Előző cikkünkben már idéztük Kolompár Orbánnak, az Országos Cigány Önkormányzat elnökének a Nyíradony-Tamásipusztán történtekkel kapcsolatos első, gárdázós, fasisztázós, gádzsózós nyilatkozatát. Azóta egyértelműen kiderült, ennek az ügynek a hátterében is cigány uzsorások fenyegetése áll. Kolompár azonban nem tágít, és magasról lesz*rva a tényeket, még mindig gárdázik. A Néphazi tegnap esti cikke következik; kiemelés tőlünk.
"Uzsoraügylet miatt lőttek Nyíradonyban?
Népszabadság • Tudósítónktól • 2008. szeptember 8.
A rendőrség több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen a Nyíradony-Tamásipusztán történt lövöldözés ügyében. A településen a múlt péntekre virradó éjszaka két lövést adtak le egy lakóépületre. A lövedékek átütötték az ablakokat és megrongálták annak a szobának a berendezéseit, ahol egy roma pár aludt négy gyermekével.
Személyi sérülés nem történt. A rendőrség szerint a nyomozás eddigi adatai nem támasztják alá azt, hogy a család etnikai hovatartozása miatt lőttek volna rá a házra.
A támadást szenvedett család nehéz anyagi körülmények között él, a közelmúltban 200 ezer forint kölcsönt vettek fel uzsorakamatra, majd az uzsorásnak 400 ezer forintot fizettek vissza. Horváth József, a helyi cigány önkormányzat elnöke érdeklődésünkre azt közölte: a lövöldözés óta rettegésben élő családdal folytatott beszélgetés alapján elképzelhető, hogy a fegyveres támadás összefüggésben van a kölcsönügylettel.
Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke viszont furcsállja ezt, hiszen őt is épp Horváth József tájékoztatta a történtekről, s arról: etnikai támadás történt. Az elnök szerint ma már sajnos természetes, hogy mindenki fél, de mindegy is az indíték: megdöbbentő, hogy egy békésen alvó családra éles lőszerrel rálőnek, rálőhetnek.
- Amikor szélsőséges csoportok, mint a Magyar Gárda bátorítja a társadalmat ilyen lépésekre, bárki érezheti, hogy az erőszak természetes, s hajlamos is lesz ilyen bűncselekményeket elkövetni - mondja Kolompár Orbán, aki szerint a gerjesztett gyűlölet olyan folyamatokat indít, amitől emberek feljogosítva érzik magukat bármilyen durva fellépésre."