Izraeli, amerikai, ausztrál és kanadai (egyelőre) zsidók egy egyesült államokbeli bíróságon
kárpótlás iránti keresetet nyújtottak a Magyar Köztársasággal, illetve a MÁV-val és a MÁV Cargo jogutódjával szemben, mert állításuk szerint a nevezett alperesek részt vettek a második világháborús zsidóirtásban, és a zsidók vagyontárgyainak elrablásában.
A hírt Izraelben sokan a már régebbről jól ismert magyarellenes gyűlölködéssel kommentálják, ám vannak olyanok is, akik a mostani keresetet elítélendő pénzbehajtó akciónak tekintik.
Izraelben a világhálón is elérhető lapok közül csak a Válláh!Hádásot nevű hírportál tett közzé részletesebb beszámolót a kereset benyújtásáról. Ám minket nem is annyira maga a hír, hanem ezúttal is inkább az izraeli olvasók által a portál szerkesztőségébe beküldött kommentárok érdekelnek. A Magyarországról szóló cikkeket rendszeresen kommentáló izraeliek közül néhányat már az álnév használata ellenére is fölismerünk. Róluk elmondhatjuk, hogy nem nagyon szívlelik a magyarságot, ám ezúttal – érdekes módon – a gyűlölködők kórusa mellett több olyan héber nyelvű beíró is hallatta véleményét, akiknek már elegük van a nemzettársaik által a holokauszt ürügyén kezdeményezett újabb és újabb pénzbehajtó akciókból. Ezek az izraeliek olyan hangnemben ítélik el a saját népük egyes tagjait, hogy ha azt nem zsidók tennék, akkor rögtön antiszemitának nyilvánítanák őket. Az olvasói véleményeket a megjelenésük sorrendjében, változtatás nélkül közöljük. Egy-egy kommentárt csak azért hagytunk ki, mert annyira semmitmondó, hogy fölöslegesen töltenénk ki vele a helyet.
Az olvasói beírásokból ismét kiderül, hogy az izraeli polgárok a második világháború idején történt eseményeket a valós tényeket, adatokat figyelmen kívül hagyva rengeteg, már-már folklorisztikusnak is nevezhető elemet fölvonultatva kommentálják. A vélemények közlése után talán a történészek vagy a szociológusok feladata lesz a belőlük kiolvasható állítások földolgozása, a megfelelő helyükre tétele, s a következtetések levonása.
Természetesen továbbra is várjuk a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának állásfoglalását az izraeli sajtóban időnként napvilágot látó szélsőségesen magyargyűlölő megnyilvánulásokra, még akkor is, ha azok olvasói véleményként vannak megjelenítve. A Bem József téri intézménynek ugyanis ez lenne az egyik legfontosabb feladata.
Hering József – Kuruc.info
Íme az izraeli olvasói vélemények fordítása:
1. Meglepődtem: Magyarország még nem fizetett kárpótlást? Akkor bizony itt az ideje, hogy fizessen. Nem szabad lemondani, szabadkozni, hogy miért követeljük, hanem el kell érnünk, hogy jó sok pénzzel kárpótolják a magyarországi holokauszt túlélőit. (Aláírás nélkül)
2. Jó, hogy benyújtották a keresetet. (Olvasó)
3. Édesapám Magyarországon tartózkodott és ott élte túl a holokausztot. Hogyan lehet csatlakozni a keresethez? (Mihál)
4. Most, hetven év múltán nyújtják be a keresetet! Egyáltalán vannak még holokauszt-túlélők? Lehet, hogy néhányan közülük még élnek, s végül kapnak is valamit a kereset nyomán, de az is csak tíz év múlva lesz. Akkor meg mi szükség van erre? (Jorám)
