Tizedére csökkent a bűnözés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol hétfő óta a helyi rendőrökön kívül 80 készenléti rendőr járőrözik az utcákon - mondta Draskovics Tibor, igazságügyi- és rendészeti miniszter a budapesti rendőrpalotában tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

Mint fogalmazott, Miskolc egy alvó vidéki város életét éli. A miniszter szerint hasonló a helyzet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, a készenléti rendőrök jelenléte visszatartja a bűnözőket.

A miniszter sajtótájékoztatóját azután tartotta, hogy egyeztetett az országos rendőr-főkapitánnyal, a megyei kapitányokkal és a rendőrség gazdasági vezetőjével is. Arról tanácskoztak, mi a teendő a jelenlegi helyzetben, melyre jellemző, hogy a bűnözési és felderítési statisztikák általános javulása ellenére, a rosszabb gazdasági helyzetben lévő területeken elszaporodtak egyes bűncselekmények.

Draskovics Tibor kifejtette, hogy mindenekelőtt növelni kell rendőri jelenlétet. Példaként említette Borsod és Szabolcs megyéket, ahová 1-1 századnyi készenléti rendőrt vezényeltek az utcákra. Az eredmény a miniszter szerint máris érezhető, a bűncselekmények száma tizedére esett vissza.

A rendészeti miniszter szerint a közterületek biztonságosabbá tételében fontos feladata lenne az önkormányzatoknak, a közterület-felügyelőknek vagy éppen a polgárőröknek is, akik a rendőrség erejét és hatékonyságát meg tudják sokszorozni. Hangsúlyozta: ha szükséges, a törvényeket is meg kell változtatni - utalva a Büntető Törvénykönyv február elsejévél történt módosítására.

A rendőrség költségvetésével kapcsolatban elmondta, hogy nem kell megszorításra számítani, a 2008-as pénzmennyiség idén is biztosított, sőt, ha bizonyítottan olyan dolgokra kell, melytől a lakosságnak jobb lesz, plusz pénzre is számíthatnak. A rendőrség a béreken kívüli dologi kiadásokra 29 milliárdot költhet idén. A miniszter azonban feszesebb, ésszerűbb gazdálkodást vár el, és a jelenlegi 45 ezer fős rendőri állomány tudásának jobb kihasználását. Draskovics Tibor azt várja, hogy az északi megyékben, és Budapesten több rendőr teljesítsen utcai szolgálatot. A tervek szerint a munkába bevonnák a szakközépiskolás rendőröket és a jelenleg még közmunkát ellátó munkanélkülieket is. Ezen tervekről ugyanakkor még nem beszélt részletesen.
(BOON; vannak olvasói hozzászólások)
Kuruc.info: Hogy nem sül le a bőr Drazsé pofájáról! Mit fényezi magát, amikor az állampolgárok összefogása taposta ki az ösvényt, és, ha rajta múlt volna, akkor még csak véletlenül sem vezényeltek volna ki rendőri erőket Miskolcra – lásd a Pásztor-ügyet. Hihetelen aljas (tipikus Drazsé-szintű) ez az egész.