Frissítés (13:30): Kuruc.info szakkommentár: Hát, mit mondjunk: a kőfideszes műsorvezető alulmúlta önmagát. Alakításából egyvalami jól látszik: a médium műsorvezetőinek ki van adva, hogy a legócskább hazugságokkal próbálják sarokba szorítani jobbikos vendégeiket. Azt ugyanis nehezen hisszük el, hogy olyannyira felkészületlen, hogy nem csupán a pár hetes, kifejezetten a meghamisított, „kozmetikázott” rendőrségi statisztikák körül „forgó” Hatala-botrányról nem hallott (LINK; további hivatkozás ITT), nem csupán Magyar Nemzetet (LINK - a cikk elején levő régebbi hivatkozást is kövessük, s így tovább!), ill. Heti Választ (LINK; további hivatkozás ITT) nem olvas, hanem még a saját médiumát, az ECHO TV-t sem nézi, az abban elhangzó információkat sem ismeri akkor, amikor azt próbálja elhitetni nézőivel, hogy Patán nincs bűnözés, mivel a hivatalos rendőrségi-bűnözési statisztikák „tiszták”, meg hogy a település a béke szigete volt, amíg meg nem jelent a SzJPE. Ennyire felkészületlen nem lehet; ennélfogva marad az a verzió, hogy a lehető legaljasabb módon csúsztat és hazudik. De mi mást is várunk egy kőfideszes, a véderősök cigányok általi meglincselését „jól elverték”-kel, gyakorlatilag a (kár)örömtől repesve kommentáló párt médiumától?

A műsorvezető (a megszokott közbeszólásokon kívül) legfelháborítóbb, kifejezetten a hamis statisztikákra, ill. teljesen rossz párhuzamokra vonatkozó mondatai egészen pontosan a videón 1:22-kor („...azért az érdekes számadat, hogy amíg nem jelentek meg a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, addig nem volt probléma, mi több, mondjuk a Washington Post nem írt rólunk, azóta viszont folyamatosan kell hogy cikkezzenek”), 1:55-kor („a bejelentett számok szerint 12 eset [bűncselekmény] történt; amióta ott vannak a polgárőrök, 17”), ill. 5:03-kor („nézze, ismeri a magyar labdarúgás helyzetét: abban a pillanatban, ahogy a lovasok megjelennek, egészen biztos, hogy lesz balhé. Addig, amíg nincsenek ott, addig a szurkolók békésen tudnak szurkolni, mert nincs, aki hergelje őket”) hangzanak el. Ez utóbbiban a patai helyzetet egyenesen a futballmérkőzésekkel hozza párhuzamba, valami egészen elhibázott logikai levezetéssel, ismét csak azt sugallva, hogy milyen bűnözésmentes hely volt  Pata a Gárda „odapofátlankodása” előtt.

Következzék az ECHO TV vasárnapi, a pataiakkal készített, igencsak tanulságos riportjának leirata. Ahogy jól látható, hasonlókat tartalmaz, mint ami a fenti Heti Válaszban, ill. a Magyar Nemzetben (sőt, egy kissé „kiheréltebb” változat [„Az ördög gyöngyös patája”], még 29-én a zsIndexen is!) már szintén megjelent - és az ellenkezőjét annak, amit a Fidesz-pártérdekeket kiszolgáló műsorvezető el próbál hihetni a nézőivel.

"– Mesélje el, mióta tart ez az áldatlan állapot? Mert gondolom, hogy nem az elmúlt két-három hét termése, ami történt a faluban?

– Nem. Ez már nagyon régóta tart. Mondhatnám azt, hogy tizenakárhány éve összegyülemlett, amit most már az emberek nem tudnak elviselni. Mert eddig tönkretették a kecskekövet, tönkretették a kerteket, tönkretették a pincéket, de most már eljutottunk odáig, hogy a kertekbe feljönnek. Elviszik a különböző zöldségeket, felszedik a karókat, az oszlopokat, sőt mi több: most már feljárnak az udvarba. Ellopják, ami éppen ott található, mindent ellopnak. És itt csattant ki az egész, meg talán onnan indult még jobban, hogy a Vöröskereszt házakat vásárol föl a cigányoknak. Persze vannak olyan cigányok, akik próbálnak beilleszkedni a közösségbe.

