Nem azért állított elő a rendőrség a múlt szombati, Erzsébet téri rendezvényről több embert, mert a demonstrálók gárdista egyenruhát viseltek, hanem mert megtiltott rendezvényen vettek részt, és ellenszegültek a rendőri intézkedésnek – jelentette ki Bencze József országos rendőrfőkapitány pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján. Tegnap még az számított a legújabb indokolásnak (legalábbis Draskovics szerint), hogy a terrorizmus pártolása miatt oszlattak, ma már azt mondják: a közlekedést akadályozták.
A főkapitány gátlástalanul hazudott: a rendőrség jogszerűen tiltotta meg a rendezvény megtartását. Az oszlatás is jogszerű volt, mert a megjelentek egy megtiltott rendezvényen vettek részt, és a rendezvény több esetben is elvesztette békés jellegét, rendőrökre támadtak, ami önmagában is feloszlatási ok.
Hangsúlyozta: a rendőrség nem azért állított elő néhány tüntetőt, mert a Magyar Gárda formaruháját viselték. Minden esetben a jogszerű rendőri intézkedésnek való ellenszegülés miatt tett feljelentést a rendőrség, az más kérdés, hogy az előállítottak büszkén vállalták, hogy a Magyar Gárda tagjai, és a szervezet formaruháját viselik – tette hozzá.
A főkapitány a július 4-ei eseményekkel kapcsolatban elmondta: még szombat előtt egy magánszemély jelentett be rendezvényt a Kossuth térre, ezt az egyeztetés során megváltoztatta és a Szabadság teret választotta. A teret azonban az V. kerületi önkormányzat már korábban átengedte kulturális rendezvény céljára, így a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK) már nem volt jogköre elbírálni a bejelentést. Ezt a bejelentő tudomásul vette.
Július 4-én délben, délután fél 4-kor és fél 5-kor magánszemélyek jelentettek be rendezvényeket a főváros három különböző pontjára. A rendőrség mindhárom rendezvényt megtiltotta, arra hivatkozva, hogy a közlekedés más módon nem biztosítható. Bencze József emlékeztetett arra: az Alkotmánybíróság korábban úgy foglalt állást, hogy meg lehet tiltani egy rendezvény megtartását, ha a rendőrségnek nem áll rendelkezésére elég idő a közlekedés más útvonalon való biztosítására. A tiltó határozatot egy bejelentő megfellebbezte, kettő tudomásul vette.
A rendőrségi tiltás ellenére azonban több csoport is érkezett a korábban meghirdetett demonstrációkra, őket a rendőrség folyamatosan tájékoztatta arról, hogy tiltott rendezvényen vesznek részt, és felszólította őket a helyszín elhagyására. Aznap egyébként további 45 rendezvényt biztosított a BRFK. A főkapitány hangsúlyozta: a gyülekezési törvény felhatalmazza a rendőrséget arra, hogy a megtiltott rendezvényt feloszlassa. Az oszlatás során „a legnagyobb kímélettel, arányosan és fokozatosan járt el az intézkedő parancsnok és a biztosításban részt vevő rendőri erők” – mondta. Hozzátette, hogy a tüntetők passzív ellenállására reagálva a rendőrség elkezdte feloszlatni a rendezvényt, igazoltatásba, előállításba kezdett. Megjegyezte: az oszlatás nem mindig vízágyú, „vannak kíméletesebb módok is”.
A szabálysértési törvény tartalmazza, hogy a jogszerű rendőri intézkedésnek ellenszegülő szabálysértést követ el, a rendőrségi törvény pedig azt, hogy aki a szabálysértést tovább folytatja, azt a rendőrség előállítja. Ennek megfelelően járt el a parancsnok – hangsúlyozta Bencze József. Mint mondta, öt embert bűncselekmény gyanúja miatt állítottak elő, közülük négyet hivatalos személy elleni erőszakkal, egyet pedig lopással gyanúsítanak. A többi esetben a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés, és más cselekmény – például garázdaság, közlekedési szabálysértés, közbiztonságra veszélyt jelentő eszköz tartása – volt a feljelentés oka. Három esetben lufiba töltött emberi vagy más eredetű vizelet miatt állítottak elő demonstrálókat.
Bencze József közölte: mindenkinek, akit a rendőri intézkedés során előállítottak vagy igazoltattak, van lehetősége jogorvoslatra, ezzel eddig kilencen éltek. A szabálysértési ügyekben pedig a bíróság jár el. A szombati oszlatás összesen 89 millió forintba került, a rendőri eszközökben félmillió forint kár keletkezett.
Hozzátette, hogy július 11-ére a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelentett be rendezvényt a Szabadság térre, ezt a rendőrség tudomásul vette, valamint egy magánszemély jelentett be rendezvényt az Erzsébet térre, s erre „rácsatlakozott” a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. Szombatra a fővárosban 50, az ország többi részén 21 rendezvényt jelentettek be. A főkapitány megjegyezte: a büntető törvénykönyv szerint az, aki egy feloszlatott egyesület vezetőjeként lép fel, megvalósítja az egyesülési törvénnyel kapcsolatos jogsértést. Ha valaki jogsértést követ el, a rendőrség határozottan, szakszerűen és törvényesen lép fel vele szemben – jelentette ki. Megjegyezte: mivel sok rendezvényt tartanak szombaton a fővárosban, a budapesti rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el.
Visszavonták a Gárda-egyenruha tiltását
Félreértésre adhatott okot, ezért visszavonta azt Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatójának a Magyar Gárdával kapcsolatban kiadott intézkedését Bencze József országos rendőrfőkapitány; ezt maga a tábornok mondta el pénteken újságíróknak. A főkapitány elmondta: a bűnügyi főigazgató, Házi István az ő távollétében adta ki ezt az intézkedést. Mint mondta, ebben a múlt csütörtöki – a Magyar Gárda Egyesületet jogerősen feloszlató – bírósági ítéletet követően kiadott intézkedésben részben a bírósági ítéletről szóló tájékoztatás, részben „segítő jellegű értelmezés” volt arról, hogy „a rendőrség mit tehet, mit nem tehet, milyen jogalapja van különböző intézkedésekre”. „Ezt az intézkedést valóban visszavontam” – mondta, döntését pedig azzal indokolta, hogy az félreértelmezhető volt, mivel „polgári bírósági véleményeket hozott be a rendszerbe”.
(MNO / MTI)