Emlékszünk még arra, hogyan vigyorgott (cikk ITT) a láthatóan semmiféle megbánást nem tanúsító gyilkoscigány Kurai „Muki” András  a tárgyalásán? Nos, Cozma cigány gyilkosai sem különbek: ugyanezt csinálják, ahogy az a különben cigányfajvédő, így ilyen, kis védenceiket rossz színben feltüntető részleteket alaptalanul le nem hozó Origo megírta.

Reméljük, hogy ezt a körülményt a bíró majd figyelembe veszi akkor, amikor a korcsok esetleges megbánást színlelnek. (Amely, ahogy az az Ősember-akció során is kiderült, természetesen megjátszott, még csak véletlenül sem igazi. Cigányaink számára kifejezetten dicsőség az, ha „gádzsót” gyilkolhatnak.) Egy tökösebb amerikai bíróságon a bíró egy vigyor láttán azzal kezdené, hogy: "Fejenként 20 évről indulunk, megkezdem az ügy tárgyalását."

Rengeteg egyéb érdekesség is van a jelentésben. Pl. ez: „11:31 - Miután korábban szembesítették R. Sándort azokkal a vallomásokkal, melyek rá nézve terhelőek, kijelentette: ezek a vallomások hamisak, "nem értem, hogy mi folyik körülöttem".” Igen, tudjuk, meglehet, ottsemvót, ahogy azt cigányaink oly előszeretettel hangsúlyozzák (lásd az aranyköpés forrását ITT). Aztán majd jön a "nem emlékszem" is - ha lehet hagyatkozni az előítéleteinkre. Vagy ez: „10:08 - Az ügyésznő teljesen eltolta a mikrofont magától, így már aztán tényleg semmit nem hallani. Szervezésből megbukott a bíróság, reméljük, a védett tanúkra jobban odafigyelnek majd.” Hát nem röhej...?  Egy ilyen súlyú, és ekkora nyilvánosságra számot tartó bűncselekmény tárgyalásánál még a legalapvetőbb dolgokat sem tudják (vagy nem akarják?) biztosítani. Az pedig, hogy, idézem, "Sz. Iván és N. Győző az udvaron, őrök gyűrűjében várakozik. Sz. Iván kedélyesen beszélget vádlottársával, közben jóízűen nevetgélnek", bizony, súlyos hiba. A tettestársak az eljárás végéig különválasztva kellene, hogy legyenek.

A teljes cikk:
 
Cozma-ügy: mosolyogva várták a tárgyalást a vádlottak

Több mint másfél évvel ezelőtt, 2009 február 8-án a veszprémi Patrióta lokál előtt brutális módon, mintegy kivégzésszerűen meggyilkolták Marian Cozmát, az MKB Veszprém játékosát. A Veszprém Megyei Bíróságon ma kezdődik meg a per, az ügyészség három embert vádol emberölés bűntettével: R. Sándor sárbogárdi, N. Győző budapesti és Sz. Iván enyingi lakost. Sz. Iván és N. Győző nevetgélve várta a per kezdetét.

A gyilkossággal vádolt személyek mellett bíróság elé áll P. Gábor budapesti és B. Csaba zalaegerszegi lakos. A negyed- és ötödrendű vádlottat egy rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolják.



A büntetőpernek további két vádlottja is van: G. Péterné és A. László budapesti lakost emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolással vádolják, Marian Cozma meggyilkolását követően ők segítették R. Sándor és N. Győző Ausztriába menekülését.

A Cozma-ügyben az ügyészség az emberöléstől elkülönítette a csoportosan elkövetett és a köznyugalmat súlyosan megzavaró garázdaság bűntettét. Ez utóbbi bűncselekményt illetően a Veszprémi Városi Bíróság június 16-án már megkezdte a 25 vádlott ügyének tárgyalását.

