őrsre, hogy igazoltassák őket. Amint Gheorghe Suciu, a csendőrség sajtószóvivője kifejtette, a fiatalok megszegték a 60/1991-es törvény 14. cikkelyét. „Különböző plakátokkal jelentek meg, olyan feliratokkal, mint »Itthon vagyunk!« és »Mindenki menjen vissza a dédnagyszülei sírjához!«, emellett kék-arany és piros-fekete székely zászlókat lobogtattak” – fejtette ki a szóvivő, aki az események után elmondta, csupán igazoltatták a fiatalokat, akik egyetlen szervezetnek sem voltak tagjai, majd hazaengedték őket.
A Új Jobboldal mintegy 200 tagja vonult fel Csíkszeredában, kezükben a nemzeti lobogóval, illetve egy hatalmas bannerrel: „Románia egységes, oszthatatlan, szuverén és független nemzetállam!”, és azt skandáltak: „Hargita és Kovászna román föld”, „A román nyelv az egyetlen úr” illetve, hogy az Új Jobboldal a nemzet büszkesége.
Tudor Ionescu, a csoport vezetője úgy vélekedett, hogy demonstrációjuk nem provokáló. „Az a provokáció, amikor valaki felakasztja Avram Iancut vagy meggyújtja a román zászlót. Az alkotmány első mondatát addig fogjuk mondani, amíg mindenki megérti” – szögezte le a szervezet vezetője.
Ladányi László Zsolt prefektus, aki az ünnepségen Emil Boc miniszterelnök szavait tolmácsolta, elmondta, nem kellett senkinek engedélyt kérnie a prefektúráról a nemzeti ünnepen való részvételért.
„Mi azt szeretnénk, hogy Hargita megye ugyanolyan csendes legyen ezután is, mint volt, és reméljük, hogy ezután a felvonulás után hazamennek” – fogalmazott újságírói kérdésre a prefektus.
Románia volt kulturális minisztere, Theodor Paleologu is jelen volt az ünnepségen, és megelégedésének adott hangot, hiszen mint mondta, a nemzeti ünnepen nincs keresnivalója más zászlónak, csupán a román lobogónak.
(Krónika nyomán)