Civil szervezetekkel közösen alkotott „polgári koalíció” létrehozását jelentette be Marosvásárhelyen a Magyar Polgári Párt (MPP). A koalíció Benedek Imre szívsebész professzort jelöli a polgármesteri tisztségre, és a magyar jelöltek előzetes megmérettetését javasolja.
Szász Jenő, az MPP elnöke szerint a koalíciót a Magyar Polgári Párt mellett a Marosszéki Székely Tanács, a Székelyvásárhelyért Alapítvány, és több más civil szervezet hozta létre. E szervezetek közösen jelölték Benedek Imre szívsebész professzort a polgármesteri székre.
A koalíciót alkotó szervezetek azt szorgalmazzák, hogy szervezzenek magyar előválasztást Marosvásárhelyen, amelyen a magyar pártok és politikai szervezetek mindegyike benevezi polgármesterjelöltjét. A javaslat szerint a júniusi önkormányzati választáson a magyar közösség képviseletében csak az előválasztás győztese indulna el. A közös jelölt mögött egy magyar nagykoalíció állna, választási plakátjain mindhárom magyar párt jele szerepelne.
Az MPP a magyar közösség marosvásárhelyi önkormányzati képviselő-jelöltjeit is közös listán indítaná el. A listára a polgármesterjelöltek támogatottsága függvényében kerülnének fel a pártok jelöltjei. „Mi mindig is az előválasztásokat szorgalmaztuk, de az RMDSZ ezt eddig erőből lesöpörte az asztalról. Azért álltunk most elő a saját polgármesterjelöltünkkel és a koalíció javaslatával, hogy nyomatékot adjunk a szándékunknak” - jelentette ki Szász Jenő. Hozzátette, ha nem lesz előválasztás, kénytelenek lesznek saját polgármesterjelöltjükkel és saját képviselőjelölt-listával elindulni a választási versenyben.
Benedek Imre az RMDSZ képviselőjelöltje volt a 2008-as parlamenti választásokon, de kizárták a szövetségből, miután bíróságon támadta meg a választás eredményét. Benedek többek között azt kifogásolta, hogy az egyik RMDSZ-es jelölttársa 34 szavazattal a külföldi választókörzetben szerzett képviselői mandátumot, neki pedig a rá leadott 13 ezer szavazat is kevésnek bizonyult.
(Krónika)
Kapcsolódó: