A szibériai Novoszibirszk, Oroszország harmadik legnépesebb városának képviselői csütörtökön arról döntöttek, hogy törvénnyel tiltják a homoszexualitás kiskorúak körében történő reklámozását.
A törvényjavaslat kidolgozásán egy külön erre a célra létrehozott munkacsoport dolgozott. A kiskorúak körében deviáns magatartásformákat népszerűsítőkre 4-5000 rubelig (37 ezer forint), vállalatokra pedig 400-500 ezer rubelig (3.7 millió forint) terjedő bírságot szabhatnak ki.
Március 17-én Szentpéterváron is hasonló törvényt fogadtak el nagy többséggel a képviselők, amelyet szintén a kormányzó Egységes Oroszország párt terjesztett elő. A novoszibirszki törvény sokkal szigorúbb a vállalatokkal szemben. Hasonló rendeletek már érvényben vannak Asztrahán és Rjazany területén is.
Az Orosz Ortodox egyház üdvözölte a törvény elfogadását, és reményét fejezte ki, hogy az országos szinten is elfogadják. Tavaly decemberben Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes vetette fel ennek lehetőségét.
A buzivédő szervezetek, valamint brit és amerikai részről is elítélték a szentpétervári döntést. A köcsögimádó Madonna is élesen bírálta a törvényt, és elmondta, hogy augusztusi pétervári látogatása során támogatni fogja a "meleg közösséget" - ezt a hivatalos Facebook oldalán írta az énekesnő. Elmondta, hogy azért megy Szentpétervárra, hogy "erőt és inspirációt adjon azoknak, akik elnyomva érzik magukat".
Marija Hessen oroszországi származású amerikai újságíró, író a New York Times internetes kiadásában vezetett blogjában felszólította a turistákat és a hírességeket, hogy bojkottálják Szentpétervárt. Az 1981-ben az USA-ba emigrált zsidó származású Hessen, aki büszkélkedik ferde hajlamaival, többször is bírálta Vlagyimir Putyint. 1991-ben visszaköltözött Moszkvába, és újra felvette az orosz állampolgárságot.
(Orosz Hírek nyomán)