7. Magyarország 1941. június 27-én Németországgal együtt megtámadta a Szovjetuniót, s Kelet- Galícia elfoglalása után Magyarország rögtön mintegy 24 ezer zsidót küldött a halálba. A MÁV 1944. április 14-én egy osztrák vasúttársasággal együtt kidolgozta az auschwitzi halálvonatok menetrendjét. A 156 szerelvény mindegyike háromezer zsidót szállított embertelen körülmények között. Útközben közülük sokan öngyilkosok lettek, vagy megőrültek. Magyarország hatóságai elrabolták a zsidók vagyonát, s a nagy rablásból az egyszerű állampolgárok is kivették a részüket, s máig kereskednek a zsidóktól elrabolt vagyontárgyakkal. Példának hozom föl a Magyarországról elindult, s az amerikai hadsereg által Ausztriában elfogott aranyvonat esetét. Az amerikai hadsereg becslése szerint 465 millió amerikai dollár értékű, a zsidóktól elrabolt vagyontárgy volt a vonaton. (Weisz Árjé)
8. Az én szüleim is a magyarországi holokauszt túlélői voltak. Egész életükben soha, egyetlen napra sem tudtak szabadulni a holokauszt idején átélt szörnyű emlékektől, s ezért szorongások közepette haltak meg. Az olvasók informálására közlöm, hogy a magyarországi zsidókat 1944 áprilisáig egyáltalán nem vitték táborokba, ám ettől az időponttól kezdve, azon év júliusáig a németekkel teljes mértékben együttműködő magyarok „megtisztították” a zsidóktól Magyarországot. Csupán egy maroknyi zsidó maradt életben - Raoul Wallenbergnek köszönhetően – Budapesten. Áldott legyen az emlékük... (Történész)
11. Magyarország - örök gyalázat, gyilkosok. (Tepo)
12. A magyarországi borzalom második generációs túlélője vagyok, s ezért én is érdekelt vagyok a kereset benyújtásában. Kihez fordulhatok? (Joszi)
13-14-15. Mi van a románok elkövette szörnyűségekkel? Apám ott volt a halálvonaton! Anyámat megölték, de apám a háromszáz ember közül egyedüliként túlélte a halálvonatot. Ez a románok bűne volt. Én is szeretnék jogi képviseletet. (Romániában született zsidó)
16. A magyarok a németek alvállalkozói voltak! Pusztuljon ki a nevük és az emlékük azoknak a magyaroknak, akik lelkesen kivették a részüket a lehető minél több zsidó meggyilkolásából és a lengyelországi megsemmisítőtáborokba történt szállításából! Nincs az a pénz a világon, amellyel jóvá lehetne tenni az egykori zsidógyilkosságot. Ezzel együtt azt mondom, hogy egyetlen dollárt ne hagyjatok a zsebükben, küzdjetek azért, ami nektek jár! A fifikás ügyvédeket pedig arra kérem, hogy segítsék azokat a zsidókat, akiknek a földi pokolban átélt szenvedésen kívül egyebük sem maradt. Kérem ezeket a jogászokat, hogy a lehető leggyorsabban segítsenek ezeknek az embereknek az elvett vagyonuk és pénzük visszaszerzésében, hogy életük hátralevő részében még egy kicsit élvezhessék a javaikat. (Ávráhám)
20. Hagyják már abba, ne csináljanak üzletet a holokausztból! Mit akarnak hetven évvel a történtek után? Önök ezzel csak meggyalázzák a holokauszt erkölcsiségét. Ne hagyják magukat elvakítani a pénzhajhászó ügyvédektől! (K)
21. Én is beperlem a spanyolokat a zsidók 1492-es kiűzése miatt. (Dor)
24. Szüleim a magyarországi holokauszt túlélői. Magyarország örök gyalázat! Hogyan lehet csatlakozni a keresethez? (Náává Álon Eichbaum)
25. A túlélők gyermekei is jogosultak a kárpótlásra az elveszett gyermekkorukért. (Náává)
27. Magyarország semmit nem köteles fizetni!!!! A megsemmisítőtáborokba csak Magyarország 1944. márciusi náci megszállása után kezdték küldeni a zsidókat! A náci megszállás után hatalomra került kormányt nem a magyar nép választotta meg, hanem a németek nevezték ki. Éppen ezért miért fizetnének a magyarok??? Most zsarolni akarják a magyarokat, majd nem értik, hogy miért van antiszemitizmus?? (Egy magyar)
28. Minél többet és minél előbb fizessenek. (Éhúd Mihelisz)
29. Az apám kétszer 120 dollárt kapott a magyaroktól a szülei elvesztéséért. A magyarok mintegy tizenöt évvel ezelőtt ezzel próbálták kártalanítani az apámat az Auschwitzban megölt szüleiért. Aljas gazemberek!!
