"Kelendő volt ezer munkahely az állásbörzén

Kaszás Endre (DN)   2008. október. 02., 12:37

Pezsgést hozott a munkaerőpiacra a megyei állásbörze, munkahely reményében mintegy kétezren keresték fel tegnap a Lauber Dezső Sportcsarnokot. Helyi, hazai és uniós munkahelyekről is érdeklődtek.

Hetven munkáltató képviseltette magát közvetlenül a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ tegnapi pécsi állásbörzéjén a Lauber Dezső Sportcsarnokban. Közel háromszázféle, összességében több mint ezer munkalehetőség közül válogathattak az álláskeresők. A legtöbb (500) ajánlat a segédmunkások részére érkezett, de szakmunkások (250) és középfokú végzettségűek (250) iránt is érdeklődnek. Ezen felül 70 felsőfokú végzettségűt és 30 megváltozott munkaképességű dolgozót is kerestek.

A börzére zömében fiatalok érkeztek, pályakezdők, de olyanok is, akik iskoláik elvégzése előtt állnak, és már idejében szeretnének gondoskodni jövőjükről, vagy éppen csak előzetesen tájékozódni akartak. A távolmaradók számára hasznos információ, hogy a tegnap betöltetlen maradt állásajánlatok tovább élnek és elérhetőek a munkaügyi kirendeltségek adatbázisaiban.

A nagyobb munkaerőigényt bejelentők között kereskedelmi multinacionális cégek szerepeltek, illetve olyan, szakmunkásokat kereső termelő és szolgáltató vállalatok, mint az Elcoteq, a BAT, a Hauni, a BUW vagy a Magyar Posta.

A szakmai fórumon tizenegy, a munkaerő-piaci pozíciókat segíteni hivatott képzőszerv is szerepelt. Utóbbiak a biztos későbbi elhelyezkedéssel kecsegtető, támogatott kurzusaikat ajánlották a megjelenők figyelmébe.

A börze egyik legforgalmasabb standja a külföldi álláskeresést elősegítő Baranya Megyei Európai Információs Pont volt. Mint Kerner Barbara EIP-vezető elmondta, a legtöbben elsősorban az uniós országok állásai iránt érdeklődnek. Slágercélpont Írország, ahol 1600 euró a minimálbér. Már nem csak fiatalok jelentkeznek, középkorúak, illetőleg családok is, akik számára kellő körültekintéssel 4-6 hónap alatt biztonságosan előkészíthető a kinti munkavállalás és élet.

Az állásbörzén ajánlott fizetések

8 általános iskolával: takarító, parkolóőr, segéd- vagy betanított munkás: 69 000–100 000 forint

szakmunkás végzettséggel: kőműves, autószerelő, pék, villanyszerelő, esztergályos, hegesztő, pénzügyi tanácsadó: 69 000–200 000 forint

középfokú végzettséggel: könyvelő, ingatlanközvetítő, műszaki ügyintéző, pénzügyi, ügyfélszolgálati ügyintéző: 80 000–220 000 forint

felsőfokú végzettséggel: közgazdász, régész, restaurátor, matematikatanár, HR-munkatárs: 180 000–400 000 forint

Résztvevői vélemények

Csóka Judit (Sellye): – Csecsemő- és kisgyermekgondozó iskolába járok, ezen a területen szeretnék elhelyezkedni. Elsősorban Baranyában, de alig van bölcsőde, üres állás meg annyi sem. Ha végzek, külföld is szóba jöhet, de oda már kell a papír is a szakmáról. Spanyolország érdekelne leginkább, mert középiskolába spanyol tagozatra jártam, használhatnám
a nyelvismeretet.

Tabi Anikó (Nagyváty): – Főiskolán szereztem közgazdász végzettséget, legszívesebben pénzügyi szakterületen, a bankszférában, vagy az adótanácsadó szakmában helyezkednék el. A legnagyobb problémát az jelenti számomra, hogy a legtöbb helyen gyakorlattal rendelkező munkatársat várnak, nem pályakezdőt keresnek. A biztos elhelyezkedés érdekében további szakmai képzést is vállalnék.

Bálint Gábor (Pécs): – Közgazdászként frissen végeztem, a szakmában szeretnék elhelyezkedni. Nyitott vagyok bármilyen feladatra, egyedül az ügynöki munkát zárnám ki a lehetőségek közül. Szívesen mennék viszont nagy céghez, vagy a bankvilágba. Egyelőre szeretnék a városban maradni, és az indulásnál fizetésként a diplomás minimálbért már elfogadhatónak tartanám."