Egy felháboritó riport következik, kommentárjainkkal. (Eredeti: Pécsi Újság)

Kosztics István, a pécsi Cigány Kisebbségi Ö;nkormányzat elnöke szerint a politika, ha akarna véget vethetne a "polgárháborús" helyzetnek. Az elnök lapunknak adott exkluziv interjújában beszélt a poltika felelősségéről, a cigányozásról, s a helyzet eszkalálódásáról is. Óriási a baj.

- Milyen jelenleg a megyében élő cigányság helyzete?
- Baranyában közel negyvenezer cigány van, ez a lakosság tizede. A cigányok általában a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, zsáktelepüléseken élnek, ötven százalékunknak nincs munkája, de van ahol ez az arány kilencven százalékos. Egy egyetemi felmérés szerint ráadásul a cigány munkavállalók egy adott munkát a normál fizetés egyharmadáért vállalnak el, tehát vendégmunkások vagyunk saját hazánkban. (Kuruc.info: 1.) kinek a hazájában?! Ti itt csak vendégek vagytok, akiket a nyugat-európai üldöztetések elől befogadtunk. Vesztünkre. És most ti ugattok arról, hogy ez a ti hazátok. És nem csak te – a cigányság egyéb hangadói is, mint pl. Balogh Artúr… 2.) a fizetésbeli különbség is hazugság. Ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért kapja mindenki. Különbözőért különbözőt. Arról meg hadd ne mi, fehérek tehessünk, hogy b@sz[ta]tok tanulni, iskolába járni, igy a normális, jól fizetett munkakörök – mérnök, orvos stb. – számotokra nem elérhetők, csak a rosszul fizetett segédmunkásiak. Csak és kizárólag magatoknak köszönhettek mindent.) Az elmúlt két évtizedben nem voltak olyan hathatós intézkedések, melyek a munkanélküliséget megszüntették volna, de most már a nagypolitika is mer arról beszélni, hogy nem hasznosultak azok az összegek, amelyeket átképzésekre, szakképzésre szántak. A középiskolát végzettek aránya a nyolcvanas évek végén, amikor még jobb volt a helyzet, négy százalék körül volt, az egyetemet végzettekké pedig nulla és egy százalék között mozgott - ez rosszabb lett. Néhány hete mértük fel: még azokat a roma alvállalkozókat sem alkalmazzák a beruházásokon, akik nemrég még kaptak munkát. Mindennek az oka az a politika által keltett légkör, amely ezt a roma-magyar ellentétet szülte. (Kuruc.info: mindez hazugság. Lásd a 30%-os arányt, amiről pár hete cikkeztünk. )

- Kállai Ernő ombudsman szerint a hidegháborúhoz hasonló a helyzet hazánkban. Ö;n is igy gondolja?
- Igen, minket, magyar embereket könnyű beheccelni. Nem véletlen, hogy elvesztettük az ország kétharmadát. Az átlagpolgárt nagyon könnyű beleterelni az előitéletes gondolkodásba: ha azt látják a tévében, hogy egy városi rendőrkapitány cigányozhat (Kuruc.info: ne hazudj – Pásztor Albert nem cigányozott, csak a kormánypárti politikusok és lakájmédiájuk – mint pl. a zsIndex, lásd pl. Munk Veronikát – hazudják ezt), vagy hivatalnokok, polgármesterek cigányozhatnak, akkor ezt a média átveszi és futótűzként terjed. Lehetett hallani, ahogy egy ország fellélegzett, amikor a miskolci rendőrkapitány kimondta azokat szavakat a cigányokról. Látjuk, a gárdát is betiltották (az egyesületet tiltották be elsőfokon - a szerk.), mégis tagokat toborozhatnak, és az is nevetséges, hogy két párt cigányok révén jut majd be a parlamentbe... A Jobbik azért, mert szidja a cigányokat, az SZDSZ pedig azért, mert azt mondja: „majd én megvédem őket". Nem beszélve arról, hogy a magyar embernek nagyon érdekes az elmúlt rendszerből örökölt gondolkodása: arra gondolok, hogy a "közösből lehet lopni", de ha valaki tőlem lopott, akkor azt „akasszák fel". (Kuruc.info: a szokásos összemosás: a magyar is lop. Már csak a “Magyar, ne lopj!” felemlegetése hiányzik…) Ma senki nem haragszik Kulcsárra, Tocsikra, Princzre - az átlagember nem tekinti különösebb bűnnek (Kuruc.info: hazudsz), ha százmilliók tűnnek el, csak azt, ha őt lopják meg. Ám, az összes cigány egy év alatt nem tud annyit lopni, mint egy fehérgalléros bűnöző. (Kuruc.info: aha, és hol marad a segilyezésetekre, ellátásotokra, károkozásotok felszámolására az ablakon kidobott évi 2000-3000 milliárd? És akkor még nem is beszéltünk a pénzben ki nem fejezhető emberellenes bűncselekményeitekről, fehérek milliói életminőségének tönkretételéről!) Ez senkit nem érdekel, az átlagember pedig azt mondja, "én is azt csinálnám, ha ott lennék". (Kuruc.info: magadból / magatokból indulsz ki, cigány? Ez éppen ugyanakkora hazugság, mint amikor Horváth Aladár azt fejtegette, hogy nem mond igazat az, aki azt mondja, szereti a munkáját)