– Gondolom, nem is velük van a baj.
– Nem ezekkel van a baj, hanem a sok fiatal tinédzserrel. A huszonéves, tizenéves fiatalokkal, akik éjjel-nappal azt figyelik, hogy az ember, mikor megy el otthonról, mit lehet elvinni, mit lehet ellopni. Állandóan garázdálkodnak, és az emberek már besokalltak. Ugyanezt érzékelni tudja Gyöngyöspata más része, de akik erre vannak, tehát az ABC-től befele, ezek még jobban érzékelik ezt a dolgot. Végül eljött a polgárőrség, tehát a Jobbik-polgárőrség, és akkor rend volt. Érdekes módon rend volt. Azt lehet mondani, hogy az ember nyugodtan kelt, nyugodtan feküdt, nyugodtan ment el itthonról, mert tudta azt, hogy itt a faluban most rend van. Az ő [cigányok] részükről ez nem jó dolog volt, mert kitalálták, hogy félnek a gyerekek, hogy bepisiltek, nem mentek óvodába, nem mentek iskolába. De miért nem? Azért, mert ugye elmondták nekik, hogy nem mehetnek. Mert ezt kell mondani, meg azt kell mondani. Itt ezek az emberek senkit nem bántottak (a polgárőrök), hanem vigyáztak az utcákra, vigyáztak a kertekre, járőröztek. De ez is baj volt nekik (a cigányoknak). Akkor most elmentek ezek, akkor most kezdődött megint az egész csetepaté. Utána mindenki meg lett fenyegetve, hogy felgyújtják a házakat, hogy vérontás lesz. Állandóan szitkozódnak, átkozódnak, köpdösődnek. Egyszerűen nincs egy perc nyugalom. Az ember nem mehet ki úgy, hogy ne mondanának rá valami ocsmányságot. Nem is akarom azt a kifejezést használni, amiket mondanak. Az emberek [magyarok] egy az egyben kiborulnak annak hallatán, amit látnak a televízióban, a sok hazugságon, hogy mindent a magyarok csinálnak, hogy a magyarok rasszisták. Egyáltalán nem vagyunk rasszisták, hanem mindenki félti a maga kis vagyonát, maga kis házát, és a maga kis kertjét.

– Jóformán ott tartunk, hogy az életét?
– Most már ott tartunk, hogy az életét. Mert mindig azt mondják (a cigányok), hogyha ezek elmentek, most már ti következtek. Kérdezem én: mit akarnak ebből a faluból, ebből az országból, ha még mindig őket támogatják, és az ő szavuk a szent? Őket támogatja a Vöröskereszt, a kormány, most hallottuk a rádióban, hogy most már a Gyurcsány is egymillió forinttal a kimenekítést. Miért kell őket kimenekíteni? Miért nem lehet őket leállítani? Miért nem lehet őket megbüntetni? Itt van, verekedés volt vasárnap, tegnap kijött az asszony [lásd EZT], mert beteg, aki megverte azt a parasztasszonyt. Mindegyik azt mondja, hogy sárga papírom van, sárga papírom van [=diliflepni]. Akkor mi magyar emberek, mit mutassunk meg? Sárga papírt, vagy piros papírt, vagy azt sem tudom, milyen papírt kellene eljuttatni a Parlamentbe. Mikor kérdez meg minket bárki is arról, hogy milyen károkat csinálnak? Eddig az ment, hogy megélhetési bűnözés, 20 ezer forintig nem büntethető. Ezeknek az embereknek van annyi eszük, hogy nem egyszerre csinálják a 20 ezer forintos bűnözést, hanem apránként, szép lassan apránként. Akkor most mi, mit csináljunk? Kérdezem én az odaföntieket, hova kell nekünk fordulni, hogy a mi nyugalmunkat biztosítsák? Ha itt vannak a rendőrök, akkor sincsen nyugalom.

– Mit szóltak önök ahhoz, amikor hallották, hogy húsvétkor úgymond kimenekítik őket?

