Mindannyiunk kedves Hell “Libera nos, Domine!” Istvána (dosszié-linkek ITT), ahogy az Pátkán is történt, az elsők között ment le Miskolcra, hogy kebelbarátaival, Horvátháládárral, Ladányival és a többi díszpinttyel uszítson Pásztor, valamint úgy általában a fehérek ellen. A BOON (sajnos nem kommentálható) cikke következik; különösen az utolsó két mondatra figyeljünk. Mi ez, ha nem a legaljasabb, legmocskosabb uszítás? Helléktől mondjuk nem is vártunk mást.

Horváth Aladárék tényfeltárásra jöttek Miskolcra - Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke ötödmagával tényfeltáró útra jött Miskolcra. Sorra járták az Avas-délt, a számozott utcákat, a Lyukóvölgyet, a Bábonyibércet. Miért és milyen tényeket kell feltárni? – kérdeztük.
 
Kikkel jött és miért? – kérdeztük Horváth Aladártól, aki elmondta, hogy Ladányi János szociológus vezeti a csoportot, amelynek tagjai: Iványi Gábor lelkész, dr. Tóth Balázs jogász, Hell István újságíró és ő maga. Csatlakozott hozzájuk a miskolci Váradi Gáborcigány önkormányzati képviselő.

Árpádsávos zászlók

Az alapítványi elnök így folytatta: „A tényfeltáró bizottság, annak munkája a polgárjogi mozgalom egyik legfontosabb eleme. A valóság pontos ismeretét szolgálja. A rendőrkapitányi kijelentés után országos és helyi vezetők, politikusok szólaltak meg, de nem szólaltak meg a város lakosságának jelentős részét képező cigány emberek.
A bizottság azt vizsgálja, mi az ő véleményük az elhangzottakról, és arról, hogy a város szocialista polgármestere árpádsávos zászlók alatt tüntetőkkel közösen jelenik meg. Hogy a helyi SZDSZ is ugyanazt mondja, amit a szélsőjobb.
Hogy a kormány, a városvezetés és a rendőrség felelőtlenül kezelte a helyzetet.” Ő azt szeretné, ha a cigányok felelősséggel, méltósággal viszonyulnának ehhez.

Félnek a romák

Hogy így van-e, így lesz-e, azt igyekeznek megtudni. És persze ismét megnézték életkörülményeiket. Azért ismét, mert legutóbb tavalyelőtt jártak hasonló úton.
Két-három évente tesz(nek) ilyen látogatást.

Horváth Aladár úgy látja, az Avas-délen nem romlott a helyzet. Másutt igen. Tényfeltáró útjuk után csütörtökön sajtótájékoztatót tartanak. Kérdésünkre, miszerint miként vélekednek a romák?, ezt felelte Horváth Aladár: „Helyben is azt tapasztaltam, hogy félnek a cigányok, mert érzékelik a nemzeti és szocialista nagykoalíciót cigányügyben. Érzékelik azt, hogy a helyi társadalomban kialakult velük szemben egy olyan nemzeti közmegegyezés, amely bűnözőknek és társadalmi feleslegnek tartja őket.  A szélsőjobbtól a szocialistákig terjedő nagykoalícióban bármi megtörténhet velük ezek után.