Tán csak nem ilyenek követték el?
Több lövéssel megöltek egy középkorú roma asszonyt, lányát pedig megsebesítették ismeretlenek a Szabolcs megyei Kislétán.

Egy 45 éves roma nő meghalt, 13 éves lányát pedig kórházba vitték, miután lövöldözés történt éjszaka a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán. (A 1900 lakosú Kisléta Tiszalöktől hatvan kilométernyire fekszik, Nyíregyházától 30 kilométerre keleti irányban, Máriapócs és Nyírbátor között.)

Az asszonyt feltehetően sörétes puskával lőtték le egy családi házban, a község szélén lévő egyik utcában, az utolsó házak egyikében. B. Máriát a mellkasán, fején és karján érték a lövedékek. Lánya a nyakán és a karján sérült, Nyíregyházára, a Jósa András Kórházba szállították.

Stabil és kielégítő, de súlyos a 13 éves kislány állapota, közölte Felföldi Pál, traumatológus főorvos. A meglőtt lányt hétfő reggel 6 óra körül szállították kórházba, ekkor egy gégészekből és traumatológusokból álló orvosi csoport kezdte meg a gyermek operációját, a műtét jelenleg is tart.

A helyszínelés, a nyomok rögzítése, az esetleges tanúk keresése és meghallgatása jelenleg is tart a Bocskai utcában.
 
Három-négy lövést hallottak

Pénzes Sándor polgármester az Index kérdésére elmondta, a szomszédok vasárnap fél 12 és éjfél között hallottak három vagy négy lövést. A tettes vagy tettesek berúgták a bejárati ajtót, és egyből tüzeltek. Az áldozatokat rokonok találták meg, a lányt még nem tudták kihallgatni, sokkos állapotban van. Sérülései is súlyosak, jelenleg a műtőben van, állapotáról egyelőre nincs pontos információ.

Pénzes Sándor szerint a településen kimondottan jó a viszony a magyarok és a cigányok között. "Az áldozat dolgos asszony volt, kulturált körülmények között, egyedül nevelte a lányát" - mondta a polgármester. B. Mária öt lányt és öt fiút nevelt fel, férje korábban, egy fiúgyermeke pedig három hónapja halt meg. A család rendszeresen dolgozik, és segélyt is kap. „Az egész falu meg van döbbenve ezen a véres kivégzésen, nem tudjuk, mi motiválhatta a gyilkosokat” – mondta a polgármester az MTI-nek.

Magyar Györgyné, a helyi kisebbségi önkormányzat vezetője az Indexnek elmondta, hogy Kislétán semmi gond nem volt a romák és a magyarok közt, éppen ezért semmi okuk feltételezni, hogy helybéli lett volna az elkövető. "Haragosa nem volt, egyedül nevelte a kislányát."

A gyilkosság körülményeiről egyelőre igen keveset tudni, az egyik szomszéd hallotta ugyan a lövést, vagy lövéseket, de miután kinézett az utcára, és nem látott senkit és semmilyen mozgást, visszament aludni. Egy másik szomszéd azt gondolta, hogy valakik petárdáznak, ezért nem nyugtalankodott különösebben a durranások miatt. A lelőtt nőt és a sokkos állapotban lévő gyereket reggel találták meg, a nő rokonai és napszámos társai jöttek volna ébreszteni, mentek volna dohányt törni. A gyerek sokkos állapota miatt semmit nem tudott mondani, nem emlékszik a történtekre, így még azt sem lehet tudni, hogy hányan lehettek az elkövetők.
 
A szon.hu tudósítójának falubeliek ugyanezt mondták, senki nem érti, ki és miért akart vele végezni. A gyilkosság hírére a Szabolcs megyei roma érdekképviseleti szervezetek vezetői a helyszínre érkeztek, hogy tájékozódjanak a történtekről. Lakatos István, megyei roma politikus az Indexnek elmondta, hogy a rendőrség nagy erőkkel van a helyszínen, az utca le van zárva, a holttestet sem vitték még el.
(zsIndex)
Kuruc.info / A.S.: igencsak bűzlik ez a sztori. Megint csak azt tudjuk mondani, amit Tiszalök kapcsán (ha valaki nem emlékezne az akkori gondolatmenetünkre és érveinkre, kezdje EZZEL és haladjon visszafelé a hivatkozások mentén): miért egy olyan romát gyilkolna meg egy rászístáfászístá, aki rendesen dolgozik, és egyetlen egy gyereket nevel?

