Míg a tévészékházat őrizték a zsaruk,"elfoglaltuk" a BRFK sajtóosztályát
Miközben a hatalom minden törvényes és törvénytelen eszközt bevet a Kuruc.info ellehetetlenítésére, többek közt hackerekkel támadják oldalunkat, megígértük, hogy „visszalövünk”. 24-én este több hírügynökség is valódiként terjesztette azt a kamuközleményt, melyben a BRFK kijelentette: a kettős mérce vádjának kiküszöbölése érdekében a taxisblokád évfordulójára szervezett hídfoglalást nem kísérlik meg feloszlatni.

A hamis, pontosabban végre egyszer igaz érvelésű közleményt a szokásos police.hu végződésű e-mail címről, a megszokott, BRFK-fejléces csatolmányban küldtük a Kommunikációs Osztály médiacímlistájára. Mindezt egy ott dolgozó, tisztességes alkalmazottnak köszönhetjük, továbbá a Kuruc.info számítógépes betyárjainak. Emellett sajtótájékoztatót is „összehívtunk”, addig „bővebb nyilatkozatot, magyarázatot nem adunk” – állt a meghívóban, így abban bízva, hogy még a kormánypárti újságírók sem fognak addig visszakérdezni: Ezt mégis hogy gondolják?

Bejött. A magyarországi újságírók értelmi képességét, politikai realitásérzékét jól jelzi, hogy fenntartás nélkül átvették az anyagot. A Havaria Press tudósításának csupán a címe és a bevezetője volt érdektelen, de a Független Hírügynökség anyagában magát a tartalmat is elrontotta: belekeverték a 2002-es hídblokádot, holott az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése a Medgyessy-Nastase koccintáskor tartott spontán tüntetésre vonatkozik. Jó látni, hogy a cionista Hírszerző is beszopta. Hogy pánikolhattak az elvtársak, hogy „átállt a rendőrség”! Végre egyszer igaz okfejtések is olvashatóak voltak honlapjukon.

Kellemetlen is lett volna ezektől elhatárolódnia a BRFK-nak, ezért szűkszavú cáfolatukban nem térnek ki pl. a taxisblokád vonatkozásában megnyilvánuló kettős mércére vagy az őket elmarasztaló EU-s ítéletre. Egyszerűen csak tesznek rá. (Majd fizetik a már megszokott kártérítéseket, illetve azt is inkasszóval kell leemelni bankszámlájukról, mert a jogerős ítéletre is fittyet hánynak.) Eddig azért nem írtunk minderről, mert még másnap reggel is akadt hírportál, mely valósként tette közzé a közleményt, így hagytuk futni a dolgot. Másként nem juttathatjuk el érvelésünket a szélesebb közvéleményhez, szinte teljes hírzárlat volt eddig a hídblokádot illetően. Nem az emberek megtévesztése volt célunk, hiszen akkor a blokád előestéjén küldjük szét, így azonban nyilvánvaló volt, hogy addig mindenkinek leesik: a rendőrség mégsem teszi le a fegyvert. (Továbbá legkésőbb a helyszínen kiderül mindenki számára: a rendőrség nem engedélyezi, távozásra szólít fel.) No de lássuk eredeti formájában a BRFK közleményét, mely igaz lenne, ha egy igazi jogállamban élnénk:

A taxisblokád 17. évfordulóján, pénteken reggel 8 órától az Erzsébet híd lezárására készülnek a Kuruc.info hírportál felhívására, információink szerint több ezren.

A BRFK október 18-ai sajtótájékoztatóján kifejtettük: szakmai döntés született, hogy a BRFK feladata és kompetenciája arról dönteni, szükséges-e a tömegoszlatás egy adott esetben. Budapest Rendőrfőkapitánya a feszült helyzetben úgy ítéli meg, hogy e polgári engedetlenségi akcióval szemben erőszak alkalmazására nem kerülhet sor. Ezt a bölcs döntést hozta az 1990-es taxisblokád idején Barna Sándor budapesti rendőrfőkapitány is, aki nem hajtotta végre a belügyminiszter akaratát. A következetes jogalkalmazás és helyzetértékelés, a kettős mérce vádjának kiküszöbölése megköveteli, hogy most is hasonló döntést hozzunk.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága 2007. július 17-ei, a magyar államot elmarasztaló ítélete elvi iránymutatást ad a gyülekezési jog értelmezésére. Eszerint a be nem jelentett tüntetés is jogszerű, ameddig megőrzi békés jellegét. Ezért sem oszlatható fel a pénteki hídblokád. A rendőrség biztosítja a forgalom elterelését a többi hídra, ugyanakkor a politikába nem avatkozik bele.



Emmanuel Goldstein - Kuruc.info

Kapcsolódó cikkünk:
1 hete jogerős: a be nem jelentett, békés tüntetések nem oszlathatók fel