Ugye, mindenki emlékszik arra, mi történt Komáromban? Arra, hogy egy ember halálával végződött az ottani vasúti kábellopás? Ugye, mindenki jól tudja, hogy az ilyen típusú cselekményeket Nyugaton terrorcselekményekként kezelik, és az elkövetők örülhetnek, ha nem lincselik meg őket a helyiek? Nálunk meg sokszor futni hagyják az ilyeneket – ahogy az két hete is megesett. A legújabb, mai esetben is max. három évet kaphatnak. Egy olyan bűncselekményért, amely akár többtucatnyi nagyságrendű halálozást is okozhatott volna...

"Kiszedték a sínrögzítő csavarokat Szerencsen

Szerencs - A vasúti síneket talpfához leszorító csavarokat szedtek ki Szerencsen fémhulladék gyűjtők - elkapták őket. Nemcsak tolvajlás, hanem börtönévekkel fenyegető, vasúti közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt indult eljárás...  

Kiszedték a sínrögzítő csavarokat Szerencsen

Amikor lapunk értesült arról, hogy ötven darab sínrögzítő csavart elloptak Szerencsen, elsőre nem gondoltuk, hogy hírértéke van az esetnek. Amikor azonban pontosítottuk az információt és kiderült: használatban lévő vasúti pályaszakaszon (Kuruc.info: tetszik érteni? Folyamatosan használt sínpárról van szó. De terrorizmus csak Tomcaték lisztes cukra lehet, vonatpályák tudatos megrongálása és közveszély előidézése nem, ha bűnöző cigányokról van szó), a szerencsi állomásnál lévő vágányoknál szedték ki a síneket rögzítő csavarokat, komolyra fordult a dolog.

Azt nem tudni, hogy a tolvajok felfogták-e egyáltalán, hogy mit tesznek. (Kuruc.info: az átlag 70-es IQ-val rendelkező, azaz egyértelműen az elmebeteg kategóriájába eső, analfabéta cigányoknál erre ne is számítsunk...) Hogy nem csupán anyagi kárt okoznak azzal a néhány tíz kilogrammnyi vasnak az eltulajdonításával, amiért párszáz forintot kapnak a MÉH telepen. Mindenesetre a tolvaj párost tetten érték, és nem csupán lopás, hanem súlyosan, akár börtönnel büntetendő vasúti közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt indult eljárás ellenük. Szerdán reggel a tetthelyen jártunk, hogy olvasóinkank bemutathassuk mi is történt ott valójában. Mi az, ami miatt címoldalra került az ügy.

Vasúti közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt indult eljárás az ellen a két tiszalúci személy ellen, akik Szerencs külterületén, a szerencsi alállomás mentén lévő vasúti sínekben találták meg a zsákmányszerzés forrását oly módon, hogy kiszedték a sínrögzítő csavarokat. A "hulladék vasat" pedig valamelyik MÉH telepen tehették volna némi készpénzzé. Szerencsére egy, az alállomásról hazafelé tartó vasutasnak feltűnt, hogy a két alak nem csupán vonatnézőben áll a vágányok mellett. Nem a mozdonyok, vagonok látványát élvezik, és nem integetni akarnak az utasoknak, hanem a sín mellett várakozó autó csomagterébe fémesen zörgő holmit pakolnak.

Börtönt kaphatnak

A segélykérést követően a Szerencsi Rendőrkapitányság járőrei azonnal a helyszínre vonultak és tetten érték az elkövetőket. Kiderült az is, hogy nem használaton kívül álló vágányról van szó. Ezen a pályaszakaszon gyakran tolatnak vagonokat. Két sínpárral odébb pedig már a Szerencs Nyíregyháza közötti fővonal fekszik, amin naponta sokezernyi utas halad keresztül a szerelvényeken. A lényeg az, hogy nem elhagyott és használaton kívüli vágányról van szó. A tolvajok - elmondásuk szerint - azokat a sínrögzítő csavarokat szedték ki, melyeket kézzel is ki lehetett csavarni. Összességében félszáz darabot emeltek el lebukásuk pillanatáig. Szabó Aladár alezredes, Szerencs rendőrkapitánya elmondta, hogy mivel használatban lévő vágányt rongáltak meg, nem csupán lopás, hanem vasúti közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt indult meg a nyomozás a két elkövetővel szemben. Bíróság elé állítják a tetteseket, akik akár három év börtönt is kaphatanak. (Kuruc.info: jellemző, max. három év... Bezzeg a “rasszista” szigetvári srácok, őket azonnal bevágták előzetesbe, amit azóta meg is hosszabbítottak. Nekik “benéz” akár a nyolc év – pusztán azért, mert úgymond “rasszisták”. Mi ez, ha nem felháborító kettős mérce?! Ráadásul, mivel a cikk nem említi meg, több, mint valószínű, hogy még csak előzetesbe sem vágták be ezeket a véglényeket, hogy legalább addig se veszélyeztessék a vonattal közlekedőket...)"

(boon; lehet kommentálni!)
Kuruc.info - Arppi S.