Kétszáz fős cigány közösségének elköltöztetését kéri Csíkszentmárton székely lakossága. A háromezer fős Hargita megyei községben az utóbbi időben éles ellentét támadt a cigány és a többségi magyar lakosság között. Három, cigányok által lakott házat is felgyújtottak.
A csíkszentmártoni magyar közösség megelégelte a romák több éve tartó garázdálkodását. A Krónika című kolozsvári napilap szerdán címlapon számolt be arról, hogy hatósági kezdeményezésre hétfőn megbeszélést tartottak a székelyföldi faluban. Legutóbb pünkösdvasárnap robbant ki konfliktus, amikor féltucatnyi cigány megtámadta és bántalmazta az egyik magyar családot. Az incidens után még aznap közel kétszáz lakos cigánybűnözőket üldözött el otthonaikból, három épületet felgyújtottak, többnek kitörték az ablakát. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre. A bosszú hatására mintegy hatvan cigány elmenekült a településről (tehát működik a dolog - a szerk.).
A hétfői megbeszélésen elhangzottak a cigókkal szembeni elvárások, amelyek az együttélést szolgálhatják: a viselkedési normák betartása, a lovak megfelelő ellátása, valamint az, hogy ne lopjanak, ne garázdálkodjanak mások birtokán. A lap beszámolója szerint a "romákat" képviselők hajlandóságot mutattak arra, hogy elfogadják a feltételeket. Constantin Strujan Hargita megyei prefektus értékelése szerint már csillapodott a feszültség, és a felek nyitottnak mutatkoznak a párbeszédre. Ennek ellenére a rendőrség nagy erőkkel van jelen az alcsíki községben, hogy megakadályozza az újabb összecsapásokat a két etnikum között.
Gergely András, a község polgármestere a legrosszabbnak azt tartja, hogy a falubeliek maguk akarnak igazságot szolgáltatni. „Úgy érzik, nem hatékonyak a rendőrség és a hatóságok eljárásai” – nyilatkozta a Krónikának az elöljáró. Példaként megemlítette, hogy a lopáson, garázdálkodáson tetten ért cigányokra több esetben csak kisebb pénzbírságot róttak ki.
Csíkszentmártonon kívül más erdélyi településen is konfliktus alakult ki a helyi lakosság és a retkek között. Korábban Apácán volt hasonló eset, ugyanakkor több háromszéki településen, Árapatakon, Előpatakon és Köpecen is arra panaszkodtak a helyiek, hogy bandákba verődött füstösök tartják rettegésben őket, és garázdálkodnak földjeiken. Emiatt több alkalommal verekedés tört ki a kátrányosok és a többi lakó között. Köpecen tavaly a helyiek botokkal felfegyverkezve támadtak rá a cigány hordákra.
(MTI nyomán)