Cioroianu román külügyér válasza a napokban megkötött  francia-spanyol cigány-deportálási egyezményre:

„A romákat teljesen felesleges visszaküldeni Bukarestbe."-  mondta Cioroianu román külügyminiszter  Párizsban , a Le Monde nevű napilapnak  nyilatkozva. Cioroianu a héten csütörtökön és pénteken Párizsban tartózkodott, hogy ott előkészítse Nicolas Sarkozy francia államfőnek a napokban esedékes bukaresti látogatását.

A neves francia napilapnak nyilatkozva Cioroianu elmondta azt, hogy: „Az Európai Unióhoz csatlakozott tagállam esetében többé már nem lehet emigrációról beszélni, legfeljebb csupán az unión belüli szabad közlekedésről." És „a romáknak, mint pedig a többi románoknak az Unió területén joguk van szabadon közlekedni." „Ezért a Bukarestbe való visszaküldésükért foganatosított intézkedések már eleve teljesen fölöslegesek. Integráljuk közösen őket. Anélkül, hogy hárítanám, az ügyben ránk háruló kötelezettségeket, a cigányok problémája nemcsak annak az országnak a gondja-baja, ahonnan azok származnak", állapította meg Cioroianu román külügyminiszter.

A román diplomáciai testület vezetője ezúttal is külön kihangsúlyozta azt, hogy a romák integrálása egyúttal komoly szociális és pénzügyi támogató hozzájárulásokat is feltételeznek, amelyek „egy Európa-színtű közös erőfeszítésnek" lesznek majd az eredményei. „A válasz a roma problémára se nem román, se nem olasz és se nem francia: ez a válasz egyedül csupán európai lehet." 

Forrás: Cioroianu: Raspunsul la problema romilor nu este nici romanesc, nici italian, ci este european - Realitatea TV - Politic?

Kuruc.info kommentár: hát kérem, a románok vitán felül tökösek. Tudják, hogy sózzák el a bűnöző tetveket. Van mit tanulnunk tőlük.

Kapcsolódó cikkek

Román elnök: hiába vísítoznak a "jogvédők" a cigánybűnözés valóság

Exkluzív: a miniszterelnök a cigánybűnözők ellen fellépő magyarok mellé állt! 
Kuruc.info - Arppi S.