Mint mindig, ablakon kidobott pénznek bizonyult az a 79.623 euró, amit a cigányok szegedi, Cserepes sori Roma Információs Szolgáltató Központ és Közösségi Házra adtunk.
Ahogy kivétel nélkül minden, hasonló esetben (emlékszünk még arra, miért gyulladt ki az Országos Cigány Információs és Művelődési Központ? Igen, mokkáink a tetőtérben kábelszigetelést égettek…), a pénzt lenyúlták a cigányok, a projektből meg nem lett semmi. Bár, ha a szorosan vett cigány hagyományőrzést (lopás, házak lerombolása, a nyílászárók, kábelek, csövek kitépése és eladása stb.) nézzük, akkor azt kell mondjuk, a művelődési házat az orkok rendeltetési céljának megfelelően használták: gyakorolták benne a “kultúrájukat”...
Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy a lenyúlt 79.623 euróból mennyit sikkasztott a mi kedves Czirok Péterünk, a helyi, Cserepes sori cigányvezsír, aki egyébként újabban az LMP körül tűnt fel, és jelenleg annak Kettős Mérce című blogjába írkálja hazug, az egész nemcigány társadalmat bűnbakozó, rasszistázó, Balogh Artúr irományainak “színvonalával” vetekedő alkotásait.
Alább elsőként a Délmagyar cikke, majd a Függelékben a Vastagbőré.
 
Putri lett a cigány közösségi házból
     
Szeged - Az Amaro Khert 2005 márciusában adták át. Színvonalas programokat terveztek, igazi roma közösségi házat álmodtak. A hely azonban finoman fogalmazva is alulmúlta a várakozásokat: igazi putri lett belőle néhány év alatt.
A Roma Információs Szolgáltató Központ és Közösségi Ház 2005 márciusában nyílt meg. A Délmagyarország pedig már augusztusban arról cikkezett, hogy üresen áll, nem használja senki. A CKÖ nem szavazta meg a gyerekek tanítását és nevelését vállaló szakemberek foglalkoztatását, a ház vezetője, Virág Zsolt pedig nélkülük nem akarta tovább vinni az ügyeket. Ráadásul a kerítés is dőlni kezdett, ezért bezárt a ház, amíg meg nem javítják – írtuk 2005 augusztusában.
Hogy a kerítést megjavították-e, arról nem szólnak a hírek, de ha meg is tették, úgy tűnik, hiába. Az épület, amelybe súlyos milliókat öltek annak idején, ma siralmas állapotban van. A kapu zárva, de így is könnyedén bejutunk az udvarra, hiszen valakik több alternatív bejáratot is vágtak a kerítésbe. A ház előtt halomban áll a szemét, szétvert mosdó, vécétartály hever a fűben. A falból vezetékek lógnak, illetve csak ami maradt belőlük. Eltűntek a kapcsolók, a csövek, még a rácsokat is kivéste valaki. Groteszk, de a riasztónak is lába kélt. Lehangoló látvány. Amíg az udvar szemétdombjai között botorkálunk, egy környékbeli férfi kerül elő. Körbevezet minket.
– Mindent elloptak – tárja szét a kezét alkalmi idegenvezetőnk. – A konvektorokat, a csöveket, mindent. Itt meg cigányok laknak – mutat az egyik ablakra. Körbevisz, hátulról be lehet menni. Szemétkupacokon és emberi ürüléken lépünk át, amíg elérünk az ajtóig. Odabent háromágyas szoba, piszkos takarók és szemét. A többi szobában – a törött ablakokon belátni – szétvert bútorok, leszakadt ajtók, a bejárat felett száraz virág őrzi az egyik rendezvény emlékét. Nem lehet elégszer leírni: lehangoló.
Mi körülnéztünk, nézzen körül ön is! Ehhez csak el kell indítania az alábbi videót.

