Számtalan cikkben (egyik legutolsó ITT) számoltunk már be arról, hogy a cigánymentesség szükséges (és sok esetben elégséges) feltétele annak, hogy valahol ne legyen bűnözés. Eddig, többek között, Gagyapáti, Kány, Tornakápolna és Kőröstetétlen volt terítéken; most csatlakozott hozzájuk Jászivány (korábban Hevesivány).

A településen nulla darab cigány él. Ugyan pár évvel ezelőtt beköltözött egy orkcsalád, de a helyi fiatalok „meggyőzték” őket, hogy kívül tágasabb. Nagy szerencséjük az is, hogy csak egy, állítólag jól bekamerázott bekötőúton keresztül közelíthetők meg. A környékbeli települések ellenben már erősen elrákosodtak (elcigányosodtak): Heves, Jászapáti, Átány, Kömlő, Jászkisér. Ami azok bűnözési statisztikáiból is jól látszik.
A település 410 lakójából, 410 már polgárőr

Drasztikusan megemelkedett a bűncselekmények száma egy Jászsági faluban, Jásziványon, ami az elmúlt évekhez viszonyítva elérte az egyet. Az összes bűncselekményt az az egyetlen falopás jelentette, amit kilométerekre a lakott területtől, a határban követtek el.


— Legtöbbször a házalók próbálkoznak a faluban — mondja Zagyi József, a jásziványi polgárőrség elnöke. — Egy-egy alkalommal a dunnát, ágyneműt — vagy épp legutóbb láncfűrészt — kínáló árusok „szállják” meg a falut. Egyszerre több utcában is útra kelnek egy-egy nagy csomaggal az árusok. Már az gyanút kelt, hogy leginkább az idős, egyedülálló nyugdíjasoknak kínálják portékájukat. Szerencsére gyakran beszélgetünk az emberekkel, s mindenki tudja, hogy ezeknek az úgynevezett „árusoknak” legtöbbször nem az értékesítés, hanem a terepszemle a feladata.

A polgárőr parancsnok elmondta, hogy rendszeresen járőröznek, ugyanakkor gyakorlatilag az egész falu polgárőr feladatokat is végez. Ugyanis, amint ismeretlen autót látnak a helybéliek, próbálják annak vezetőjétől tudakolni kihez jött, milyen céllal érkezett a faluba? Ha a válasz nem egyértelmű vagy épp a megadott személy nem is él a településen, azonnal értesítik a polgárőröket.

— Egy idős asszonyhoz próbált bemenni nemrégiben két ember azzal, hogy vennének a kertjében nevelt zöldségekből, de csak húszezresük van, fel kellene váltani. (Kuruc.info: a tipikus felváltós cigánytrükk) Egyikük már indult is a kert hátsó részébe, úgymond megvizsgálni a növények fejlődését... A hölgy nagy hanggal küldte ki az idegeneket portájáról és szólt a polgárőröknek. Mi pedig megkértük az idegeneket, ugyan hagyják már el a falunkat, mert semmi keresnivalójuk nincs itt.

— Az önkormányzat is döntött arról — teszi hozzá Borbély István polgármester —, hogy csak meghatározott helyen, és jól behatárolt időben engedélyezi az alkalmi árusok megjelenését a faluban. Akinek tisztességes a szándéka, annak megfelel, hogy a közösségi házban kipakolja portékáját, s aki szeretne vásárolni a helybéliek közül az odamegy és választ. Volt rá példa — emlékezett vissza a településvezető —, hogy az egyik házaló nagy hanggal állította: nekem bizony a polgármesteri hivatalból pecsétes papírom van róla, hogy járhatom a házakat. Megkérdeztem tőle — folytatta a polgármester — ugyan ki állította ki azt a papírt? Persze nem tudott válaszolni rá, amikor pedig felvilágosítottam, hogy épp a polgármestert próbálja meggyőzni a mesével, már nem is nagyon kellett kérni, hogy hagyja el a falut.

Korábban próbálkoztak azzal a környező településeken, városokban élő, úgymond megélhetési bűnözők, hogy az iványi határból is vigyenek fát. A helybéliek, a polgárőrök, illetve a vadőrök jelzései alapján közülük többet sikerült tetten érni „fagyűjtés” közben. Ráadásul a tipikus zsáktelepülésre egyetlen aszfaltos közút vezet, a dűlőutakon pedig tavasszal és ősszel az esős időben sarassá váló utak miatt, télen pedig a havazás miatt nehéz eljutni Iványra.

Összefogással tudnak eredményt elérni


A helybéliek összefogása nélkül nem lehetne megőrizni a közbiztonságot sem — vélekedett Zagyi József és Borbély István. A 410 főt számláló kis faluban mindenki ismer mindenkit, s törődnek is azzal, hogy mi történik a szomszéd családdal. Összesen 31 polgárőr teljesít szolgálatot saját autóval, de adott esetben mindenki jelzi, ha bármilyen problémát tapasztalnak a községben. A rendőrséggel jó kapcsolatot alakítottak ki, ugyanakkor néhány éve már nem történt olyan eset, amikor a rendőrségnek kellett volna beavatkoznia.
(SZOLJON)