A magyarokat tisztára mosdatni akaró 27. számú kommentálótól kérdezem, hogy végül is kik voltak azok, akik a legalább tízezer zsidót belelőtték a Dunába a Pestet Budával összekötő hídról? Miért volt a Duna vize napokig annyira vörös, hogy az emberek abbahagyták a horgászást és nem ették meg a már kifogott halakat? A tettesek mindannyian eredeti, originált magyarok voltak a jellegzetes kinézetükkel és kiejtésükkel. Egyetlen német sem volt ott akkor a Dunánál. (Aki nem hallgat)
33. Szörnyű és ostoba önutálatról tanúskodó beírásokat olvashatunk itt. A nagyapám egész családját megölték a szeme láttára. Semmilyen kárpótlás nem hozza vissza őket, de nem szabad hallgatni, ki kell hozni a magyarokból, amennyit csak lehet. (Jiszráél)
34. Válasz a magyarnak. Anyám apai családtagjai Budapesten laktak, de hírmondó sem maradt belőlük. Akkor most mit mondjunk a magyarokról? (Kóbi)
35. Hogyan lehet Izraelből csatlakozni a keresethez? Ki tudna fölvilágosítani??????? (P'niná)
36. Szálljanak már le a magas lóról, undorító zsarolók! Csak azt nézik, hogy honnan lehetne pénzt kicsikarni, amit egyébként az izraeli kormány úgysem továbbítana önöknek. (Ídán)
37. A 27. számú, magát magyarnak nevező kommentálónak: Akkor ki követte el a gyilkosságokat, hol van apám nyolc testvére, akiket Magyarországon öltek meg a magyarok? Ne nézzen minket hülyének! Magyarországon most is van zsidógyűlölet. (Állampolgár)
39. Engem leginkább az dühít, hogy mennyire büszkék a tizennégy „magyar” Nobel-díjasukra. Ha jól megvizsgáljuk, azt találjuk, hogy ezek közül tizenhárom kóser zsidó, akiket sokszor kiebrudaltak Magyarországról. Közlöm a magyar néppel: A tizennégy magyarországi Nobel-díjas közül tizenhármat elküldtek volna Auschwitzba, ha abban az időben éltek volna. (Aki nem hallgat)
41. Ezek után még csodálkozunk azon, hogy mennyire gyűlölnek bennünket, pénzéheseknek, beteges pénzhajhászóknak tartanak minket? Legyen már elég! Ne legyünk tovább piócák, akik minden módon és mindenkitől, akitől csak lehet szeretnének pénzt kifacsarni. Undorító! (Roni)
42. Úgy néz ki, hogy ennek a keresetnek a kezdeményezői egyáltalán nem a holokauszt-túlélők, hanem a gyermekeik és unokáik, akik pénzt szeretnének csinálni a szüleik és nagyszüleik szenvedéséből. Nézzük csak meg, hogy micsoda cinizmussal és helyzetkihasználással van itt dolgunk. Hát nem szégyenlik magukat ezek a paraziták, akik minden lehetséges módon pénzfacsaró eszközzé kívánják változtatni a holokausztot? Mert végül is ki járna jól ezzel a pénzzel? Nem a szerencsétlen magányos, még életben levő holokauszt-túlélők, hanem a gyermekeik és az unokáik. Undorító és utálatos viselkedés ez ezeknek a vérszopó piócáknak a részéről. Ezek után még nem értik, miért állítják a világon, hogy a zsidó egyenlő a pénzzel! (Becky)
43. Ezt a pénzt egyetlen holokauszt-túlélő sem élvezi majd, mert mire befolyik, már egyikük sem lesz az élők sorában. Akkor pedig mire való ez az egész hercehurca?! Nem más ez, mint pénzfacsaró eszköz, amelyet a gyermekek és az unokák alkalmaznak a szüleik és a nagyszüleik szenvedéseinek kiaknázásra. Ha ezek nem paraziták és az egykori holokausztot cinikus módon kihasználó pénzszívó piócák, akkor én nem is tudom, hogy minek nevezzem őket. Szégyen-gyalázat, a viselkedésükkel undort keltenek bennem. (Ron)
44. A 27. számú gonosznak üzenem! Én jól megtanultam a holokauszt történetét! A magyarok a német nácik oltalma alatt kegyetlenkedtek. Egyáltalán hogyan írhat ön olyanokat, amit leírt? A magyarok, amint meglátták, hogy közelednek a német nácik, rögtön megkezdték a kegyetlen hadjáratukat a zsidók ellen: kitették őket az otthonaikból és gettósították őket. A német nácik az első szakaszban képtelenek voltak fölfogni, hogy mekkora bűnös segítséget kapnak a magyaroktól, akik zsidó nőket meztelenül futtattak az utcán, s már akkor gyilkoltak férfiakat és gyermekeket, amikor a németek még a közelükben sem voltak.
Magyarországnak a polgárai által elkövetett háborús bűnökért aztán később keményen megfizettek a szovjetek. Itt-ott voltak ugyan kevesek, akik védték a zsidókat, amiért később a világ jámborainak közösségébe választották őket, ám a magyarok többsége állatok módján viselkedett. Mindenki tudja, hogy minden ország közül Magyarország volt a legnagyobb bűnös.
Jómagam egy másik országból Izraelbe vándorolt holokauszt-túlélők gyermeke vagyok, de a magyar történetet, az ott végbement őrületet azonban jól ismerem. A magyarok csak arra vártak, hogy megérkezzenek a nácik, végre odaérjen a német hadsereg. Nagyon helyesen teszik a túlélők, hogy beperelik Magyarországot, s csak az a baj, hogy mindezt túl későn teszik.
Menjen el (a 27. számú kommentálónak szóló fölszólítás – a ford.) a Jád Vásém Holokauszt Intézetbe, és nézze meg azokat a mocskos filmeket, amelyeket a magyarok készítettek. Miután működésbe lépett a megsemmisítés gépezete, megkezdődtek a deportálások, a magyarok a második szakaszban működésbe hozták a bennük rejlő állati ösztönt. Csak ne legyen ön elragadtatva a mai, szépnek és még ki tudja, minek látszó Magyarországtól. Magyarország örökké a szörnyű antiszemitizmus jelképe marad. (Dán)
45. Beírnak ide mindenféle szégyentelen emberek is, mint például Ídán, a 36. számú kommentáló. Kérdezem azokat, akik zsarolással vádolják a keresetet benyújtókat: Mondják, ép eszűek önök? Nincs az a pénz, vagy egyéb érték a világon, amellyel akár csak kis mértékben is enyhíteni lehetne a hetven évvel ezelőtt történteket. Ennek ellenére, ha van jogi lehetőség a kártérítésre, akkor igenis ezt meg kell lépni. Sajnos nem tíz, húsz, vagy akár ötven évvel ezelőtt gondoltak erre. A holokauszt nemzedéke ugyanis időközben eltűnt, s ezért legalább most érezzék azt (gondolom, a magyarok – a ford.), hogy a túlélők győzedelmeskednek. (Harmadik generációs holokauszt-túlélő)
46. A nácik 1945-ös cselekedetei miatt az európai országok ellen most benyújtott zsidó keresetek azt eredményezhetik, hogy ötven év múlva Izrael ellen nyújtanak majd be hasonló követeléseket a mostani megszállás, az emberi fájdalom miatt. Meg kell jegyezni, hogy a mostani keresetek célja nem emberiességi és humanitárius szempontok érvényesítése, hanem a pénzszerzés vágya. Fiatal zsidók (a gyermekek) kereskednek itt a magatehetetlen holokauszt-túlélő zsidók fájdalmával. Undorító! (Gabriel)
47. Magyarország és a kártérítés. A magyarok, s nem csak Horthy ellentengernagy kormánya és az őt követő nyilaskeresztes Szálasi-kormány, ők mindannyian bűnösök a magyarországi zsidók meggyilkolásában és kirablásában. A jogi kereset ezért nagyon is helyén való, bárcsak minél több áldozat, vagy azoknak leszármazottai csatlakoznának a keresethez. A baj csak az, hogy sajnos a magyar kormány jelenleg csődhelyzetben van, s ezért nem fog fizetni. Ami pedig az antiszemitizmust illeti, a magyarok már a holokauszt előtt is antiszemiták voltak, s a helyzet ma sem más. Bizonyíték erre a jelenlegi Orbán-kormány és az, hogy Orbán Viktor támogatja a Jobbik nevű náci pártot. (Bájos ember)
48. Ha valóban a túlélők akarták volna benyújtani a keresetet, akkor ők nem hetven évvel a történtek után tennék ezt... Úgy néz ki, hogy a túlélők családtagjai használják ki a szüleik és nagyszüleik által átélt fájdalmat és szenvedést, s most ebből pénzt akarnak csinálni... (Kuku)
49. A 27-esnek: A magyar csendőrség lelkesen segített a németeknek a magyarországi zsidók krematóriumokba történt elszállítása terén. Hat hét leforgása alatt 600 ezer magyarországi zsidót deportáltak a gázkamrákba. Akkor még nem beszéltünk a munkaszolgálatról, amellyel a magyarok sújtották a zsidókat még a náci megszállás előtt. Vagy a Szálasi Ferenc bandái által a háború vége felé elkövetett gyilkosságokról, amikor főleg Budapesten a Duna vize vörös volt a meggyilkolt, és a folyóba lökött zsidók vérétől.
51. Sálom! Szeretném megtudni, hogy kihez kell fordulnom a keresethez való csatlakozás ügyében. Magyarországról származó holokauszt-túlélő vagyok, nagy vagyont vettek el a családomtól a háború idején. Örülnék, ha elirányítanának a keresetet benyújtó családokhoz. Előre is köszönöm. (Mordeháj Adler)
53. Nincs az a pénz a világon, amellyel kárpótolni tudnának a holokauszt idején átélt szenvedésekért és a megaláztatásokért. Nem nyújtottam be keresetet, s ezt ezután sem teszem! Nem kívánom alátámasztani a magyarok azon véleményét, hogy a zsidó pénzhajhászó nép, amely a sápért mindenre képes. Azt szeretném megmutatni, hogy mi különbek vagyunk náluk, s erkölcsileg fölöttük állunk. A holokauszt miatt vándoroltam Izraelbe, s hálás vagyok a sorsnak, amiért megadatott nekem az a jog, hogy az országunkban, a saját népem körében élhetek. A magyarok pedig menjenek a pokolba! (Zeév)