A Manna – szemben a hazai sajtóval (ne feledjük, a Népszabadság pl. egy büdös szóval nem említette a gyilkosságot, miközben a hír a jóval kisebb terjedelmű Magyar Nemzetbe belefért!) - kifejezetten korrekt anyagban számolt be a tegnapi kosarasgyilkosságról.
Az anyagból kiderül az, amiről a cigányok által befenyített szemtanúk, ill. helyi rendőrök kussolnak: igenis cigány a gyilkos és igenis egy helyi bűnszervezet, a Butoane-klán tagja.
Mondjuk egy bizonyos fokig érthető, miért nem mernek nyilatkozni a csapattársak. Félnek a cigányok bosszújától: tudják, senki se tudja megvédeni őket. (Ahogy azt már az előző cikkünkben kifejtettük, Gyurgyevó elképesztően cigányfertőzött). Az meg, hogy a rendőrök is megpróbáltak az elején „terelni”, azt hazudni, hogy szó sem volt bűnszervezetről, valamint hogy csak egy gyanúsított van, akinek ráadásul a származását is elsunnyogták, egyrészt azt igazolja, hogy ők is rettegnek a cigó maffiózóktól, másrészt, hogy Románia retteg, ne történjen ugyanaz, mint Bulgáriában vagy Csehországban. Ahol, ugyebár, egy egész nemzet vonult ki az utcára a cigányok ellen. Lehetséges, ezt nem akarja a román vezetés, ezért van kussolás és sunnyogás...
A cikkben (a fentiek egyértelműsítése mellett) a címben is kiemelt részletre érdemes odafigyelnünk: „A gyanúsított elismerte, hogy "meglökte" az áldozatot, amiért az felkérte táncolni a barátnőjét.” Cozmát is úgymond „meglökték” a gyilkoscigányok. Érdekes, hogy valahogy soha nem halnak bele a kosarasok, kézisek, ha a pályán meglökik őket. Itt meg azonnal és mindig, ha a „meglökő” cigány. Vajon mi lehet ennek az oka? (A kérdés természetesen költői.)
A Manna mellett az Adevarul is megírta mindezt; román nyelvű cikkük ITT (Google Translate „fordítás” ITT).
A teljes cikk:
Megöltek egy amerikai kosárlabdázót
A 23 éves Chauncey Hardy-t Giurgiuban verték agyon egy zenés szórakozóhelyen. A fiatal amerikai kosárlabdázót kómában szállították kórházba. A sportoló két szívrohamot szenvedett, és fél órával a műtét után elhunyt.
A rendőrök 20 személyt hallgattak ki az ügyben. A fő gyanúsított egy giurgiui  (Kuruc.info: ha már magyarok lennénk, akkor beszéljünk is magyarul: "gyurgyevói") bűnszervezet, a Butoane-klán tagja, és Gipsy (Kuruc.info: gyk. "cigány") becenéven ismert alvilági körökben. A gyanúsított elismerte, hogy "meglökte" az áldozatot, amiért az felkérte táncolni a barátnőjét.
Chauncey Hardy-t ököllel ütötték meg, és az esés következtében olyan fejsérüléseket szenvedett, amelyek miatt azonnal kómába esett.
A sportoló a CSS Giurgiu kosárlabdacsapatnál játszott, a szombati Dinamo Bukarest elleni meccsen ő volt a legjobb játékos: 22 pontot szerzett a csapatának.