Alább az ATV cikke. Vannak benne értelmes, máshol eddig nem publikált vagy egyenesen az ATV-vel megesett esetekről beszámoló igazságmorzsák is, bár tartalmaz egetverő baromságokat és eredendően rajvédő.

Ez utóbbi kapcsán nyomatják például a propagandát, hogy a véderősök támadtak: nos, egyetlen épeszű ember nem veszi komolyan, hogy a Véderő-vezető Eszes szerint négy, a („nácivédelemben”  igazán nem érdekelt, mert TASZ-os) Juhász Péter szerint (is csak) 6-8 véderős aktivista oda fog menni a cigánysorra, több száz(!) cigó közé, és elkezdi őket kővel dobálni meg lincselni. Lőfegyverek (amik ilyen szintű túlerő ellen az egyetlen használható fegyverfajta) nélkül, természetesen.

Ennek ellenére igazán érdekes és igaz dolgok is találhatók az anyagban, ami nagyon kevés hasonló, nem(!) radikális jobboldali médiumról mondható el (lásd pl. a Heti Válasz-féle nyílt levél-leközlését [kötelező anyag ITT] vagy a Magyar Hírlap tegnapi anyagait [nagyon ajánljuk EZT]). Például a zárásra érdemes odafigyelni: lehúzták az ATV-seket a cigók, éhségre hivatkozva, közben meg jót röhögtek, hogy megint hogy átb@sztak egy ostoba gádzsót...
Mégvalami. Már a reggeli cikkünkben rámutattunk, egyes médiumok (pl. a Bors) milyen lóhalálában átírták a cikküket és törölték az eredetileg 80-100 véderős támadásáról szóló részeket. Azóta egyértelműsödött, miért tették ezt: azért, amit ez a cikk is egyértelműsít, hogy ti. az egész lincselés térfigyelő kamerák előtt történt. Amik, ugyebár, eleve hiteltelenítenének bármiféle 80-100 főből álló nácihordáról szóló hazugságot. Nem csoda, hogy a Bors is milyen gyorsan öncenzúrát gyakorolt. Ahogy az sem csoda, hogy az előbb már említett, TASZ-os Juhász Péter is csak  6-8 véderősről beszél, és nem próbál többet hazudni. Tudja ő is, mi a dörgés, és hogy most a lincselő cigók kegyetlenül megszívták azzal, hogy mindent rögzítettek a kamerák, így (most az egyszer), a komolyan vehetőségének megőrzése érdekében, nem hazudik...

A cikk:

Kő, karó, pisztoly – éjjel elszabadult Gyöngyöspata
Állítólag egy térfigyelő kamera rögzíthette, hogyan kezdődött és végződött az a verekedés Gyöngyöspatán, amiben négy ember sérült meg. Itt a kő, az ököl és a karó dominált, közben pedig egy pisztolyról beszélnek a faluban.


Visszahúzódott reggelre a rendőráradat Gyöngyöspatáról: míg éjszaka a Belügyminisztérium szerint a hivatalos források szerint több száz, az atv.hu által megkérdezett szemtanúk szerint mintegy 150 rendvédelmis mozgott a faluban, reggelre egy két tucatra csökkent számuk, és a szokott helyen, a cigánysor elején állomásoznak. Az éjszakai vonulás oka az volt, hogy két incidens is történt a faluban: egyrészt a szemtanúk szerint egy roma azért riasztotta a rendőrséget, mert állítása szerint pisztollyal fenyegették, másrészt kitört egy jelentősebb verekedés.

Ami az első esetet illeti, magyarázata a helyszínen tartózkodó Juhász Péter a TASZ-tól, a faluban mintegy 5-10 házban szállásoltak el véderősöket, és az egyikben – születésnapra való hivatkozással – minden este erőteljesen áll a bál, és folyik az alkohol. És miután magasra hágott a „kedv”, a bulizók állítólag pisztollyal megfenyegettek egy roma férfit, aki riasztotta a rendőrséget – a kékruhások ki is szálltak a helyszínre, de helyi forrásaink szerint beérték egy adatfelvétellel.

