/Bővített hír/
Mintegy harminc tüntetőt és ellentüntetőt vettek őrizetbe szombaton Moszkvában, ahol a buzik pluszjogai mellett próbáltak demonstrációt tartani.
Az orosz homoszexuálisok szövetségének elnökét, Nyikolaj Alekszejevet is elvezették. Azzal a vádolják, hogy nem engedélyezett demonstrációt szervezett – közölte a moszkvai rendőrség az Interfax hírügynökséggel. Egy ellentüntetőt azért vettek őrizetbe, mert megvert egy "nőt".
Egyes résztvevők azt írták plakátjukra, hogy "Ellenezzük a homofóbiát", míg mások ki sem tudták bontani plakátjaikat, mert a rendőrség gyorsan közbelépett. Az ellentüntetők ikonokkal és keresztekkel jelentek meg Moszkva központjában.

Egyesek ki sem tudták bontani plakátjaikat, mert a rendőrség olyan gyorsan közbelépett
A homoszexuális, leszbikus kapcsolatokat Oroszországban nem büntetik, de a hatóságok rendszeresen betiltják a buzifelvonulásokat. Az orosz parlament előtt fekszik egy törvényjavaslat, amely betiltaná a homoszexuális propagandát, amit egyes városokban már tiltanak.
A törvényjavaslat kezdeményezői azt mondják, hogy a fiatalkorúak védelmében lépnek fel, míg a javaslat ellenzői egyebek között azzal érvelnek, hogy a törvénnyel "megnehezítenék a felvilágosító munkát".
Az országban erős a homofóbia, és aktivisták azt sem tartják kizártnak, hogy a Kreml és az ortodox egyház bátorítja híveit az aberráltak rendezvényeinek megtámadására.
Hasonló a helyzet Ukrajnában is, Kijevben azonban köcsögök kis csoportja szombaton, a belvároson kívül mégis megtartotta az első kijevi buzifelvonulást.
(RT News - MTI nyomán)
Kapcsolódó: