Ez is egy régebbi, aug. 20-i eset. Több okból dátumoztam előre:

1.)    egy éppen készülő cikkemből hivatkozom majd rá, így nem árt, ha az esetet mindenki ismeri
2.)    szép példáját adja a cigány brutalitásnak: annak, hogy a cigányok válogatás nélkül ütötték-verték, akit értek
3.)    a kámzsa szó speciális, kifejezetten csúsztatós használata is elárulja, a cikk szerzője (zsIndex/MTI) milyen aljas módon próbál uszítani.

"Az utcáról dobták fejbe a szobában számítógépező kislányt

Index/MTI | 2008. 08. 20., 20:09 | Frissítve: 18 órája

Fiatalok kövekkel dobálták meg kedden késő este egy székesfehérvári lakóház ablakait. A kövek életveszélyesen megsebesítettek egy kislányt; az elkövetőket azonosították, közülük négyet már el is fogtak - közölte a rendőrség. A támadás a Hosszúsétatéren, egy romák lakta háznál történt.

A térfigyelő kamerák adatai alapján megállapították, hogy a garázdaságban tizenegyen, de tevőlegesen csak hatan vettek részt. Közülük négyet, köztük két fiatalkorút már elfogtak, két másik fiatalt pedig azonosítottak, s adataik alapján intézkedtek az elfogásukról - mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

R. Szabó Ágnes tájékoztatása szerint a fiatalok kövekkel dobálták egy többlakásos lakóház utcafront felőli ablakait. A berepülő kövek közül egy homlokon találta a földszinti lakásban számítógépező, 12 éves kislányt. A gyerek súlyos fejsérülést szenvedett, eszméletét vesztette. Hozzátartozói a Fejér Megyei Szent György Kórházba vitték, ahol az éjszaka megoperálták. Állapota már nem válságos.

A bűncselekmény bejelentését követően mintegy húsz egyenruhás rendőr vonult a helyszínre, s egyúttal az elkövetők lehetséges menekülési útvonalait is ellenőrizték. A közelben igazoltattak is egy csoportot: a fiatalok személyleírása hasonlított a bejelentésben szereplőkéhez, sérülések voltak rajtuk, s ruhájuk szennyezett volt, kövek, láncos bot, kámzsa volt náluk. (Kuruc.info: ha valaki nem tudná: a kámzsa csuklyát jelent, vagy széles női gallért. Jellemző, hogy ezt a sokak számára ismeretlen szót használták, és nem például a csuklyát. Ráadásul pont egy “fegyvereket” felsoroló lista végén. Miért? Könnyű kitalálni. A szót nem ismerő emberek hadd higgyék azt, hogy ez is valami veszélyes fegyver. Tipikus ballib csúsztatási módszer.)

Kiderült azonban, hogy ők nem azonosak a kődobálókkal, sérüléseiket pedig a megdobált házból kirohanók okozták, mert azt hitték, ők voltak az elkövetők. Az igazi tettesek személyazonosságát szerdán késő délután állapították meg. A már elfogott négy fiatalt a gyanúsítotti kihallgatás után őrizetbe veszik.

R. Szabó Ágnes a Független Hírügynökségnek elmondta: az eddigi adatok alapján egy közeli szórakozóhelyről indult el egy körülbelül 40 fős társaság a Hosszúsétatéri házak felé. Útközben több kisebb csoportra szakadtak. Eredetileg a lakók által megtámadott fiatalok is hozzájuk tartoztak, de ők a dobálásban nem vettek részt. A rendőrség vizsgálja a támadás okát is.

A Független Hírügynökség információi szerint a Hosszúsétatéren romák lakta házat támadtak meg a fiatalok. A támadókat olyan, korábban kihelyezett térfigyelő kamerák buktatták le, amiknek felszerelését a helyiek ellenezték, mondván hogy azok bizonyára az ő megfigyelésüket szolgálják.

A csoportos garázdaságban részt vett személyek szerepének tisztázására, valamint a motiváció és valamennyi körülmény feltárására, s annak megállapítására, hogy az életveszélyes sérülést melyik elkövető okozta, a rendőrség folytatja az eljárást."

Kuruc.info / Arppi S.: Egyezzünk meg abban, hogy ez a történet nem arról szólt, hogy valaki kipécézte a szobában a kislányt, és előre megfontoltan megdobta.

