Frissítés (febr. 9. 1.24): a ProSport.ro honlapjának vezető anyagában, amely Raffael elfogásáról tudósít, egyetlen egy szó sem esik arról, hogy cigányok ők ketten – az egész cikk magyarokként hivatkozik rájuk.

Ez, nem kétséges, a lent vázolt cáfolat “eredménye”. “Köszönjük” a “fantasztikus” ország-propagandát, politikusaink, rendőreink! Igen, így kell ezt csinálni – varrjunk csak minden gyilkosságot a magyarok nyakába, hadd tegyük őket (még jobban) tönkre, hadd lehetetlensítsük őket el!

Persze amikor a romániai cigányok gyilkoltak olaszokat, akkor a román vezetők nem tétlenkedtek, és azonnal közölték a világgal, hogy azok bizony romák voltak, akikhez az égvilágon semmi közük az “igazi” románoknak.  Nekik vajon miért szabad megvédeni a saját jóhírüket, megbecsülésüket, és nekünk miért nem, tessék mondani?!

Eredetileg írtuk (febr. 8. 23:18):  Idézünk az eredetileg ITT található (és Függelékünkben teljes egészében indézett), 13.46-kor kelt cikkből: “Eleinte felröppent a hír az elkövetők származásáról, amit a román lapok át is vettek. Ám miután ezt a magyar rendőrség cáfolta, a román lapok is óvatosabban fogalmaznak.”

Gratulálunk, rendőrség. Először is, két hatalmas bakot lőttek:
1.)    Akkor nyilatkoztak az elkövetők származásáról, amikor még nem is nagyon ismerték őket - hiszen a körözést csak este 8 körül adták ki (amiről gyakorlatilag perceken belül mi is beszámoltunk). Előtte kb. 9-10 órával azt nyilatkozni, hogy az elkövetők biztosan nem cigányok, hááááát…
2.)    Ha mindez csak belpolitikai következményekkel bírna, csak dühösen legyintenénk egyet. De nem – ez már vastagon az ország, minden egyes magyar (és, tegyük hozzá, a trianoni határokon kívül, az elszakított területeken élő) állampolgár megítélését vagy esetleg személyes sorsát, létbiztonságát stb. veszélyezteti.
Gondoljuk meg, milyen hatamas károkat okoz egy ilyen bejelentés. Ezentúl mint egy gyilkos nép fiára (lányára) fognak tekinteni. Ez különösen az erdélyi hazánkfiaiknak lesz különös mértékben baj, hiszen nekik kell majd elviselniük az esetleges támadásokat, inzultusokat vagy egyszerűen hátrányos megkülönböztetést, hiszen ők élnek Erdélyben, románokkal körülvéve, nem mi.

Természetesen azóta is megy a ködösítés. A Magyar Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége még mindig (jóval a gyanusítottak adatainak, képeinek stb. közzététele után!) olyan tartalmú sajtóközleményeket publikál, hogyaszongya "nem tudjuk, romák voltak-e az elkövetők, vagy sem". És, persze, akkor még nem is beszéltünk az egyéb külföldi hírügynökségek, médiumok által leközölt anyagokról, amelyek az összes magyarnak ártanak – lásd pl. az N-TV anyagát.

Aki emlékszik még a pécsi kézigránátos esetre, az azonnal ráváhatja, hogy ez annak a fordítottja. Persze a hasonlat kicsit sántít: Pécs esetében a rendőrség gyakorlatilag azonnal be tudta határolni az elkövetők körét. Itt viszont, ugyebár, semmi érv sem szólt amellett, hogy biztosan nem cigányok követték el a bűntettet.

Kíváncsiak vagyunk, fellép-e valaki a magyarok jogainak, jóhírének stb. védelmében úgy, mint annak idején a cigányokéban Kállai, Mohácsi és a többi fajvédő. Előre borítékoljuk, hogy nem.

Függelék: a teljes, eredeti cikk: Részletek Cozma és csapattársai támadóiról

Egymásnak elentmondó értesülések keringenek arról, kik, hogyan és miért támadtrák meg vasárnap hajnalban a Veszprém kézilabásait.

Öt-hat roma származású személy volt a támadó abban az incidensben, melynek során vasárnap hajnalban szíven szúrták Marian Cozma román kézilabda-játékost - mondta az Agerpres hírügynökségnek Valentin Ghionea, a Pick Szeged kézilabdacsapat ugyancsak román játékosa.

Elmondta: Marian Cozmának esélye sem volt a túlélésre, miután szíven szúrták, hiába érkezett azonnal a helyszínre a mentő, és próbálta két órán keresztül újraéleszteni.

Hunyadfalvy Ákos, az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapatának társadalmi elnöke ugyanakkor arról számolt be rendőrségi kihallgatásán és a nyilvánosság előtt is, hogy a "játékosok normálisan viselkedtek, táncoltak, amikor egy mintegy 30 fős társaság megtámadta a barátnőjével táncoló Cozmát. A verekedés az utcán folytatódott, ekkor Cozmát szíven szúrták, Pesicet pedig vesén. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz, minden bizonnyal nem helybéliekről van szó." A Klubrádió tudósítója úgy értesült, hogy a támadók egy társuk sérelmét akarták "megtorolni", kerestek valaki, akit végül nem találtak meg.

A román hírügynökség MTI által idézett tudósításban Ghionea kifejtetet, szerinte a rendőrségnek rövid időn belül sikerül majd azonosítania az elkövetőket, mivel az éjszakai szórakozóhely közelében felvevőkamera van felszerelve. A játékos kijelentette: a támadók öten-hatan voltak, mégpedig roma származásúak.