- Mi a megoldás?
- A pénzt nem jól osztják el, s a politikának is abba kellene hagynia a lopást. Az az alapvető probléma, hogy a cigányokat "külön kezelik" (Kuruc.info: ebben az egyben igazad van: pozitiv diszkrimináció, megkaptok mindent, és cserébe nem kérünk semmit), de mi magyar állampolgárok vagyunk. Ma négymillió szegény él hazánkban, s ebből csak egymillió a cigány. De sokak számára csak ez a réteg látszik, mert ez barna. (Kuruc.info: tévedés. Azért látszik, mert túlnyomó többségében ez a bűnöző, az ingyenélő) Ha produktiv munkát adnának, akkor nagyon sok minden változna, de ezt nem akarják megtenni. (Kuruc.info: persze, mert mi önsorsrontók vagyunk, csakazértis ki akarunk szúrni veletek… Ezt az ostobaságot max. egy lilaködös, csak ballib sajtótermékeken nevelődött ember venné be, más nem) Jelenleg egy cigányból két ember megél, vagyis az egy cigány problémáinak kezeléséből... A munkaügyi előadó, a családsegitő, a biró, az ügyész és sorolhatnám.  (Kuruc.info: nem mondod: kétmillió embernek ti termelitek meg a fizetését? Vagy miről is van szó? Egyáltalán: hogy élhetne meg belőletek bárki is, ha semmit sem termeltek, nem dolgoztok, csak a pénz megy rátok?!) Mindenkinek az lenne az érdeke, hogy ne cigányozzon senki, s hogy a meghasonult emberek ne „gárdázzanak". A hitleri időszakban a csőcseléket fogták össze. (Kuruc.info: hazugság, az egész német nép támogatta Hitlert – a nácizmus még csak véletlenül sem volt a “csőcselék” hitvallása, hanem az egész német népé.) Ha végignézel a Magyar Gárdán, ugyanolyan nyomorékok, mint a cigányok - fizikailag, szellemileg (Kuruc.info: ezt komolyan gondolod? Egy átlagcigány 70-es IQ-jú, ennél statisztikai átlagban a magyarok 99,9%-a csak jobb…), meg anyagilag is. Ezeket az embereket uszitani tudják. A cigányok több száz éven keresztül itt éltek, magukkal hozták az ágyúgolyó-öntés tudományát (Kuruc.info: hazudsz, azt is Gábor Árontól tanultátok el), az aranymosást Erdélyben például a cigányok vezették be, s töltötték fel a királyi kincstárat (Kuruc.info: na persze, megint ez az álszent szöveg). A múlt rendszerben fillérekért
(Kuruc.info: … ahogy a magyarok is…) épitették az országot: dolgoztak a kohászatban, a bányákban, az épitkezéseken (Kuruc.info: …megint csak: ahogy a magyarok is…). Kimaradtunk viszont a földosztásból (Kuruc.info:  a szokott duma. Aztán meg amikor vetőmagot, szerszámokat, háziállatokat kaptok, azokat azonnal felfaljátok vagy eladjátok), a kárpótlásból (Kuruc.info:  ahogy a magyarok 95%-a is) és a privatizációból (Kuruc.info:  ahogy a magyarok 99,9%-a) is, mert nem voltunk olyan szinten, hogy ezekből részt kaphassunk. Kimaradtunk mindenből, s ezek után azt kérik tőlünk, hogy mi legyünk a „kisangyalok". (Kuruc.info: nem azt kérjük, “csupán” azt, hogy legyetek szivesek iskolába járni, és nem bűnözni. Ezek olyan nehezen teljesithető kérések?!) Holott esélyt sem kaptunk arra, hogy el tudjunk indulni. (Kuruc.info:  hazudsz, mindenhol megkaptátok. Finnországban sem voltatok képesek civilizálódni, pedig ott aztán hihetetlen pénzt és energiát öltek belétek…)