Miért lenne érdeke egy magyarnak, hogy olyasvalakit öljön meg, akinek az életviteléből (dolgozik), a gyerekeinek számából stb. már eleve látható, hogy nem a deviánscigányok közé tartozik? Semmi. Ha ugyanis nácifasiszta lenne az elkövető, akkor – akárcsak Tiszalök esetében – nem ilyen áldozatot keresne, hanem valami cigánymaffiózót, közismert gyilkost, uzsorást vagy “falurosszát”, aki emberek (köztük fehérekét) ezreinek, egész települések életét keseríti meg, teszi tönkre. Választék van – aki csak a sajtóból tájékozódik, az is kapásból fel tud sorolni olyan családokat / embereket, akik megleckéztetésre érdemes(ebb)ek (pl. Szolnok, Sajószentpéter, Dugó “úr”, Kozák Rajmund, Patai Jauzsika stb.). Nem kell sokat keresgélni (és nem is kell a helyi, terrorizált, fehér lakosság körében személyesen(!) érdeklődni – azaz a lebukásveszély is minimalizálható): ha nem az országos sajtó által közvetlenül nevesítetteket akarja valaki befenyíteni, akkor elég az, ha a helyi lapok, médiumok (BOON, SZON, SZOLJON, Kisalföld, Délmagyar, FMH, Zalai Hírlap, Mikom stb.) cikkeinek, anyagainak olvasói hozzászólásait elolvassa. A helyiek általában minden esetben nevesítik és egyértelműsítik, kik azok, akik másokat terrorizálnak.

Ha Ön, Kedves Olvasónk, cigányt akarna gyilkolni, akkor ezekkel a "rosszcsontokkal" kezdené, vagy egy találomra kiválasztott olyasvalakivel, akiről a világon senki sem hallott? Miért ne a szolnoki harcikutyásokkal, a zimányi “rosszcsontokkal” stb. számolna le egy rasszista, miért egy nevenincs, ráadásul dolgozó és (a hírek szerint) tisztességes, beilleszkedett, csak egyetlen gyereket nevelő romával végezne? Arról nem is beszélve, hogy egy rasszista nem nőket és gyerekeket gyilkolna, hanem férfiakat, hiszen az előbbiek lemészárlása automatikusan együttérzést kelt még azokban az emberekben is, akik amúgy nem rajonganak a cigányokért. Gondolkozzunk el ezen...

Négy eset lehetséges:
- Egy cigánybűnözést megelégelt, korábbi személyes sérelmét megbosszulni kívánó magyar véletlenszerűen támad áldozataira a cigánytelepeken. Nem érdekli, hogy nő, gyerek, dolgozó vagy tolvaj az illető. A cigányokon akar bosszút állni, megrémiszteni őket - kivándorlási hullámot elindítani stb. Ez is lehetséges, de efféle bizonyított cigányvadászatra még nem volt példa.

- Egy uzsorás statuált példát az egyik kuncsaftjának rokonságában vagy az utcabeliek között, hogy erősítse az életben maradottak fizetési hajlandóságát és fegyelmét. Több korábbi esetről kiderült, hogy uzsorások állnak a háttérben, tehát ez a legvalószínűbb. De lehet más személyes ok is a háttérben.

- A magyar titkosszolgálat keze van a dologban. Ugye, nem kell emlékeztetnünk senkit arra, hogy a tatárszentgyörgyi gyilkosság alig pár nappal Cozmáék lemészárlása után történt. Az biztos, hogy Kolompár Orbán és a többi cigányvédőnek ez nagyon jól jön. Természetesen az sem zárható ki, hogy a cél a Jobbik / a Gárda eláztatása / betiltása / egy kiadós weyerbélázás, amely cél érdekében még pár ártatlant is készek  beáldozni. A miheztartás végett: rekordidő, pár óra leforgása alatt megjelent a hír pl. a svájci hírportálokon (lásd pl. EZT), olyan címekkel, hogy “Romát gyilkoltak – szélsőjobboldaliak voltak?” (“Mord an Roma: Waren es Rechtsradikale?”). Egy jellemző cikkzárás: “Romaszervezetek és egyéb megfigyelők szerint a gyakori romaellenes támadások összefüggenek azzal, hogy a magyarországi szélsőjobboldali erők megerősödtek. A szélsőjobboldali Jobbik az EP-választásokon a szavazatok 15 százalékát kapta.

- Elképzelhető a külföldi titkosszolgálatok destabilizációs célzatú, a polgárháborút kirobbantani, a cigányságot a magyarsággal összeugrasztani kívánó tevékenysége is. Ha mondjuk ezt a Moszad csinálja, akkor mindez egyáltalán nem látszik valószínűtlennek (bár, tekintve a tatárszentgyörgyi, ill. tiszalöki esettel, azok hátterével, időzítésével stb. való kísérteties hasonlóságot, 3%-nál nagyobb esélyt így sem adunk neki). Sokan emlegetik a szlovák vagy az orosz titkosszolgálatot is – nos, szerintem ez a verzió gyakorlatilag teljességgel kizárható. Ha ebben az ügyben valóban külföldiek keze van, akkor az maximum Izrael lesz. De ez a legkevésbé valószínű.
Frissítés: a HírTV a következőt jelentette: “Több helybéli szerint azonban szerelemféltés állhat a történtek hátterében.” Nos, ha ez igaz, akkor az elkövető származása szintén egyértelmű, tekintve, hogy
1.) nem túl gyakoriak a vegyesházasságok, különösen nem úgy, hogy aztán a cigánysoron marad a család (azaz odaköltözik a fehér férj).
2.) a sokkal férfiközpontúbb, a nőt szabadon verhető, megölhető lénnyé degradáló családmodell miatt a cigány férfiak körében nagyságrendekkel gyakoribb az, hogy megölik, terorrizálják feleségüket, mint az európai kultúrkörben.