Szilveszter éjjel részeg cigányok csoportja agresszívan rátámadt az ünneplő járókelőkre Aranyosmaróton (gúnynevén Zlaté Moravce). Négy rendőrautó érkezett, de megijedtek az agresszív csoporttól, és állítólag egy áldozatba bele is rúgtak.
Az antiszociális cigányok agresszív támadását a belügyminisztérium is vizsgálja, a kérdés az, hogy megfelelően léptek-e fel a kiérkező rendőrök a járókelőket bántalmazó támadók ellen. A vizsgálatot Daniel Lipsic belügyminiszter rendelte el, miután találkozott Peter Lednár aranyosmaróti polgármesterrel, aki nyílt levélben kérte meg a belügy vezetőjét, hogy valamilyen módon szankcionálja a nem megfelelően fellépő rendőröket.
(Ez egy korábbi intézkedés, de ezekről a retkekről van szó.)
Mi történt?
Az incidens szilveszter éjjel zajlott le az egyik helyi utcában, ahol a retkesek bált tartottak. "Egészen addig minden probléma nélkül zajlott, amíg néhányan a bálozók közül ittas állapotban el nem kezdték zaklatni a járókelőket. A bálozókból egy nagyobb csoport kiszakadt, akiknél véletlenül épp vasrudak, boxerek és más támadó fegyverek voltak. Az agresszív támadók rátámadtak a járókelőkre, verték őket, és a lányokat sem kímélték" - írta a nyílt levélben a polgármester.
A rendőrök sem kímélték az áldozatokat
A drasztikus támadás nem volt elég, a kiérkező rendőrök reakciója még nagyobb bizalmatlanságot és felháborodást váltott ki az aranyosmarótiakban, akik a szemtanúk és a polgármester szerint is teljes mértékben helytelenül jártak el. A helyszínre négy rendőrautóval érkeztek a rendőrök, akik Peter Lednár szerint "félelemmel a szemükben" nézték az agresszív romák csoportját. Több járókelő is rászólt a rendőrökre, hogy intézkedjenek, tegyenek már valamit, de a rend őrei vulgárisan reagáltak, és egy szemtanú szerint meg is rúgtak egy ártatlan embert.
Lipsic: A rendőrök nem félhetnek
Daniel Lipsic belügyminiszter az aranyosmaróti polgármesterrel való csütörtöki találkozó után kijelentette: a rendőrök nem félhetnek a támadókkal való fizikai érintkezéstől, valamint tudniuk kell megkülönböztetni az áldozatot a támadótól. Ha ezt nem tudják megcselekedni, semmi keresnivalójuk a rendőrség kötelékében. Lipsic elmondta azt is, hogy nem fognak "minden verekedéshez" speciális egységeket küldeni, tájékoztatása szerint az ilyen esetekkel meg kell tudni birkózniuk az egyszerű rendfenntartó járőröknek is.
A rendőrség viszont egy egészen más történettel állt elő, mint amit Lednár polgármester ismertetett. Elmondásuk szerint amikor kiérkeztek a helyszínre a járőrök, már nem zajlott verekedés és konfliktus. A sérültek azt mondták, hogy esés következtében szerezték sebeiket, feljelentést pedig nem szándékoztak tenni. Csupán két nappal később, a rendőrségen jelezték többen, hogy feljelentést tennének - nyilatkozta a SME napilapnak Milan Kirsch Nyitra megyei rendőrkapitány-helyettes.
(SME - TASR - Parameter nyomán)