Suhancok megdobáltak egy házat. A nyitott ablakon berepülő kő eltalált egy gyereket, ami szörnyű, de baleset. Ráadásul azóta a lány felépült.

Pont úgy, mint amikor ork gyerekek vonatot dobálva agyonütnek egy utast. Ami, sajnos, megtörtént!

És míg a drappok vonatdobálása merő passzió, amiért szét kellene rúgni a cigók seggét, de nagyon, ennek a házdobálásnak úgy tűnik komoly, és hosszú időre visszanyúló előzményei vannak. A kérdéses cigánycsaládok ui. hagyományos bűnözői életmódot folytatnak, a szülők sittesek stb.  Persze ettől még ez is önbíráskodás.

Mint ahogy az ottlakó cigók suhancverése is, ami ráadásul nem is a dobálók ellen irányult. Érdekes, hogy azügyben nem történtek letartóztatások. Persze, tudjuk, magyart verni, ölni szabad; cigányt nem.

A cikket olvasva én két bűncselekményt látok:

1. Ismeretlenek kővel súlyosan megsebesítettek egy 12 éves lányt. A feltételezett tetteseket a térfigyelő kamerák felvételei alapján részben elfogták.

2. Ismeretlenek -önbíráskodást elkövetve - megvertek több fiatalt (azt vélvén, hogy ők voltak a kődobálók). A feltételezett tettesekről semmit nem tudunk, nyilván a térfigyelő kamerákat addigra kikapcsolták.

Ha valaki nem értette volna, egyenesebben fogalmazva: Hol marad az eljárás megindítása a roma önbíráskodók ellen? (Igaz, itt nem vertek agyon egy tanárt...) A rendőrség most bizonyíthatná, hogy nem alkalmaz kettős mércét, azaz nem enged meg a cigóknak mindent. Korrekt módon mindkét eljárást folytassák le, kapják el a lincselő cigókat is.

Az meg csak hab a tortán, hogy belső rendőrségi info szerint (forrás: zsIndex cigánytopic) a cigánylány apja többszörösen büntetett előéletű (lopás, rablás, súlyos testi sértés); az anya szintén az (lopás miatt próbára bocsájtás).

Csak hogy némi fogalmunk legyen a Hosszúsétatér környéki közállapotokról, ajánljuk EZT a fórumot. Idézünk egy hozzászólást (figyelem, hosszú idézetek következnek; ha valaki nem akarja végigolvasni őket, megnyugtatjuk, hogy rajtuk kívül már semmi egyéb nincs):

“Kedves Friderikusz Sándor!

Együtt, de hogyan? Roma kérdésekkel foglalkozó műsorához szeretnék hozzászólni.

Dióhéjban. 7 éve költöztünk családommal Székesfehérváron egy romák lakta önkormányzat által fenntartott lakóház közvetlen közelébe. (Hosszúsétatér).

10 család él itt, meg még akik nem is ide tartoznak..

Naivságomért sajnos nem csak én, hanem a gyermekeim,nagylányom és kisfiam is fizetnek. Elöitéleteim nem voltak, hanem a tapasztalatok alapján kialakultak. Bennünket is többször megkárosítottak, életveszélyesen megfenyegettek.

A 7 év tapasztalatai: Az általuk teljesen tönretett lakásokat az önkormányzat többször felújította. Közüzemi tartozásak milliókra rúgnak.Lopják az áramot , kábeltévét...amit csak lehet. A hatóság tehetetlen. A romák által szétvert garázssoron lévő valamennyi garázst feltörték, szétverték, szétlopták. A garázstulajdonosokat nem tudják kártalanítani. Itt a városban a "cigánybűnözés " létező fogalom. A hatóság jóváhagyásával. A város valamennyi lakóját ezen zömmel ezen környékről kikerült rablócskák, szüleik, testvéreik tartják állandó sakkban.

A kialakult helyzetről a Fehérvár Tv felvételeit sohasem mutatták be.A környéken élők kertjeit letarolják, házaikat feltörik. Tudvalévő, hogy a gyermekkorú nem büntethetők rendszeresen fosztogatták az erre áthaladókat . Gyalogos, autós nem volt különbség.A roma lakók megélhetését ezen gyermekek biztosítják. A kamerarendszer (ami már nem működik) valamennyit segített. Agyonvert hajléktalan..stb (kékfény adásban is látható volt). Állandó szemét. Esténként nyitott ablaknál pihenni lehetetlen. Drogozás...stb. a bejárati kapunk mellett. Félve tudunk bejönni mikor kint a csapat. A rendőrség és az önkormányzat mindent tud és tehetetlen. A környéken a házakat lehetetlen eladni, és élhetetlen az életünk.

Aláírásgyűjtésbe kezdtünk, valamennyi fórumot végigvittük, de rájöttünk, hogy széllel szemben ... esete áll fenn. Féltem a biztonságunkat, ezért már nem igen teszek semmit. A mellettünk levő utcába az önkormányzat vásárolt 2 házat ahová roma családokat költöztettek be. Most már a Bercsényi utcában sem tudnak élni az ott lakók.

Meglátásaim:

A romák nagy része önmagáért semmit sem akar tenni. Jogaikat hangoztatják, és kötelezettségük semmi. Büntetlenül bármit megtehetnek. Nekik minden jár, és őnbíráskodásra feljogosítva érzik magukat. Szőnyeg alá van söpörve a dolog senki sem mer szólni, mert rasszista bélyeget sütnek rá.

A most 40 korosztályú roma lakosság nem a rendszerváltás miatt lett analfabéta.

Nem akarnak sem tanulni, sem dolgozni. Munkahelyet diplomával sem igen találni, nemhogy betűismeret nélkül. Gyermekeik tanulnak, sajnos nem az iskolákban. Jó technikákat már 4 éves kortól felmenően lopási és betörési ismereteket. Megvan mennyit kell hozniuk egy adott napra, és esetleg kapnak belőle enni, vagy ruhát.

Szegregációról:

Amelyik gyermek óvodába, iskolába jár (tisztelet a kivételnek) volt részünk benne, egy csoportba járt a kisfiam némelyikkel. Az egyiket az óvonénik reggel egyből megmosdatták, mert tudták, hogy kukázni viszik a szülők reggelente. Másik gyermek a kést tette ebéd közben a társa nyakára, hogy elvágom a torkod. Az óvonéni nyakából lánc kiszakítás, rendszeres lopások...stb. . Van olyan gyermek aki az óvodában jó képességű volt, ma már az utcán lopásból szerzi a család betevőjét. Ki szeretné ilyen közösségbe hordani a gyermekét? Iskolát már tudatosan választottunk. A környék iskoláit elkerültük nagy ívben.

Lakóhely "gettosodásáról":

A romák közül többen kaptak új építésű önkormányzati bérlakásokat, 1/2 éven belül lelakták. Elviselhetetlen szemét, bűz. (Mura utca) betörések, lopások. A nem roma lakók menekülnek. Kinek tudják átadni a lakásokat? Csak romáknak. Következmény: előbb a szomszéd lesz roma , majd az emelet, majd az egész lakótömb. (pl Rádió u. 11.)

Sajnos ránk is ez a sors vár. Mivel a házainkat nem lehet eladni, és a szomszéd utcába is roma családokat költöztettek. Betörések, kábel égetés éjszakánként.

Ezért a Bercsényi utcában lakók is kezdik árulni a házaikat, amire csak roma családok jelentkeznek. Pár év és már roma telepről fogunk beszélni.

Nagyon szomorú számomra, hogy alkalmazkodni csak nekünk kell. Fehérváron kb.100 ezer lakosnak kell alkalmazkodni, elviselni kb. 500 roma lakost. Jogaik csak nekik vannak. Fizetni, adózni is csak nekünk kötelező. Az együttélés szabályait nekik is be kellene tartani. Pl.: nem kötekedünk, nem szemetelünk, nem hangoskodunk, nem ön bíráskodunk, nem lopunk, a szomszédomtól, meg pláne (roma törvény tudtommal). Nem örülök a Magyar Gárdának, és semmiféle kirekesztésnek sem. De valamit tenni kéne, mert ez a rengeteg pénz ami a romák felemelkedésére elmegy, a Dunába vizet esete. A védelem őket maximálisan megilleti. A rendőrség és a Polgármester úr csak tehetetlenül széttárja a kezét.

Bennünket és jogainkat ki védi meg?

Álságos dolog nem beszélni a gondokról. Örülök az ilyen műsoroknak. A tiszta vizet a pohárba helyzet szüntetheti meg a Magyar Gárdát, a kirekesztést, a szegregációt, a putrit. Jogok mellé elvárás rendszert. A gyermeket nem csak megszülni, (jobbára csak az általa kapható juttatásokért), hanem a társadalom számára értékes állampolgárrá nevelni kell. A szegénység nem jogosít fel senkit arra, hogy akinek van attól el lehet venni. Következmény nélkül a felelőtlen szülök hada belenevelheti a jogokat, a pozitív megkülönböztetéseket a most felnövekvő nemzedékbe:

A teljesség igénye nélkül:

1. Neked jár , mert te szegény vagy.

2. Te elveheted, mert nem vagy büntethető.

3. Jár a társadalomtól ingyen lakás, áram, ellátás, segélyek.

4. Téged bántanak az iskolában , mert nem készülsz az órákra, zavarod a pedagógust, és a

társakat, rongálod a dolgaikat, meglopod őket, de ezért megverheted a tanárt, és a társaidat is, mert nem vagy büntethető.

5. Soron kívül járhatsz a hivatalokba, orvosi rendelőkbe és ha nem akarnak veled azonnal

foglalkozni akkor éljen az ököljog, mert úgyis felmentenek.

6. A közös kasszába nem kell tenni semmit,mert a többségnek szociális érzékenység alapján

kötelező eltartani bennünket, és alkalmazkodniuk is nekik kell hozzánk.

7. Ha ellened szólnak visítani, kell, hogy rasszista. És az illető el is van intézve.

Hát nekünk többségnek ez a jövőnk. Sajnos ez a társadalmi elkeseredettség, a szomorú tapasztalatok, a hatóságok tehetetlenségei vezetnek el pl a Magyar Gárdához amitől épeszű embert kirázza a hideg.

Tisztelettel: G.E. (a név a szerkesztőségben)”


De vannak más fórumok és hozzászólások is, amelyekből pontos képet kaphatunk arról, hogy kik is az érintett cigányok, milyen életvitellel rendelkeznek. Idézgessünk pl. INNEN:

“Kedves szomszédainknál javítják a tetőt ( amit a kedves csintalan gyermekek ugráltak le), bontják az udvari illemhelyeket, csinálnak nekik fürdőszobát, korszerűsítenek. Ittmaradnak nekünk örökre. És mi hogyan éljünk, amikor este 11 kor még a drogozó gyermekkorú nem büntethetők kiabálnak a ház mellett, randalíroznak mi meg nem tudunk aludni? Árad az ablakon a roma kultura nyelvi fordulataival. 3 hete kértem polgármester úrtól személyesen, hogy adjon egy időpontot azóta is adja.

Köszönjük, hogy törödnek velünk is Hosszúsétatér normális lakói.

Múlt héten megvert kifosztott emberhez mentő és rendőr. Ma a vendégeinket támadták meg. Fél órával később megvert kifosztott idős bácsi jajveszékelve menekül a trafóház felé. A rendőrség és mindenki tehetetlen. Nekik meg szabad a pály mert ezt igen jól tudják a jogaikkal együtt. Aki tudja kerülje el ezt a környéket mert senki nem tud segíteni sajnos rajtunk sem. A mindentlátó kamerák semmit sem látnak.

Köszönöm, hogy valaki legalább figyel ránk.

Múlt hétvégén ismét elszabadult a pokol. Ujabb garázsok, autósok és járókelők kb 4 szer volt kint a járőr. Kisfiamat a saját udvarunkra nem mertem kiengedni. Nagylányom elvitte a fiamat a játszótérre csak 3x kötöttek bele. Behúzodtunk a házba, mert nem akartunk nők komfrontálódni. Párom úton van. Este 8 órakor 2 rendőrautó állt meg. Lementem és kértem, hogy csináljanak valamit , mert meg vannak gajdulva kedves szomszédaink. Eredmény, fél órát hallgattam a rendőrt arról, hogy hogyan van megkötve a kezük. Elfogadtam amit mondott, mert a törvényeket nem ők hozzák. Gyermekkorú nem büntethetők.

Előtte történt, hogy kisgyermekes család autójának szélvédőjét ütöték be a hölgy szeme megsérült. Intézkedtek... 2-3 nap nyugalom.

Itt a tavasz a napsugár előcsalogatta a kis nebulóinkat, a trafóházban nyílt munkaruhaboltos kocsija feltőrve, brifkó kilopva, a szétver garázs alja tele iratokkal és tárcákkal, a szomszéd kerítés magasítás ledöntésre került, újabb garázsok teteje ...stb. Rendőrők ma is többször kint, mi meg bent, mert megint nem szabad kijönni, mert véletlenül látunk valamit, amiért bosszút lehet rajtunk állni???

Tegnapi termés: feltört ház összevert bútorok, ajtók. Ma 12.30 hátsó garázsok feltörése. Rendőrség egy gyermekkorú nem büntethetővel távozik kb 10 éves. Szomszédság kirohan: támadjuk meg Őket felkiáltással. Boci gyerek az intézkedő rendőrnek: Itt vagyok Te szemét nem tudtál elkapni. Rendőr válaszol: Majd visszamegyek......nem ment vissza, mert csak 10 en rontanának rá.

Nem az én tisztem itélkezni. Képviselőink és rendőreink lennének hivatottak arra, hogy jelezzék, hogy a gyermekkorú elkövetőkkel szemben nincsenek eszközeik. Ezért ezen egyedek bármit bűntetlenül megtehetnek. Tegnap a biztonsági őr ellenére, visszakötötték maguknak az áramot az oszlopról, amit éjszaka a szikrázás miatt az édász levágott. Zoli gyerek pedig, mert vasárnap elfogták őket a strandon és én ellene nyilatkoztam, jó nagy kövekkel dobálta a házat, illetve az ablakokat. Kicsit később tűzet rakott cipőkből meg rongyokból a házunk mellett. Slaggal kellett eloltani. Gázsprayvel a kezemben mentem a gyermekemért az ovódába, mivel követnek bennünket, és az aluljáróban körbevesznek. Éjszaka is dobálnak ordítoznak, fosztják az erre áthaladókat. Ha bármi töténik velem és a gyermekeimmel szálljon vérünk azok fejére akik eltűrik, hogy a gyermekkorú nem büntethetők ezt műveljék itt ahol lakunk, valamint a város teljes területén, strand, posta, belváros, buszpályaudvar, vasutállomás...stb.

Hétfő esti Kékfény adásban Zoli, Pistike gyerek kézigránátos csinytevése, és a hajléktalan halálra rugdosása. A képernyőn látható még néhány gyermekkorú nem büntethető aki bőszen vigyorog a kamerába. A riportban taglalják ki a felelős a gyermek késői gyámságba kerüléséért. elhangzik a szomszéd szó is. Én úgy gondolom, hogy kb 3 éve folyamatosan bombázzunk mindenkit, hogy mi folyik errefelé, és azt is jeleztük, hogy ezek a gyermekkoruak a város rémei.

Hosszúsétatér márc 28-ápr. 3

Nem volt kedvem ismételni önmagam, de a múlt héten és hétvégén történtekről muszáj vagyok írni. Örülnénk a tavasznak, de sajnos a tavasz számunkra roma szomszédaink igen aktív életkeserítő tevékenységének felvirulásáról is szól. Az utcában élők otthonai és udvarai, garázsai a célpontok. A kerírtésen bemászva a kamraeablakot benyomva, savanyúság, kolbász sonka utáni vágy. Megoldás a szomszéd bedeszkázza belülről a konyhablakot. Rémült nő kiabál ellopták a táskáját mobilját. Megoldás röhögnek a képünkbe. Szombat dél körül a szomszédos garázsok tetejét törik fel éppen. Sikeres volt. Eredmény egy rotakapa 4 gyermekkorú nem büntethető cipeli be az udvarukba. Közben a másik szomszédunkhoz a kerítésen át beugrik a másik gyerek (intézetből állandóan szökésben lévő),és az udvaron lévő autóból kiemelné a pénz, de a házigazda elkapja. A gyerek jajveszékel, a másik segéd nem büntethető szalad segítségért. Kiözönlik az utcára a teljes Hosszúsétatér 64. romatagjai. Rátámadnak a gyereket elfogóra. Mi hívjuk a rendőreit. Szerencsére pillanatok alatt kiérnek. A helyzet pattanásig feszül. Elviszik a gyereket. 7 éves kisfiam remegve áll mellettem. Kiabálás oda vissza. Köszben a feltört garázsok tulajdonosai is megérkeznek hívják a rendőröket. Másik oldalon is rendőrautó. Kicsit később megérkeznek a felmentő járőrök. Pár órával később kezdődik a meccs. Ujabb rendőrautók és ujabb feszültség.