Cristian Gatu, a román kézilabda-szövetség elnöke a Realitatea hírtelevízió által idézett NewsIn hírügynökségnek elmondta: Marian Cozma néhány barátjával egyik csapattársa gyermekének megszületését ünnepelte az említett szórakozóhelyen. Az incidens szemtanúi állítólag elmondták: egy másik asztalnál roma származásúak egy csoportja ült, azokkal keveredtek összeütközésbe.

Az Antena3 televízió-csatorna megszólaltatta Marin Ursut, Románia budapesti konzulját, aki személyesen készül Veszprémbe utazni további információkért.

Értesülések a román sajtóból

Drámáról, sokkról írnak a román lapok Marian Cozma halálhírének kapcsán. Kivétel nélkül mindenki nagyszerű emberként emlékezik a fiatal sportolóra, aki idén nyárra tervezte az esküvőjét.

A román lapok információi sokszor egymásnak is ellentmondanak. A szomszéd országból próbáltak minél több szemtanút megszólaltatni, illetve a magyar lapok beszámolói szerint rekonstruálni: mi is történhetett vasárnap hajnalban a veszprémi szórakozóhelyen.

Sportolótársai, barátai abban mind megegyeznek, hogy remek ember, nagyszerű barát volt. Honfitársai abban is biztosak, hogy valakit meg akart védeni, azért avatkozott be a verekedésbe. Eleinte felröppent a hír az elkövetők származásáról, amit a román lapok át is vettek. Ám miután ezt a magyar rendőrség cáfolta, a román lapok is óvatosabban fogalmaznak.

"Ez van, engem is értesítettek, nem tudom elhinni" - mondta a ProSportnak Cozma legjobb barátja, Rares Jurca.

"Rares hívott fel a reggel. Teljesen ledöbbentem, nem tudom, mit higgyek. Háromszor szúrták meg! Most megyek Magyarországra, istenem, nem hiszem el, tegnap este 11 körül beszéltünk vele telefonom, jól volt. A jövőjét tervezte! - kesergett a sportoló édesapja, Petre Cozma, aki maga is kosárlabdázott. A sportoló apja a Román Televíziónak elmondta azt is, hogy az elkövetőkről nem tud semmit, csak azt tudja, hogy a fia nincs többé.

A román nemzeti kézilabdacsapat kapusa, Rudi Stanescu szerint mindannyiukat sokkolja társuk elvesztése.

"Egy remek embert vesztettünk el. Kitűnő sportoló volt, fiatal, és a román nemzeti kézilabdacsapatnak nagy szüksége lett volna rá az elkövetkező években - nyilatkozta Stanescu az egyik román tévécsatornának.

Az Evenimentul Zilei információi szerint Cozma életéért két órát küzdöttek az orvosok - hiába. A sportoló idén szeptemberben lett volna 27 éves.

Az újság beszámolt arról a magyar lapértesülésről is, amely szerint Cozmát összetévesztették valakivel, emiatt kellett meghalnia.

"Azt hiszem, a világ legmagasabb kézilabdázója vagyok - nyilatkozta néhány hete a meggyilkolt román sportoló. - Megbarátkoztam már ezzel, mindenkinek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Marian Cozmat négy éve már megtámadták. Akkor nyolc ember esett neki, és megverték, majd hátbaszúrták. Az orvosok szerint nagy szerencséje volt, hogy a gerince nem sérült, és nem bénult le. Felépülése után boldogan mesélte, hogy miután magához tért, az első kérdése az volt orvosokhoz: sportolhat-e a továbbiakban.

Annak ellenére, hogy a sérülése elég komoly volt, másfél hónap alatt felépült. Hajtotta őt a vágy, hogy egyszer Bajnokok Kupáját nyerjen.

Kormányszóvivő: hamar meglehetnek a tettesek

A kormányszóvivő szerint az első információk alapján jó esély van arra, hogy a rendőrség hamar kézre keríti azokat, akik részt vettek a veszprémi kézilabdások elleni "gyalázatos" támadásban.

A kormányszóvivő közölte: az országos rendőrfőkapitány tájékoztatta az ügy állásáról Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, és tájékoztatást kapott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

Hangsúlyozta: az igazságügyi és rendészeti miniszter arra kérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy haladéktalan, gyors, határozott és erőteljes lépéseket tegyen annak érdekében, hogy elfogják a tetteseket. Gyenesei István, a sportért is felelős miniszter elindult a helyszínre - fűzte hozzá.

Daróczi Dávid kitért arra is: a kormány tagjai megdöbbentéssel értesültek arról, hogy mi történt Veszprémben, sajnálatukat és részvétüket fejezték ki a családtagoknak.

Román sportminisztérium: nagy veszteség

A romániai ifjúsági és sportminisztérium "a helyi kézilabdasport nagy veszteségeként" jellemezte Marian Cozma halálát.

"Karrierje csúcsán volt és minden esélye megvolt arra, hogy még tovább fejlődjön" - mondta az MKB Veszprém meggyilkolt játékosáról vasárnap Octavian Bellu államtitkár.

A román Mediafax hírügynökség szerint Cozmát 2005-ben, Bukarestben is megtámadta és leszúrta egy nyolcfős banda, akkor súlyosan megsérült.

Cozma haláláról a német dpa mellett többek között a francia AFP, a spanyol EFE, valamint a szlovák, az osztrák és a lengyel hírügynökség is beszámolt.