– Hát ez egy hülyeség. Ez egy eszméletlen nagy hülyeség. Azért is, mert az egyik média kimenekítésről, a másik üdültetésről beszél. Ők nagyon jól tudták, hogy üdültetés van. Ha valakit kimenekítenek pénteken, és hazajön vasárnap, akkor milyen kimenekítésről van szó? Ha arról van szó, hogy nyaralás, akkor az embereket (férfiak), miért nem vitték? Arról volt szó, hogy az emberek itthon maradtak takarítani. Hát ez takarítás? Akkor, ha takarítás, meg lehet nézni a patakmedret! Hogy volt itt takarítás? Ez egy nagy hülyeség. Aki ezt kimenekítésnek tartja, hogy foglalta le előre a táborokat? Nekünk miért nem foglalta le? A magyaroknak miért nem foglalta le? Miért őnekik? Hogy esetleg a magyarok is megnyugodjanak már. Nekünk mikor foglalnak le bármit? Mikor hordanak csomagokat? Hetente kétszer látjuk, hogy csomaggal jönnek, utána [a cigányok] adják el, a [nekik adományozott] mosóporokat, a hipókat. A héten is kaptak csomagot. Ez is érthetetlen. A Vöröskeresztnek, vagy bárkinek ennyi rengeteg pénze van, hogy ilyenekre áldozza föl? Nem elég, hogy havi szinten fizet olyan embereknek, akik életükben nem vették fel a munkát. Az ember három műszakban jár, négy műszakban jár, két műszakban jár, és havi 70-80 ezer forintot adójóváírással jó, ha kapunk. Mivel különbek, mikor életükben nem dolgoztak? Mi mit kapunk? Semmit, mert nem is foglalkoznak velünk igazán. „Mert ti dolgozzatok addig, míg meg nem döglötök magyarán”. Ugye itt van a nyugdíjas-korhatár, hogy maholnap az ember már a buszra sem tud felszállni. Ők meg úgy, hogy soha nem dolgoztak, kapják az összegeket azután, hogy hány gyerek van. Hát, hogy lehet egy 28-30 éves nőnek tizenkét gyereke, vagy miért van, ha nem tudja felnevelni? Mert, akinek három gyereke van, igencsak meg kell gondolni, hogy mire adja ki azt a pénzt, hogy fel tudja nevelni azt a három gyereket, nem jómódban, csak tisztességesen. Itt teljesen elnyomják a magyar népet, és a roma családokat emelik ki, azok meg azt mondják: nincs munka, adjatok munkát. Ezelőtt 20 évvel is volt munka, meg 25 éve is volt munka, meg 15 éve is volt munka. Miért nem helyezkedtek el? Kérdezem a kormányt, miért nem kötelezték akkor, hogy tessék elhelyezkedni, mert van munka. Én ismerek olyan cigány embert, aki Visontára jár 20 éve. Elvétve itt is van olyan, de a többiek hol vannak? Akik itt járkálnak a kerekes kútnál állandóan, vagy az orvos házánál, vagy a hídon? Ezek mind erős emberek. Miért nem mennek el dolgozni? Az nem igaz, hogy azért, mert megkülönböztetés. Ha akar valaki, el tud helyezkedni dolgozni, vagy el tud menni napszámba, csak akkor becsületesen kell dolgozni.

– Attól hangos a magyarországi média, hogy itt a helyi szerencsétlen cigányok rettegnek. A magyarok nem rettegnek?

– De nagyon rettegnek. Ott tartunk, hogy igenis nagyon félnek az idősek is, fél az a korosztály is, aki nem olyan idős, mert állandó jelleggel fenyegetés alatt van. Megdöglötök, vagy a hívjuk a cigányokat, felgyújtjuk a házatokat – más sem hall az ember napi szinten, csak ezt. Lassan ott tartunk, hogy nem merünk elmenni az üzletbe, mert állandó jelleggel fenyegetés alatt vagyunk. Nem ők vannak fenyegetés alatt. Félnek a magyarok. Nem csak azokat a videókat kell leadni a médiában, amit a cigányokkal készítenek Ne csak az egyik oldalt támogassák, hanem támogassák a másik oldalt is, de itt egy az egyben a gyöngyöspatai népet elítélik."