- Mennyi idő kell arra, hogy ez a "hidegháborús" helyzet megváltozzon?
- Minden politikai pártnak az az érdeke, hogy ez a helyzet legalább a következő választásig fennmaradjon. A már emlitett SZDSZ-en és Jobbikon kivül az MSZP-nek is ez a jó, a szocialisták a roma-magyar konfliktussal tudják eltussolni az államcsőd közeli helyzetet. Orbán Viktor kétélű mondatával - miszerint cigánybűnözés nincs, csak cigány bűnelkövetők vannak - azt a látszatot keltette, hogy nekik sem tetszik ezen réteg működése. A politikának az az érdeke, hogy menjen a cigányozás. Arra megy ki a játék, hogy a jelenlegi problémák növekedjenek, akár addig is, hogy a polgárháború szélére sodródjunk, s erre hivatkozva a 2010-es választást se kelljen már kiirni.

- A közelmúltban felvetődött, hogy a cigányok - egy része - külön pártot alapitana. Mi a véleménye erről?
- A cigányság nem érett meg ilyesmire. Először is olyan életszinvonalon kellene élnünk, mint a sváboknak, vagy mint Romániában az erdélyi magyaroknak. Látom, hogy a megyében a cigány kisebbségi önkormányzatokban milyen emberek ülnek... Nem akarok minősiteni senkit, de sokan csak azt nézik, hogyan tudják szétosztani az önkormányzat pár százezer forintját. Mást nem is látnak.

- A közelmúlt eseményeit látva, a cigányságon belül van-e együttműködés, vagy belső védelem, annak érdekében, hogy megszűnjenek a Molotov-kotélos támadások?
- A fejétől bűzlik a hal: a legutóbbi ügyet, a tatárszentgyörgyit is el akarták tussolni, de a legszomorúbb az, hogy a hivatalos rendszerek is benne vannak ebben. Ha odafent azt mondanák, hogy legyen vége mindennek, akkor bizony vége is szakadna. Nem szabad hagyni, hogy odáig fajuljanak a dolgok, hogy a cigányság is felfegyverkezzen - bár e-mailben érkezett hozzám egy hir, igaz, egy szélsőjobboldali portáltól, hogy a magyar titkosszolgálatok a cigány maffiát akarják felfegyverezni. Nem szabad tovább fesziteni a húrt, ártatlanok szenvedhetik meg mindezt - gondoljunk a zsidó-arab ellentétre. Nagyon rossz a helyzet: milliomos cigányoktól halottam vissza, hogy abban is gondolkodnak, hogy elkezdenek robbantgatni. Az vajon megoldás lesz, kérdem, ha azt mondják: te megölsz egy cigányt, akkor én megölök tiz nem cigányt? Ezért kellene kiállnia Gyurcsánynak és Orbánnak - és minden vezetőnek - és egy közös nyilatkozatot tennie, hogy álljon meg a menet, mert nem a cigányság tehet arról, hogy nincs munkája, s hogy ez a helyzet. (Kuruc.info: mocskos hazugság! Persze, a cigányság nem tehet arról, hogy meg kell lincselniük, fel kell darabolniuk embereket… Pedig pénzük az van – lásd az igen nagyösszegű segilykék)

B. M.