„Kétes egzisztenciájú vajdák jelentik a negatív mintát” - A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) szerint nyugdíjba kellene vonulnia Pásztor Albert miskolci rendőrkapitánynak, mert tevékenysége szakmaiatlan – mondta Horváth Aladár, az RPA elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Horváth úgy látja: ha a kormány képtelen kezelni a kialakult helyzetet, akkor az Európai Parlament illetékes bizottságainak vizsgálatára lesz szükség.

A miskolci rendőrkapitány múlt pénteki nyilatkozatával kapcsolatban az alapítvány válságkezelő csoportja áttekintett statisztikákat, városi vezetői nyilatkozatokat és egyéb dokumentumokat, amelyek alapján kimondható, hogy nem indokolt a hangulatkeltés a városban – közölte Horváth, hozzátéve: a szociális válsághelyzettel kapcsolatos bűncselekmények száma nem ugrott meg Miskolcon, és úgy tűnik, az emlegetett Avasi lakótelepen javulás is megfigyelhető. Horváth szerint azonban a probléma túlmutat a rendőrkapitányi nyilatkozaton. Mint mondta, létezik egy „borzasztó” társadalmi közmegegyezés arról, hogy a cigányok bűnözök, és a romák „társadalmi felesleget alkotnak ebben az országban”.

Horváth közölte, ha a kormány nem képes saját eszközeivel megfelelően kezelni a helyzetet, akkor felmerülhet, hogy az Európai Parlament illetékes szerveinek meg kellene vizsgálni: Magyarország mennyiben tud eleget tenni azoknak a jogelveknek, direktíváknak, amelyek a társadalmi béke fenntartása szempontjából fontosak. Az RPA elnöke reményét fejezte ki, hogy „a politika felül tud emelkedni az iszonytatóan cigányellenes közhangulaton”. Horváth azt is megemlítette, hogy azon probléma mellett sem lehet elmenni, hogy nagyon sok cigány fiatal számára „mindenféle kétes egzisztenciájú vajdák, (...) cigányvezetők és különböző bűncselekményekből megélő cigány emberek jelentik a negatív mintát”. Ezek a fiatalok a médiából is olyan mintákat kaphatnak, amelyek veszélyes, antiszociális folyamatokat indíthatnak el – mondta, hozzátéve, hogy ez törvényszerű akkor, ha ezek az emberek szegények, szegénységben tartottak és kirekesztettek. Sajnálatos az ügy kapcsán kialakult „hihetetlen politikai egység” – tette hozzá.

(MTI - MNO)
Kuruc.info: 1.) Szerintem hasonlítsuk össze Horváth Aladár és Pásztor Albert eredményeit (pl. egy szimpla miskolci népszavazás segítségével), és aki rosszabbul teljesített, az menjen nyugdíjba. Ekkor persze az a kérdés is felvetődik, hogy Áládárnak a tanítói évek képzik-e majd a nyugdíjalapot.

2.) Kicsit meg kéne kapargatni ezt a Roma Polgárjogi Alapítványt, hogy milyen ennek a legitimációja, milyen pénzügyi forrásokból gazdálkodnak, stb.

3.) Áládárunk melyik belügyi szakmai felügyeleti szerv tagja? Milyen végzettsége van, hogy szakmaiatlannak nevezi? Nem véletlenül népművelő diplomája van?