Magyar-roma konfliktus Csíkszentkirályon

Tettlegességbe torkollt a Hargita megyei Csíkszentkirályon a magyar és a roma lakosság közötti konfliktus. A romák kénytelenek voltak elmenekülni lakhelyükről, miután csütörtök este több mint száz magyar lakos indult ellenük, és gyújtogatni kezdett. Szentkirályon mintegy ötven csendőr és rendőr vigyáz a közrendre, miközben a polgármesteri hivatalban békéltető bizottság elemezte a helyzetet. A roma és magyar közösség képviselői hétfőn megállapodást írnak alá, amely rögzíti az együttélés szabályait. A diszkriminációellenes hatóság elítélte a történteket. (Kuruc.info: ahelyett, hogy esetleg az akciót kiváltó késelést ítélték volna el a szutykok)

Csíkszentkirály magyar lakossága maga próbált igazságot szolgáltatni azt követően, hogy két nappal korábban egy helybéli roma egy kocsmai összeszólalkozást követően megkéselt egy magyar férfit, a tettest azonban nem sokkal később szabadlábra helyezte a bíróság, amely úgy ítélte meg: az nem jelent veszélyt a közrendre. (Kuruc.info: bezzeg ha fordítva történt volna...) A lakosokat ez nagyon felháborította (Kuruc.info: nem csoda) , csütörtök este körülbelül 150 személy indult a romák ellen. Egy szénacsűrt is felgyújtottak, ami következtében elpusztult egy ló. A romák kimenekültek a mezőre.

Csíkszentkirályon mintegy 2400 magyar és 200 roma él.

Az incidensnek a csendőrség fellépése vetett véget. A roma lakosok értetlenségüket fejezik ki e bánásmód miatt, állításuk szerint csak a magyar férfit megkéselő roma a hibás, akinek szénacsűrjét felgyújtották. A magyar lakosság azonban azt állítja: elegük van a folyamatos fenyegetettség-érzésből és lopások sorozatából, valamint abból is, hogy a hatóságok semmit nem tesznek ez ellen.

Székely Ernő szentkirályi polgármester pénteken azt mondta: a konfliktus kirobbanásáért a romákat terheli felelősség, akik évek óta rendszeresen lopnak a helybéliektől, a két nappal korábbi bicskázás pedig „az utolsó csepp volt a pohárban”.

Pénteken egyébként 29 napos vizsgálati fogságba helyezték azt a roma férfit, akit a késeléssel gyanúsítanak. Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője szerint a 30 éves Gráncsa Gábort pénteken kora délután kihallgatták a Hargita megyei törvényszéken, majd vizsgálati fogságba vették.

Megállapodást írnak alá a helybéli magyarok és romák

Közben Szentkirályon békéltető bizottság alakult, amely a polgármesteri hivatalban gyűlésezett. A testület kidolgozott egy megállapodást, amely rögzíti, hogy a helybéli romáknak milyen kötelezettségekhez kell tartaniuk magukat. A megállapodást a tervek szerint hétfőn írják alá.

A bizottság gyűlésén részt vett Székely Ernő polgármester, a helyi önkormányzat képviselői, Jean Adrian Andrei Hargita megyei alprefektus, a Hargita megyei tanács képviseletében Zólya Zoltán,  Radu Sandu Moldovan megyei rendőrparancsnok, Fekete Titus csíkszeredai városi rendőrparancsnok, valamint a magyar és roma közösség képviselői.

Jean Adrian Andrei Hargita megyei alprefektus a békéltető bizottság ülése után elmondta: azt javasolták a polgármesternek és a helyi önkormányzatnak, hogy hatékonyabb párbeszédet folytassanak a roma közösség képviselőivel. „Elkészült egy jegyzőkönyv, amelyet hétfőn 19 órakor írnak alá a magyar illetve roma közösség képviselői, a dokumentumhoz pedig csatoltak egy megállapodást, amely tartalmaz néhány olyan viselkedési kötelezettséget, amelyhez a romáknak igazodniuk kell” – mondta az alprefektus.

Radu Sandu Moldovan Hargita megyei rendőrparancsnok közölte: Csíkszentkirályon megerősítik a rendfenntartó erőket, a következő órákban pedig 50 csendőr és rendőr teljesít majd szolgálatot a településen.

Székely Ernő polgármester meggyőződését fejezte ki, hogy a békéltető bizottságban folytatott megbeszélések nyomán a községben ismét helyreáll a rend.

Az ügyben megszólalt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) is, amely pénteki közleményében aggodalmának adott hangot a szentkirályi konfliktus kapcsán. A CNCD elítélte az incidenseket és kérte, hogy a hatóságok előzzék meg az esetleges újabb konfliktusokat a térségben.

Markó Béla: Szentkirályon nincs etnikai konfliktus

Markó Béla, az RMDSZ elnöke úgy vélte, a csíkszentkirályi eseményeket nem kell etnikumközi konfliktusként értelmezni. Ilyen helyzetek nem alakulhatnának ki, ha az állam intézményei megfelelően végeznék kötelességüket.

„A romákkal kapcsolatos problémák általában etnikai színezetet is kapnak. Most azonban nem kell feltétlenül etnikumközi konfliktusról beszélni. Véleményem szerint az emberek akkor folyamodnak efféle eszközökhöz, amikor nem bíznak a hatóságokban, a rendőrségben és az igazságszolgáltatásban. Ha a hatóságok megfelelően végeznék kötelességüket, nem alakulnának ki ilyen helyzetek” – mondta Markó Béla.
(Krónika)
Kuruc.info: ez nem az első eset, hogy az Erdélyben élők (nemcsak magyarok, hanem még románok is!) igazságot szolgáltatnak, és megadják a Romániában minden nemcigány által gyűlölt mokkabűnözőknek, amit megérdemelnek. (További infók & hivatkozások ITT) Akárcsak minden normális, európai országban – Magyarország kivételével. Ne feledjük, Finnországban a (nem véletlenül) cigángyűlölő rendőrség egyenesen félrenéz, ha a felháborodott finnek lelövik a cigánybűnözőket – és akkor még nem is említettük azt, hogy mi történik Olasz-, Ír-, Spanyol-, Franciaországban, Szlovákiában, Portugáliában stb. (További infók ITT, alul.)