Közben a megfenyegetett roma férfinál számos ember gyűlt össze, és ekkor érkezett a hír, hogy a cigánysoron megtámadtak egy házat, úgyhogy mindenki odasietett. A létszámról szórnak a vélemények, egyes források 30-40 véderősről beszélnek, Juhász Péter azonban szolidabb, 6-8 fős csoportról beszél – arról azonban nincs vita, hogy a csapat kövekkel kezdte dobálni a romák lakta rész egyik házát. (Megjegyzendő: a hivatalos véderős álláspont mégis eltér, eszerint mintegy 80 roma rontott négy békés civilre.) Ami hibának bizonyult, ugyanis heveny tömegverekedés tört ki, amiben négy ember sérült meg.

A sebesültek között egy roma kamasz akad, a másik három véderős – egyikük sérülései nagyon súlyosak, ugyanis karókkal és egyéb segédeszközökkel verték. A verekedés okán egyetlen roma férfit állítottak elő, csoportosan, felfegyverzetten elkövetett garázdaság gyanújával. Védelmét a TASZ ügyvédje látja el, neki jelezték, hogy védencét őrizetbe kívánják venni. Hogy pontosan mi történt, azt egyébként viszonylag precízen megállapíthatják a hatóságok, ugyanis forrásaink szerint egy térfigyelő kamera rögzíthette az eseményeket.

Ami a véderősök jelenlétét illeti, a roma sorral szemközt lévő Kecskekőre csak „mulatni” járnak ki a véderősök, egyébként a falu házaiban húzódnak meg. Juhász Péter szerint ez eddig is így volt, szinte nem is lehet érzékelni a jelenlétüket, csak akkor, amikor – ahogy ezt kedd késő este is tették – kicsapnak szállásaikról egy-egy akcióra.

Bár a megjelenési formája újszerű, a feszültség korántsem az. A falu emlékezete 2002-re teszi a konfliktusok felerősödését, ekkor találta ki ugyanis a politika a "megélhetési bűnözés" kifejezést, és az atv.hu-nak nyilatkozó falusiak szerint a romák minden kilengésükre ezt a címkét ragasztották. És nagyjából ekkor kezdett pusztulni a hírekben ma csak a véderősök főhadiszállásaként emlegetett Kecskekő is, amit pedig korábban a "Mátra gyümölcstermő kertjeként" tartottak számon.

Csak hát, magyarázzák a gyöngyöspataiak, a gyümölcsös völgy éppen a cigánysor mellett fekszik (ahol valóban nem könnyű az élet, a legtöbb ház félbehagyva vagy megroskadva, néhol 50 négyzetméterre zsúfolódik össze tucatnyi ember, stb.), úgyhogy a romák a helyiek szerint gyakran átrándultak gyümölcsöt szedni. "Nem az volt  a baj, hogy elvitték a termést, hanem az, hogy kárt okoztak, szétszedték a kisházakat, tönkretették a szerszámokat", kesereg egy idős bácsi. Évi 500 bejelentés futott be a rendőrségre, de nem történt semmi. Úgyhogy a - roma jelölési forma szerint - a parasztok besokalltak, és kivonultak a 100 megművelt telekről (ami közül egyébként három cigánycsaládok tulajdonban volt, de azokat sem kerülték el a dézsmálók.)

A feszültség aztán 2006-ban kulminált amikor egy, a Szögi Lajos halálával végződő olaszliszkai incidenshez hasonlatos esetre került sor. A helyiek elmondása szerint cigánygyerekek épp egy parkoló autóból vitték el ami mozdíthatónak tűnt, amikor a kocsi tulajdonosa rájuk kiabált. A srácok elfutottak, de egyikük megcsúszott, orra bukott és el is eredt az orra vére. Nemsokára vagy 50 roma érkezett, hogy parasztok meg akarják ölni a gyereket, és le is ütöttek két embert. Ekkor összefogott a falu, felvonult, és így konszolidálódott némiképp a helyzet,

Ami aztán ismét elmérgesedett. A 2800 fős faluban azt mondják, a mintegy 450 roma közül csak 15-20 sihederrel és fiatalemberrel van baj, ők kezelhetetlenek, ha úgy alakul, saját szüleiket is meglopják. Nekik köszönhető többek között, hogy a Jobbik kiemelten figyelmet szentelt a településnek, ugyanis ájultra verték a helyi pártvezető fiát, három napig feküdt kórházban. Egyikük egyébként hosszan beszélgetett az atv.hu tudósítójával is, akitől finanszírozást remélt. "Feri bácsi, egész nap nem ettem, 12-en vagyunk", magyarázta, szavait némiképp hiteltelenítették kacagó társai. De Feri bácsi fizetett.