9:00
A tárgyalás eredetileg 9-kor kezdődött volna el, ám várhatóan fél órát csúszik, mivel R. Sándort még nem hozták meg. Sz. Iván és N. Győző az udvaron, őrök gyűrűjében várakozik. Sz. Iván kedélyesen beszélget vádlottársával, közben jóízűen nevetgélnek. A hozzátartozók is megérkeztek, ők a folyosón várják a tárgyalás kezdetét.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az újságírók egy részét egy külön teremben helyezték el, ahol kivetítőn nézhetik a tárgyaláson történteket. Ennek többen örülnek, mivel a garázdasággal kapcsolatos tárgyaláson a hozzátartozók nem egyszer vegzálták az újságírókat, amelyet most a külön teremben való elhelyezés meggátol.

9:30
Megkezdődött a per, információink szerint ma, azaz az első tárgyalási napon a vádirat ismertetése után a vádlottakat is meghallgatják, kérdés, hogy tesznek-e vallomást.

9:43
Megkezdik a vádirat ismertetését, amiből nem hallani semmit, mikrofont ugyanis nem tettek az ügyész elé. Pár perc alatt megoldották a problémát, de így sem lehet rendesen hallani.

9:55
A vádirat a hivatalos verziót ismerteti, mely szerint a társaság nem előre tervezetten érkezett a Patrióta Lokálba, ahol rögtön kötözködni kezdtek. A csoport "demonstratíve" lépett fel. Ekkor több tucatnyian távoztak a helyről, mert érezték, hogy balhé lesz.

A verekedés a pincében tört ki, ahol R. Sándor vesén szúrta Cozmát, akit ezután ütöttek-vertek. Cozma ezután kimenekült. R. Sándorék ekkor üvegeket vettek fel, és a kézilabdások után dobták, közben mások is megsérültek. Többen az arcukon sérültek meg, egy lánynak 5mm-es felszínes vágott seb keletkezett az arcán.

10:04
Cozmát a vádirat szerint R. Sándor szúrta szíven, bal kézzel, nagy erővel, miután félkörbe fogták, és falhoz szorították. A kézilabdás a szúrás után hátralépett, mellkasához kapott, és hátraesett. Ezután még rugdosták. R. Sándor az autóban, távozóban megmutatta a véres kést, közölte, hogy használta, majd kidobta a nyolcas úton.

10:08
Az ügyésznő teljesen eltolta a mikrofont magától, így már aztán tényleg semmit nem hallani. Szervezésből megbukott a bíróság, reméljük, a védett tanúkra jobban odafigyelnek majd.

10:16
Az újságírók által nem hallott vádiratismertetés után a vádlottak meghallgatása következik.

10:19
Mivel az őrök nem segítettek, a STOP fotósa - aki bemehetett a terembe - szólt, hogy igazítsák meg a mikrofont, megtették, de így sem lehet hallani semmit.

10:24
Hallelúja, halljuk az ügyésznőt! Egyik kollégánk megpiszkálta a berendezést, ami így már működik. Igen, mindez az év tárgyalásán történik.

10:27
A hang épp a vádirat ismertetése után jött vissza. A bíró szünetet rendel el. Negyed óra múlva folytatódik a tárgyalás.

10:50
Az első- másod- és harmadrendű vádlottakat hallgatják ma meg, már ha lesz rájuk idő.

R. Sándor hallgat

10:55
R. Sándor következik. R. Sándor nem szeretne nyilatkozatot tenni, és arra sem válaszol, hogy bűnösnek érzi-e magát.

11:00
A bíró felolvassa R. Sándor korábbi vallomását, amelyben a leghangsúlyosabb elem, hogy őt fejbevágták a lenti verekedés közben, továbbá, hogy spontán érkeztek a Patrióta Lokálba egy születésnapi buliból N. Győzővel és P. Gáborral.

11:15
R. Sándor szerint Cozma kóstolgatta N. Győzőt. Cozmáról R. Sándor azt hitte, orosz bűnöző. Állítja, ösztönösen védekezett. A gyilkosságról vallomásában nem beszél, ehelyett saját sérüléseit sorolja. Állítja, nem volt nála szúró-vágó eszköz.

11:20
R. Sándor a Patrióta Lokálban nem találkozott egyenruhás rendőrrel, társai pedig bulizás közben senkit nem zavartak, kulturáltan szórakoztak. Cozmáékat korábban soha nem látta, nem is ismerte őket.

