Pozsony címere
Nyolc magyar fiatalra támadtak vasárnapra virradó éjjel szlovák bőrfejűek Pozsonyban, amiért magyarul beszéltek – írja a Magyar Nemzet.
Az eset az elnöki palota előtti téren történt. Az áldozatok közül néhányan olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy kórházba kellett szállítani őket. A lap úgy tudja, hogy a négy, 17–19 év közötti lány és a négy, 18–21 év körüli fiú az egyik lány születésnapját ünnepelte korábban otthon, majd kimentek a városba. Közülük heten pozsonyiak, egyikük galántai.
Frissítés: A Felvidék Ma szerint a lányokat védő négy fiú egyikének az első fogait kiverték, társának eltörték az orrcsontját, a másik kettőt is megütötték. A lányok szerencsére elfutottak, a fiatalok reggel 6-ig a kórházban és a rendőrségen voltak. A rendőrség azt állítja, hogy "semmi különös" nincs a történetben.
Frissítés2: A tótok szerint persze ez sem etnikai ügy
A pozsonyi rendőrség szerint nem nemzetiségű indíttatásból verték meg a városban a magyarul beszélő fiatalokat.
A keddi Új Szó beszámolója szerint a nyolc, 17 és 21 év közötti magyar fiatal a fővárosban szórakozott szombatról vasárnapra virradó éjszaka. Egyikőjük a lap érdeklődésére elmondta, hogy a verekedés a belvárosban, az elnöki palota közelében történt, útban az egyik diszkóból a másikba.
Mint mondta: már messziről látták, hogy 10-15 kopaszra borotvált férfi hangoskodik az utcán, ezért inkább lecsendesedtek, nehogy véletlenül beléjük kössenek, mert magyarul beszélnek. Mivel nem tudtak kitérni előlük, folytatták útjukat, és mikor egymás mellé értek, ketten ok nélkül nekik támadtak. Az egyik áldozat szerint a verekedés nem azért robbant ki, mert magyarul beszéltek. "Viszont hallhatták, hogy magyarok vagyunk, mert éjjel csendes a város" - tette hozzá.
Később Petra Hrásková, a Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta az Új Szónak, hogy az eddigi vizsgálatok szerint a verekedés nem nemzetiségi indíttatásból történt.
A térfigyelő kamerák felvételein jól látni, hogy a két tettes rátámad a fiatalokra, az egyik fiúnak eltörték az orrát, a másiknak pedig két fogát. A tettesek addig verték a fiatalokat, míg el nem sikerült menekülniük a helyszínről - mondta a rendőrségi szóvivő.
A rendőrség nem sokkal a történtek után letartóztatta a tetteseket, garázdaság miatt indítottak ellenük eljárást, amiért akár három évre is rács mögé kerülhetnek (de nem fognak - a szerk.). A megvert fiatalok kórházi ellátásra szorultak, de már hazaengedték őket.
Frissítés3: Ahmed nevű tót bőrfejű
Garázdaság miatt eljárást indított kedden a pozsonyi kerületi rendőrkapitányság a vasárnap éjjel Pozsony óvárosában megvert két magyar fiú támadóival szemben - közölte az MTI pozsonyi irodájával Petra Hrásková, a pozsonyi kerületi rendőrkapitányság sajtószóvivője.
A vizsgálat során az érintett felek, valamint a helyszínen lévő tanúk vallomásai alapján nem lehetett arra következtetni, hogy azok a személyek, akik ellen eljárás indult, más bűncselekményt is elkövettek volna, mint garázdaságot - közölte az MTI-vel a most kezdett eljárás kapcsán Faragó Csaba, a pozsonyi kerületi rendőrkapitányság igazgatója. Hozzátette: amennyiben a gyanúsítottak bűnössége bebizonyosodik, három évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel sújthatják őket.
A két gyanúsított - a 18 éves Ahmed H. és hasonló korú társa, Patrik Ch. - nem sokkal vasárnap éjfél után Pozsony óvárosában, a Stefánik utcán verte meg azt a két felvidéki magyar fiút, akik egy születésnapi házibulit követően néhány társukkal együtt egy szórakozóhelyre igyekeztek.
A rendőrség szerint az incidens úgy történt, hogy amikor a magyar fiatalok meglátták, hogy az utcán ittas fiatalok egy csoportja jön velük szembe, elhatározták, inkább kikerülik őket, ám erre már nem volt idejük. Így megálltak, hogy megvárják, amíg azok elmennek mellettük. Erre azonban nem került sor, ugyanis a két gyanúsított ok nélkül rájuk támadt, és kettejüket ütni kezdte. A két sértettnek végül sikerült elmenekülnie, a rendőrség pedig röviddel később a tett színhelyétől nem messze - a Hodza téren lévő elnöki palota előtt - elfogta a feltételezett tetteseket.
Turján Melinda, a megtámadott fiatalok egyikének hozzátartozója az MTI-nek a rendőrség keddi közlésével összefüggésben elmondta: örül, hogy a rendőrség gyors lépéseket tett az ügy felgöngyölítése érdekében. Hozzátette: reméli, az eljárás fényt derít az eset minden részletére.
(MNO - Felvidék Ma - InfoRádió nyomán)