 

Amaro Kher - Videó: Bálint Csaba
 
Szenti Szabolcs, a CSMRFK sajtóreferense kérdésünkre elmondta, hogy összesen két alkalommal érkezett feljelentés a házzal kapcsolatos bűncselekmények miatt. 
2005 január 11-én érkezett az első. Befeszítették az ajtót, és a mobil színpad fém zárószelvényeit (90 darabot) és 3 darab vasajtót elloptak a raktárból összesen 800 ezer forint értékben. A három elkövetőt később elfogták.
2006 szeptember 8-án ismeretlenek levágták, a rácsot és elvittek egy számítógépet, két monitort és egy szétszerelt számítógépet. A kár 300 ezer forint volt. Az elkövető személyazonosságát akkor nem sikerült megállapítani - tájékoztatott Szenti Szabolcs.
(Délmagyar)
Függelék: a Vastagbőr kapcsolódó cikke:
Hova tűnt 79.623 euró?
2005. március 24-én átadták Szegeden a a nagyközönségnek a Roma Információs Szolgáltató Központ és Közösségi Házat, vagyis az Amaro Khert. Az eseményen megjelent Teleki László politikai államtitkár, aki elmondta: egy valódi közösségi tér jött létre, mely nemcsak Szegednek, hanem az egész régiónak fontos. Az eseményen a szegedi önkormányzat részéről Kozma József alpolgármester, és roma civil szervezetek képviselői is részt vettek.
-Dús és színvonalas programokat várunk a közösségi háztól – fogalmazott Kincses Ferenc, az Együtt A Romákért egyesület munkatársa –, mert ezek segítenek a romák identitástudatának ápolásában.
Czutor Zsolt, az Amaro Kher vezetője elárulta: a tervek szerint ismert roma művészeket – például Szakcsi Lakatos Bélát, a Váradi Roma Cafét, Pege Aladárt – hívnak meg havonta két alkalommal, emellett a helyi művészek is bemutatkoznak. A megnyitó résztvevői már tegnap este megismerkedtek néhány szegedi művésszel, autentikus cigányzenét, jazzt és verseket hallgathattak.
Mesének vége, a nagyszabású tervekből nem lett semmi, a két jelentkező, cigányok között is elismert pedagógus foglalkoztatását nem szavazta meg a CKÖ, majd a közöségi ház rövid működés után már augusztusban bezárt azzal a zavaros indokkal, hogy a kerítés dőlőben van, ezért életveszélyes az egész, nem lehet benne közösségi programokat tartani.
Majd az ingatlant birtokba vette a természet. A Délmagyar lefotózta és lefilmezte a mostani állapotokat. (Kuruc.info: videó fent; képek ITT, a Délmagyar eredeti cikkében)
Na, ez egy tipikus példája annak, mire mennek el az országban a cigányság integrációjára szánt pénzek. Természetesen Kolompár az éllovas a maga 3-4 büntetőügyével, de mik lehetnek még, amiről nem tudunk...
Itt Szegeden például 112.365 euró (~29 millió forint) vált köddé.
Dr.Kozma József alpolgármester 2004-es előterjesztése:
"Tisztelt Közgyűlés!
Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése 148/2003. ( II. 21.) Kgy. sz. határozatában döntött arról, hogy a Roma közösségi és információs központok létrehozása elnevezésű Phare pályázaton konzorciumi tagként részt vesz a város.
A sikeres pályázat érdekében önkormányzatunk a Szegedi Cigány Kisebbségi Önkormányzat részére 5 évre - a pályázat céljainak megvalósulásáig - ingyenes használatba adta a Cserepes sor 35. sz. alatti épületet, melynek becsült forgalmi értéke 24.100.000 Ft volt.
A győztes pályázaton a CKÖ, a Cigány Oktatási Egyesület, Szegedi Cigányok Demokratikus Közössége, a Bartók Béla Művelődési Központ, a Progress Alapítvány és a Szeged M. J. Város Önkormányzata alkotta konzorcium összesen 112.365 euró támogatást nyert.
Ebből az önkormányzat által biztosított épület helyreállítására 32.742 eurót ( 8,489 millió Ft ) fordítottak. Így lehetővé vált egyelőre korlátozott alapterületen a közösségi ház működtetésének beindítása."
Az épület leamortizálása tehát egyértelműen a Szegedi Cigány Önkormányzat sara, övék volt a használati jog, felelősséggel tartoztak érte.Az önkormányzat körülbelül bukta az épületet, a videót elnézve vagy le kell dózerolni, vagy a valamikori 8,5 millió legalább kétszeresét rákölteni.
De ami érdekesebb kérdés: hova tűnt a maradék pénz, amit feltehetően a közösségi ház működtetésére nyert a konzorcium?
Hova tűnt 79.623 euró?
Szegedi CKÖ? Botka úr?
Önök mit tudnak erről, hm?