Ausztriai utazásukat azzal magyarázta, hogy N. Győzővel gyakran utazik. Mint mondta, nem szökött, nem "azért" hagyta el az országot, az igazoltatás után jött rá, hogy keresik a rendőrök.

R. Sándor állítja, utólag tudta meg, hogy volt "szurkálózás", és "nem is tudta mire vélni"...

11:25
R. Sándor semmilyen kést nem látott, és senkit nem is ismer. Sem B. Csabát, sem a barátnőjét. Ő csak N. Győzőt figyelte, és csak utána ment. Cozma provokált, ezt hangsúlyozza többször is R. Sándor vallomásában.

11:30
R. Sándor lokálbeli földre kerülése után már semmire nem emlékszik, még arra sem, hogy került az ágyba. Szerinte N. Győző híresztelte már a helyszínen, hogy R. Sándor megszúrta Cozmát, de ezt is csak utólag tudta meg.

R. Sándor nem érti

11:31
Miután korábban szembesítették R. Sándort azokkal a vallomásokkal, melyek rá nézve terhelőek, kijelentette: ezek a vallomások hamisak, "nem értem, hogy mi folyik körülöttem".

R. Sándor a tárgyaláson kijelentette, fenntartja korábbi vallomásait. A tárgyalás egy órakor folytatódik N. Győző és Sz. Iván meghallgatásával.

13:05
Egy óra van, a vádlottak még sehol, és a családtagok is kint ülnek még. Az újságírók és a bíró már bent van.

13:10
Második felvonás, a másodrendű vádlott beszél. N. Győző kijelenti, valóban részt vett a fenti verekedésben, de senkit nem segített abban, hogy megöljön valakit, és ő sem ölt meg senkit.

N. Győző is hallgat

13:15
N. Győző sem kíván vallomást tenni, ám a szembesítésbe belement, és mint mondja, a kérdésekre is válaszolni fog. A bíró ismerteti korábbi vallomását.

13:20
N. Győző szerint Cozma a Patrióta Lokálban agresszív viselkedésével feltűnést keltett. A kézilabdás szerinte nagyképű volt, lökdösődött, és egy ilyen alkalommal N. Győző megtolta Cozmát, hogy ő - azaz N. Győző "ne essen hátra".

N. Győző se látott semmit a gyilkosságból, bár ő nem hivatkozik memóriavesztésre.

13:25
N. Győző szerint egyértelműen Cozma kezdeményezte a lenti verekedést. Szóba kerül ismét R. Sándor fejbeütése, amit N. Győző is látott.

Állítólag N. Győző is majdnem végig a földön volt a lenti verekedés alatt.

13:30
A másodrendű vádlott is helyi "keményfiúnak" nézte Cozmáékat. Azt, hogy szökni akart, ő is tagadta. Arra a kérdésre, hogy gyakran utazik-e külföldre ilyen kevés csomaggal, N. Győző igennel válaszolt.

13:32
N. Győző is azt mondja korábbi vallomásában, hogy nála nem volt kés, hangsúlyozza továbbá, hogy a kinti verekedést (is - a szerk) Cozmáék kezdeményezték.

13:40
Cozma agresszíven nézett - festette le a lokálbeli helyzetet N. Győző, aki szerint a verekedést Cozma kezdeményezte: a kézilabdás rángatta őt, mint egy rongybabát. N. Győző szerint egyébként R. Sándor meg akart akadályozni a verekedést úgy, hogy közéjük állt.

13:45
Beismeri, hogy kint ő rúgta fejbe Sesumot, de csak azért, mert azt hitte, hogy a lehajoló ember bántani akarja R. Sándort. N. Győző a földön fekvő Cozmát összekeverte R. Sándorral, aki fölé hajolt Sesum.

13:50
Az is kiderül, hogy N. Győző miért nem látta a gyilkosságot: egyrészt mert vele szemben is támadólag lépett fel valaki, és rá koncentrált. Másrészt szinte azonnal visszament a Patrióta Lokálba a tánctérre, hogy megkeresse R. Sándort, akit nem látott.

