A Magyar Nemzet összefoglalója következik az Ercsiben történtekről.

Mivel online még nincs fent, saját szkennelés.

Öt embert őrizetbe vett, két másikat még keres a dunaújvárosi rendőrség azok közül, akik látszólag ok nélkül rátámadtak az egyik jó nevű szórakozóhely vendégeire a hét végén Ercsiben. A megvert fiatalok és szimpatizánsaik csendes demonstrációt terveznek jövő szerdára, és hangsúlyozzák: nem a cigányok, hanem az elszabaduló bűnözés ellen tiltakoznak.

 Minden ok nélkül támadtak rá Ercsiben cigányok egy sörözőben ünneplő társaságra vasárnap hajnalban. A csetepatéban ketten súlyos, ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek. A faluban úgy tartják, a kastélyosok (azaz a kastélyban élő, éppen kilakoltatás alatt álló cigány családok tagjai) voltak az elkövetők, mások már a verekedés okát is tudni vélik: azért provokálták a balhét, hogy megalapozzák a védelmi pénz szedését, megint mások azt tartják, szórakozni akartak és az erejüket fitogtatni. Bármi is volt az ok, az eredmény egyértelmű: orr- és állkapocstörés, agyrázkódás, bordasérülés, felszakadt ajkak, zúzódások, kék foltok arcon, lábon, és számos zúzódás az áldozatok testén, két embert még mindig kórházban ápolnak.

 A verekedés a söröző pincéjében hajnaltájt kezdődött, amikor néhány tizenéves cigány fiatal az odalent táncolók, nevetgélők közé érkezett, és feltűnően bámulni kezdte őket. Egyikük állítólag az egyik magyar fiatalember lábára lépett, aki ezt egy taslival torolta meg. Ezek után söröskorsók törtek, majd néhány perc múlva a cigányok nyomában véres ingű vendégek rohantak ki az utcára. Beszámolók szerint előbbiek ekkor a Duna közelében lévő társaik után kiáltottak, hogy menjenek vissza, bunyó lesz. Ekkor elszabadult a pokol, tíz-tizenegy férfi támadt az ajtó közelében lévőkre. Bent eközben három-négy másik cigány vágott rendet a vendégek között, a csoport feje kinézte magának az egyik fiatalembert, majd két útjába álló másikat leütött, hogy a közelébe férkőzzön. Őt is a földre verte, majd társaival együtt eltűnt a kocsma környékéről. Azt mondják, lányokat nem ütöttek meg, de ők így is sokkot kaptak. Három ember maradt a vértől mocskos padlón utánuk. Úgy tudjuk, hogy a verekedést megelőzte egy fenyegető SMS, amely az egyik vendéget invitálta a söröző ajtaja elé egy kis megveretésre.

 Ercsiben igen feszült a hangulat, az emberekben gyűlik a düh, van, aki a rendőrséget kárhoztatja, mások azt kérdezik, mit is tehetne az a néhány, magát és a szeretteit féltő körzeti megbízott a bűnözők ellen. (Kuruc.info: na igen, ez [is] a baj a mai szisztémával: a helyi rendőröket a bűnözőcigányok fenyegetésekkel tartják sakkban. Ezért javasoljuk már évek óta azt, hogy máshonnan odavezényelt, emiatt a családjukkal nem zsarolható, sakkban tartható rendőrökkel tartsák fent a rendet az ilyen környékeken.)

 A jövő szerdára tervezett demonstrációról már szinte az egész falu tud, és úgy tűnik, egyet is ért vele. Az egyik szervező beszámolója szerint az Ercsiben elharapódzó bűnözés ellen akarnak fellépni, mert ma már szó sincs közbiztonságról. Az illető hangsúlyozta, nem a cigányok, hanem a bűnözők ellen demonstrálnak. A betörések, lopások szinte mindennapossá váltak, a gyerekeket pedig egyre többen másik településre viszik iskolába, mert nem teszik ki őket annak, hogy valaki beléjük kössön, vagy bántsa őket. (Kuruc.info: a spontán szegregáció, ugyebár… Ne feledjük: még amiatt is elmenekült a fehérek kb. 10%-a a szegedi önkormányzati iskolákból, mert osztályonként (!) 1-2 (!) volt mórás cigányt benyomtak melléjük…)

 Talán nem véletlen, hogy a fent leírtakhoz senki nem adta a nevét. Azt mondják, nem szeretnének rosszabbul járni. (Kuruc.info: akárcsak mindenhol máshol. Akik meg névvel kénytelenek nyilatkozni – lásd pl. az enyingi, szátoki vagy a hajdúhadházi polgármestert [hivatkozások ITT], azokról meg igencsak lerí, hogy rettegnek, és ezért mondják azt, nem is olyan rossz a helyzet, vagy éppenséggel egyáltalán nincsenek a cigányokkal gondok.)

— Szabó Tamás József, a település polgármestere szerint egy normális, jó hírű szórakozóhelyen történt mindez, ahol aznap este is egy jólszituált társaság ünnepelte egyikük születésnapját. Az ott lévők által elmondottakból úgy tudja, a rájuk támadó, fiatalokból álló ittas banda érezhetően kereste a bajt, előbb kötekedni, majd verekedni kezdtek. — Rasszizmus vagy sem, cigányok voltak, ez az igazság — jelentette ki a polgármester. Hozzáfűzte: igyekeznek elejét venni a helyi bűnözésnek, ezért több térfigyelő kamerát is felszereltek a település egyes részeire, azt még nem tudni, a rendőrség hasznát veszi-e a felvételeknek. Annyi azonban bizonyos, hogy a szórakozóhelyen lévő kamerák megörökítették a történteket.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, R. Szabó Ágnes tájékoztatása szerint a vendégekre látszólag ok nélkül támadók közül tegnapig hat embert gyanúsítottak meg csoportos garázdasággal, egyikük cselekvőképtelen (Kuruc.info: vö. a vérfertőzés, családon belüli nemi élet, rendkívül egészségtelen életmód stb. hatására degenerált génállomány / utódok, a cigányság egyik legfőbb ismérve. További infó  és kötelezően ismerendő anyagokra való hivatkozások ITT), ezért hazaengedték. Ötöt viszont — két 17 éves ercsi fiút, illetve egy 18, egy 19 és egy 21 éves iváncsai férfit őrizetbe vettek, ez utóbbi kivételével mindannyian büntetlen előéletűek. Két másik, egy 20 és egy 21 éves férfi ellen elfogatóparancsot adtak ki.