Másnap de. az előzőnap elvitt intézetis gyerek már megint itt. A másik szökött gyerek a kapun előtt rugós bicskával játszik. Röhögnek ezerrel rajtunk itt élőkön, mert tudják, hogy büntetlenül megúsznak mindent.

Hát ilyen a mi életünk.

Lopott motorral 3 napig száguldoztak 10-14 év. kis "gézengúzok".

És sajnos tegnap vasárnap megint rendőri segitségre volt szükségünk.

A garázssoron a szélső garázst kalapácsokkal félig szétverték a kedves gyermekkorú nem büntethető egyedek. Mikor a lépcsőházból kiléptünk, még nekik állt feljebb, hogy mit leskelődünk. Kis idő múlva a kibontott téglákból néhányat a házra dobtak. Szerencsére a redőny a konyhaablakon le volt húzva, így nem tört be. A redőr széttárta kezét, hogy nem tud mit csinálni. Bármit büntetlenül megtehetnek a randalirozó gyerekek, ki véd meg minket az utcában lakókat. Mert a törvény biztos nem. Mit lát a kamera?

az elmúlt hetek kisebb eseményeivel nem terheltem senkit. Sajnos tegnap ismét komoly dolgok történtek mifelénk. Az egyik autószerelőtől éppen kiálló autóst és utasait érte támadás. A 10-12 év körüli gyermek feltépte az autó ajtaját és az hölgy utas öléből kitépte a táskát. Majd beugrott a 64 sz. alatti ház egyik ablakán. A károsultak rohantak utána, egy másik ablakon kihajították a romák a károsultaknak az elrabolt táskát. A károsult öklével verte be az ablakot. Kiabálás és az udvarból a fiú védelmére kiérkezett romák az autosokra támadtak. Rendőrség tehetetlen. A rendőről elvonultával megjelent az egyik ablakban a gyermek és cukkolta tovább a károsultakat.

Kedves Mindenki!

Bizonyára többe olvastak a mai hírlapban a Hosszúsétéri szándékos gyűjtogatásról. Akit érdekel :a csütörtök kb 14.45-15.15 között a mindenlátó kamera valószínüleg talán felvette a a 64 sz. alól rohangáló, vadúl kiabáló, egy szürkésfehér autóba beugráló roma társaságot. Mielőtt bárki a nem romákat tekintené gyanúsítottnak. Valószínűsíthető az udvarukban lezajló csetepaté alapján, hogy egymás közötti leszámolás volt. Boska néven ismert Jónás Károly rokonát fenyegették meg. Este kb 10 órakor lettünk figyelmesek a tűzoltó autóra. Szerencsére hamar eloltoták a tűzet, így az égő ablak alatti terjedelmes szemét, valamint a lekaszált száradó parlagfű, és egyéb gyomok nem kaptak lángra. Ami, ha megtrörtént volna nem kimélte volna mi házunkat sem.

Nagy a csönd. Ha valóban nem egymás közötti lezámolás lett volna, akkor telepanaszkodták volna már mindent. De majd biztos kitalálnak valamit, hogy ebből is mint szerencsétlen kisebség kerüljenek ki.

Míg élünk remélünk, csak az a kérdés meddig élünk

Egyébként No Comment”


Végül egy idézet INNEN:

“Hosszúsétatér 64-ben található házról(?) putriról van szó.Valóban hulladék cigányok lakják,a környéket rettegésben tarják,szétloptak már mindent.Mellette lévő Tóvárosi lakótelepen ha eltűnt egy autó,akkor biztos,hogy ezek a cigányok voltak azok.Környékbeli utcák családi házaiból a terményt ellopják,úgy szintén a vágóállatokat.

Több "gazda" légpuskával van felszerelve.

Rendőrök tehetetlenek,de inkább már szarnak rá.

Nem a cigó kölök volt a célpont,egyszerűen csak becélozták a házat,legközelebb remélem [...]”
(Idézet vége – nem akarjuk, hogy idézgetés miatt kapcsolják le a szervert. Akit érdekel, mit mondott a szerző, klikkeljen a linkre.)