A kamera viszont mást mutat - jelezte a rendőrség, mire a vádlott elbizonytalanodott, és módosította vallomását annyiban, hogy csak azt tudja, hogy bement a bejárati ajtón.

13:55
A vasárnapi napra N. Győző - csakúgy, mint R. Sándor - nem teljesen emlékszik.

14:00
Hogy tévesztette össze Cozmát R. Sándorral N. Győző? Vallomása szerint a felfokozott állapot miatt nem tudta felmérni, hogy ki vannak kint, és mi zajlik. Abban viszont biztos, hogy a verekedést, verekedéseket nem ők kezdték.

14:05
N. Győző bár válaszolna a kérdésekre, de erre nincs szükség, mivel senki nem intéz hozzá kérdést. A bíró szünetet rendel el, ami után Sz. Iván következik.

Sz. Iván sem kíván vallomást tenni

14:20
Sz. Iván sem kíván vallomást tenni, az utcára érkezéstől számítva viszont hajlandó kérdésekre válaszolni.

14:25
A bíró Sz. Iván korábbi vallomásait ismerteti. Ő is azt hangsúlyozza, hogy spontánul, és csak ünnepelni mentek a Patrióta Lokálba. B. Tamás javaslatára döntöttek a veszprémi hely mellett.

14:30
N. Győző azt mondta neki, hogy Cozma kóstolgatja. Ezután azt látta, hogy N. Győző megpróbálja megütni Cozmát. Sz. Iván N. Győzőt vissza akarta fogni.

14:35
Sz. Iván a kinti verekedést meg akarta akadályozni. A harmadendű vádlott szerint R. Sándor - vagy ahogy ő hívja, Csoki - meg volt vadulva. Sz. Iván a biztonsági őrrel verekedett, ő emiatt nem látott semmit a kinti eseményekből, és amiatt, mert ő is visszament a Patrióta Lokálba.

Sz. Iván szerint N. Győző mondta azt, hogy a "Csoki szúrt", arra a kérdésre, hogy "mi
 történt a gyerekkel".

Sz. Iván sem érti

14:40
Sz. Iván nem gondolta volna, hogy ekkora probléma lesz egy verekedésből. Egyébként ő se látott senkinél sem kést, és először járt a Patrióta Lokálban. "Bármit megteszek, hogy tisztázni tudjam magam" - jelenti ki vallomásában Sz. Iván.

14:43
Sz. Iván úgy érvel, hogy ha benne lett volna a gyilkosságban, akkor nyilván nem vállalt volna akkora kockázatot, hogy másnap vásárolgat egy nyilvános helyen, ahol bárki felismerheti. Sz. Iván vasárnap születésnapi ajándékot vett, és találkozott is a Patrióta egyik biztonsági emberével.

14:52
Sz. Iván emlékei szerint mindösszesen 4 másodpercet tölthetett kint az utcán (amikor a gyilkosság történt - a szerk.), utána visszament a Patriótába.

15:00
Kezd az ujjunk már fáradni, de kitartunk!

15:06
Az ügyésznő kérdez:
- Hányadikként és kiknek a társaságában érkezett ki az utcára?
- Én léptem ki utoljára.
- Felállt-e bokszoló állásban?
- Nem álltam fel.
- Tett-e kint trágár kifejezéseket Marian Cozmára?
- Nem tettem.
- Látta-e azt a pillanatot, amikor Cozma földre esik?
- Nem.

15:10
Szembesítés következik. Sz. Iván azt mondta, R. Sándor meg volt őrülve, R. Sándor szerint ez nem igaz.

15:15
R. Sándor kérdésre válaszolva kijelenti, hogy ő nem látta az utcán Sz. Ivánt.
N. Győző kijelenti, ő biztosan nem mondta azt, hogy a "Csoki szúrt".

15:25
R. Sándor is kijelenti, hogy nem látta Sz. Ivánt kint. N. Győző is azt állítja, hogy ő sem látta Sz. Ivánt kint. Vége, a tárgyalás holnap folytatódik. A családtagok sírva búcsúznak a vádlottaktól.